Володимир Продивус: «У Гвоздика перевага в антропометрії та техніці – це все можна й треба використовувати в бою з Бетербієвим»

12:50 | 19 июля 2019
Найгучніша новина липня – підписання контракту на бій Гвоздик – Бетербієв, який заплановано провести 18 жовтня в США.

Найгучніша новина липня – підписання контракту на бій Гвоздик – Бетербієв, який заплановано провести 18 жовтня в США. Бронзовий призер Олімпійських ігор, переможець Кубка світу та Всесвітньої Універсіади, чемпіон світу серед професіоналів за версією WBC Олександр Гвоздик, іде до об’єднання поясів і на цьому шляху зустрічає одного з найважчих суперників – як із точки зору особистого рівня боксера, так і з точки зору обстановки, яка буде навколо бою.

Чого чекати від україно-російського протистояння? Чи справді це буде найважчий бій для Гвоздика та Бетербієва за час їхніх виступів на профі-ринзі? Чи припустимо додавати чемпіонському боксу політичного забарвлення? Про це говоримо з президентом Федерації боксу України Володимиром Продивусом.

– Володимире Степановичу, бій Гвоздик – Бетербієв був очікуваним для вас?

– Гвоздик здобув надпрестижний пояс WBC. Тому саме зустріч зустріч із ним була б бажаною для півдесятка найкращих боксерів у напівважкій категорії. Чому саме Бетербієв? Він – володар поясу IBF. А об’єднання – це давно оголошена й задекларована мета Саші в своїй ваговій категорії. Рано чи пізно цей бій гарантовано відбувся б і дуже добре, що він пройде сам зараз, коли обидва боксери перебувають у своїх найкращих кондиціях.

– Існує думка, що для кожного з боксерів це буде найважчий за рівнем опонента бій на профі-ринзі…

– На користь цього твердження – список титулів Гвоздика та Бетербієва, а також їх професіональний рекорд. До того ж, це перше об’єднання поясів для кожного з них. Зрозуміло, що їхній бій буде великою подією. Як на мене, то саме в цьому двобої визначиться майбутній абсолютний чемпіон світу у напівважкій вазі. Тримаємо кулаки саме за Сашка.

– Обидва боксери виграли всі свої бої, але Бетербієв має стовідсотковий показник у дострокових перемогах. У цьому буде якась специфіка?

– Знову ж таки, статистика не надто репрезентативна, хоча й показова. Так, у особі Бетербієва Гвоздик отримує боксера зовсім іншого стилю, ніж той же Нгумбу чи навіть Стівенсон. Це яскраво виражений панчер, природжений нокаутер – однак точно таке саме ми можемо сказати й про Сашу.

Але треба враховувати, що обидва спортсмени будуть серйозно готуватися – і не факт, що проведуть бій саме так, як очікують глядачі. Тому цей бій може стати особливим для них обох, таке протистояння може змусити боксерів діяти не зовсім у притаманному для себе стилі, що буде прагматично й, цілком можливо, виправдано з точки зору тактики бою.

– Які козирі будуть у боксерів у цьому матчі?

– З того, що ми бачили у Бетербієва – це силовий боксер, але, разом із тим, його досвід у інших категоріях (зокрема, й проти Саші Усика) показує, що він теж може бути гнучким, пристосовуватися до суперника, варіювати темпом поєдинку.

Але в плані повної дистанції поєдинку по Артуру є питання. Він вигравав бої достроково (лише один затягнувся до пізніх раундів), якщо поєдинок із Гвоздиком затримається, тут можуть будуть різні варіанти. Навіть цікаво буде подивитися на нього за таких от обставин. Гвоздик має різноманітний досвід, він вигравав і достроково, і за очками, в пізніх раундах. Це дуже добре – у їхній конкурентній категорії треба вміти вигравати бої по-різному.

Дуже важливо, як спортсмени зможуть керувати дистанцією – в інтересах Бетербієва зближуватися, нав’язувати жорсткий обмін ударами, але у Гвоздика є можливість тримати його на відстані й повністю контролювати хід бою. У Гвоздика явна перевага в антропометрії – ріст, розмах рук. У нього, на мою думку, тонша й вишуканіша класична техніка. Це все можна і треба реалізовувати в бою.

– Гаразд, а якщо визначити місце цього бою в загальній об’єднавчій стратегії?

– На кону два пояси – це вже особливий бій. Бійці до цього не втрачали на профі-рингу – це змушує до них придивлятися особливо. Але до повного об’єднання – величезний шлях. Інші пояси в Ковальова і Бівола. Бівол, дореч, вже же п’ять разів захищав свій титул, Ковальов до втрати й повернення – 8 (!) разів, утримував звання чемпіона світу більше 3 років. А є ще обов’язковий претендент Браун… Словом, напівважка категорія приберегла ще дуже й дуже багато цікавого.

– Кожне спортивне протистояння України й Росії в наші часи привертає особливу увагу. І не лише спортивну…

– Розумію, про що ви. Зрозуміло, бій між представниками сусідніх країн не може бути не особливим – і так було б у всі часи. Але суто в інтересах боксу, краще не замішувати сюди політику, бо інакше сама краса бою може «потонути» в навколоспортивних обставинах. Вийдуть два сильні боксери, лише один із них вийде із рингу чемпіоном. Ось це й буде найголовнішим.


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань