Андрій Проскурнін: «У Рамадан боксери Марокко та Йорданії тренуються вночі»

13:05 | 09 апреля 2019
Він добре знаний на батьківщині, але останніми роками працює за кордоном.

Він добре знаний на батьківщині, але останніми роками працює за кордоном. Очолював жіночу збірні Марокко, а пізніше почав працювати й із чоловічою збірною Йорданії. Цього місяця йорданські боксери на чолі з Андрієм Проскурніним працюють на спільному зборі в Україні.

Ми розпитали його про особливості роботи в арабських, ісламських країнах, різницю між школами боксу та враження від закордонного спорту.

- Отже, ви зі своїми підопічними – в гості до нас?

- Всі знають, що в нашій країні дуже хороша школа боксу, тому й прийняли рішення спланувати збори саме таким чином. Завдяки гарній праці Федерації боксу України, нам створили хороші умови, тому всім задоволені. Ну і для мене, як-то кажуть – дома завжди добре!

- Ви працювали із жіночою збірною Марокко, а нещодавно прийшла звістка, що очолюєте чоловічу збірну команду Йорданії. Скільки ви працюєте зі збірною Йорданії?

- Тільки-тільки почав працювати. Буквально місяць.

- І відразу вирішили провести збори на Україні?

- Так. Повторюсь, всі знають яка сильна в нас школа боксу. У нас дуже кваліфіковані тренери та, найголовніше, хороші спортсмени.

- Які плани на збори в Україні?

- На першому етапі ми тренувалися в Харкові. Допомагали в організації процесу як Федерація боксу України, так і Федерація боксу Харківської області, за що ми щиро вдячні. Також хотів подякувати керівництву стадіону ХТЗ, де ми базувалися. У тренувальному процесі мені допомагали Сергій Петрович Данильченко та Віталій Олексійович Яровий з ШВСМ, а також Віктор Миколайович Демченко із КДЮСШ-9. Велике спасибі кожному з них за дійсно активну допомогу! Сподіваємось, що обмін досвідом збірних піде всім на користь. Тепер продовжуємо підготовку в Конча-Заспі. Це заключний етап перед Кубком Азії.

- У вас вже настільки великий міжнародний досвід…

- Так, працюю з 2010 року. Їздив із чоловічою збірною Марокко на Олімпіаду в Лондон, а з жіночою – в Ріо-де-Жанейро. Якщо дасть Бог, сподіваюсь вибороти ліцензії та поїхати до Токіо об’єднаною збірною Йорданії: чоловічою та жіночою.

- Коли вперше прийняли пропозицію попрацювати за кордоном, розраховували що це буде настільки довго?

- Аж ніяк не розраховував. Але так вийшло, що пішло. Мені все сподобалося: зі збірними працювати цікаво, так що все нормально.

- Наскільки арабський бокс відрізняється від українського?

- У боксерів Йорданії дуже велика воля до перемоги, але їм трохи не вистачає техніки. І як раз волею вони намагаються компенсувати всі недоліки. Тобто, б’ються, «кусаються», ані кроку назад… сміливо йдуть в обмін ударами. Відповідно, бокс в них більш контактний, у нас – більш видовищний. Ось таки відмінності.

- Керівництво Федерації боксу Йорданії амбітне у своїх планах?

- Федерація докладає всіх зусиль для розвитку боксу. Король та принцеса дуже багато вкладають в бокс – як матеріально, так і морально. Вони бажають розвивати школи, тому в планах – якомога частіше приїжджати до України, щоб переймати наш досвід.

- Де базується збірна Йорданії?

- На місцевій Олімпійській базі в місті Амман.

- Чи їхня школа боксу відрізняється від нашої? Школи, секції, клуби також є?

- Шкіл та секцій у них немає. Лише клубна система – діточки можуть займатися навіть в маленьких містах. А далі, коли в змаганнях боксери визначають кращих, формуються збірні. От уже система більш дорослого боксу більше схожа на нашу.

- Наскільки заважають підготовці боксерів особливості релігії та культури?

- Не те, щоб дуже заважає, але коли в них святкується Рамадан – тренуватися боксери можуть лише вночі. Або ж, перше тренування – о сьомій вечора, друге – десь опівночі. Ставимося до культурних та релігійних звичаїв з повагою та розумінням, тому будуємо навчально-тренувальний процес з урахуванням цих обставин.

- А чи заважає роботі за кордоном «мовний бар"єр»?

- Невеличкі труднощі є, але ж спортсмени всюди однакові.

- Працюєте з перекладачем?

- Ні. Зараз, коли ми приїхали до України – перекладачі допомагають збірній, а взагалі – без.

- Об"єднує англійська?

- Англійська теж, але більше – «мова боксу»… (сміється).


Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань