Валерій Хлистов: «Дівчата налаштовані дати бій та викладуться на максимум для перемоги»

12:05 | 01 августа 2019
З 2 по 12 серпня у місті Тбілісі, що в Грузії, проходитиме чемпіонат Європи з боксу серед школярів.

З 2 по 12 серпня у місті Тбілісі, що в Грузії, проходитиме чемпіонат Європи з боксу серед школярів. З цієї нагоди ми поспілкувалися зі старшим тренером нашої жіночої збірної Валерієм Хлистовим про підготовку до відповідальних змагань, кадровий потенціал збірної, його очікування від турніру і переваги дівчат над хлопцями. 

- Якою була підготовка до чемпіонату?

- Хочу висловити подяку керівництву Мінмолодьспорту та Федерації боксу України за те, що знайшли можливість провести нам три збори з дівчатами у підготовці до Чемпіонату Європи. Це, звісно, здорово допомогло. Наскільки я пам’ятаю, раніше таких можливостей не було. Перший збір провели у Харкові. Після нього взяли участь у турнірі імені Анатолія Климанова. На жаль, чомусь не всі дівчата змогли на нього приїхати. Я зайвий раз переглянув тих, хто претендував на цю поїздку. Ті, хто приїхав, мене не розчарували і продовжили готуватися до континентальної першості. Другий збір був у Вишкові (Івано-Франківська область) по загальній фізичній підготовці і заключний збір у Конча-Заспі. Ми добряче підтягнули дівчат і сподіваємося на золоті медалі на чемпіонаті Європи. Раніше про таке не можна було говорити, але я якось у цьому впевнений. Дівчата мене не підведуть – вони добре попрацювали.

- Наша хлопчача шкільна збірна провела зустрічі з Володимиром Кличком, Олександром Усиком і Василем Ломаченком. Дівчата були на них присутні?

- Дівчата були присутні. Вони, як і хлопчики, за всім слідкують і усім цікавляться, дуже активні. Потім ходили хороводом за Ломаченком і Усиком. На зустріч з Кличком дівчата не потрапили, бо у них якраз було тренування. 

- Яким буде розклад змагань?

- Завтра, 31 серпня, ми вилетіли та вже у Грузії. 2-3 дні піде на адаптацію і ще трохи потренуємося. З серпня відбудеться жеребкування і зважування, а 4 числа починаються змагання. Фінал запланований на 11 серпня.

- Чи вдалося зібрати оптимальний склад збірної? На кого робите головну ставку?

- На щастя у нас все пройшло нормально і не було ніяких травм. Звісно, що є лідери – це Анастасія Крамаренко, Валерія Тельпіс і Аліна Маляр. На минулому чемпіонаті Європи, що проходив у Болгарії, саме ці три дівчини завоювали по бронзі і більше медалей не було. І ще, здається, хтось завоював чи срібло, чи бронзу, але я вже точно не пам’ятаю. Можна перераховувати довго, але поки що зупинюся на цих прізвищах. Нікого не хочу образити і скажу, що всі дівчата добре готові – я в цьому впевнений. А далі вже все залежить від жеребкування і суддівства. Дівчата 2006 року народження, які зараз їдуть на Європу, у мене підбираються здібні і в наступному році теж можуть про себе гучно заявити.

Перша вагова категорія починається з 36 кг і у нас в ній представлена Анастасія Бурлак – хороша настирна дівчинка. А ось у категорії 38 кг, на жаль, нікого не знайшли. З іншими категоріями ми визначилися, але вибору великого не було. У деяких вагових групах було лише по 2-3 кандидатури, але ми обрали найкращих.

- В чому полягає основна проблема в цій ваговій категорії?

- Просто немає таких маленьких дівчат. Раніше не проводилося змагань серед таких вікових категорій. Ви ж самі розумієте, що в секції хлопчаків багато може прийти, а дівчат мало. Особисто моя думка: бокс – це не зовсім жіночий вид спорту, хоча я й тренер жіночої збірної з боксу.

Ми їдемо на європейську першість у повному складі, хоч і без однієї людини, але я знаю, що інші команди взагалі привезуть по п’ять-шість дівчат, хтось – трьох, а хтось і одну. Просто жіночий бокс ще не достатньо розвивається, хоча він уже і став олімпійським видом, додали нові вагові категорії у дорослих, але потенціал є. Школярки тільки починають боксувати – їм би ще вчитися і тренуватися, а їх уже ставлять в рамки чемпіонату Європи, вимагають участь і результат. Занадто рано проводити подібні змагання для цього віку.

Маю сказати, що дівчата можуть дати фору хлопчикам. По-перше, у відношенні до тренувань, а по-друге у тому як вони додають у майстерності. Я перший раз з ними працюю, але мені чомусь так здається. У плані спортивного зростання у них все швидше виходить, краще все схоплюють, більш координовані і «мізковиті». По характеру дівчата більш м’які, бо можуть і поплакати, але в плані підготовки краще все засвоюють. Якщо порівняти якими вони були на початку, на зборі у Харкові, і якими стали зараз, то вони суттєво відрізняються і добряче додали у майстерності.

- Який вік був би оптимальним?

- Найоптимальніший варіант в 15-16 років. У цьому віці вже видно класних спортсменів, бо я сам з такою віковою категорією працював. От як спортсмен боксує у цьому віці, то з цим багажем він і далі йде. Тому думаю, що і для дівчат це було б найкраще. Судячи по своїм дівчатам, які переходитимуть у наступну вікову групу, я бачу, що вони там виглядатимуть значно краще, бо подорослішають і змужніють. Під час правильно побудованого тренувального процесу і з тренерським складом високого рівня вони зможуть сильно вирости.

- Хто представляє когорту серйозних суперників?

- Головними суперницями були спортсменки з Росії, але вони цього разу не приїдуть. Проте це не полегшує нашу спортивну участь. По характеру сильні ірландки – у них бойовиті дівчата. Ще, мабуть, угорки, болгарки, румунки – я так думаю, бо сам їду вперше і ще не знаю цей рівень. Я багато років працював з хлопцям 15-16 років і знаю які в цих країнах були хлопці. Як би там не було, але традиції з чоловічого боксу передаються у жіночий. Завжди буде з ким побитися. Слабких не буває. Якщо ти вийшла в ринг, значить ти уже сильна.

- Які ваші очікування від цього чемпіонату Європи?

- Я вже спілкувався з нашими боксерками і вони налаштовані так, що будуть летіти як ураган. Тільки вперед і тільки до перемоги. Я їм пояснив, що на дошці пошани є тільки одне місце – перше. А всі інші – це сходинки, але не місця.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань