Юрій Шевчук: «WSB стане найважливішим етапом у підготовці до Олімпійських ігор»

23:40 | 20 февраля 2014

Нещодавно Міжнародна асоціація боксу опублікувала новий регламент кваліфікації боксерів на найважливіші змагання любительського спорту - Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро. Пояснити усі тонкощі цього механізму нам погодився виконавчий директор Федерації боксу України та головний директор боксерського клубу «Українські отамани» Юрій Шевчук.

Чи змінився план підготовки збірної до Олімпіади після опублікування нового регламенту?

Олімпійські ігри завжди були для нас пріоритетом. Тому на даний момент усі наші лідери виступають у складі клубу «Українські отамани» у Всесвітній серії боксу, що і є одним з раніше запланованих етапів підготовки до Ріо-де-Жанейро. По його завершенню тренерський штаб Федерації боксу України скорегує план згідно нової інформації від Всесвітньої асоціації боксу.

Як саме згідно цієї інформації буде проходити відбір на Олімпіаду?

Усього вирішили зробити п’ять етапів. Перший почнеться вже у листопаді цього року, разом зі стартом п’ятого сезону Всесвітньої серії боксу. По індивідуальному рейтингу спортсменів у кінці цих змагань буде розподілено 17 путівок до Бразилії. Тобто боксери, які стануть найкращими у своїх вагових категоріях, отримають право брати участь у Олімпійських іграх. Другий етап почнеться у жовтні 2015 року: на чемпіонаті світу буде розіграний комплект з 20 ліцензій. Туди поїдуть вже тільки ті хлопці, які не відібрали ліцензії на першому етапі.  Відразу після цього наші боксери готуватимуться до кваліфікаційного турніру, який буде проходити в Європі. Де саме, допоки невідомо, знаємо тільки час – квітень 2016 року. Там буде розігруватись 30 ліцензій. Тобто ті спортсмени, які не завоюють путівку на Олімпіаду на перших двох змаганнях, поїдуть на цей континентальний турнір. Паралельно з цим змаганням ми будемо готувати боксерів до четвертого етапу – кваліфікаційного турніру у рамках WSB, на якому буде розігруватись 26 путівок в Ріо-де-Жанейро. Їх головною відмінністю від звичайного формату Всесвітньої серії боксу є те, що це вже буде індивідуальна першість, а не команда. Більш детальної інформації нам поки що не повідомили, але як тільки з’явиться регламент змагання, я обов’язково розповім, як це саме буде відбуватися.

Дякуємо наперед, а яким же буде останнє відбіркове змагання?

Фінальний, п’ятий етап, це всесвітній кваліфікаційний турнір, який пройде в червні 2016. На ньому Всесвітня асоціація боксу розіграє останні 39 ліцензій. До речі, це перший відбірковий турнір, на який з’їдуться представники всіх країн світу, до цього були лише локальні континентальні першості. Таким чином у нас, якщо правильно планувати підготовку та участь найсильніших боксерів у всіх етапах відбору, можливостей завоювати путівку на Олімпійські ігри набагато більше, ніж у попередніх роках.  Якщо у попередньому олімпійському циклі ліцензії отримували по рейтингу WSB, результатам чемпіонату світу та континентального кваліфікаційного турніру, то зараз, як бачите, цей список розширився ще на два змагання. Враховуючи те, що у нас традиційно досить сильні боксери, до червня 2016 року ми можемо дістати ліцензії у більшості вагових категорій.

А як бути, якщо два боксери в одній ваговій категорії завоюють ліцензію на різних змаганнях?

Треба відразу сказати, що кваліфікаційні турнірі проходять з тривалим проміжком, а часу на підтвердження ліцензії Міжнародному олімпійському комітету відводиться не так багато. Тож обирати між завойованими путівками на різних турнірах нам не доведеться. Може бути інша ситуація: один з боксерів завоював ліцензію, але є інший спортсмен, який по результатам попередніх зустрічей є сильнішим у цій вазі і має більше шансів привезти золото Олімпіади. В такому випадку право вирішити, підтверджувати МОКу ліцензію чи ні, належить тренерському штабу збірної. Відмова у такому випадку, це, звісно, ризик, адже спортсмен, який хоч і є сильнішим, ще не має запрошення у Ріо-де-Жанейро. Але головний принцип один – у олімпійську команду мають потрапити найкращі, тому тренерський штаб та наукова група Федерації боксу України мають створить план поетапного завоювання ліцензій таким чином, щоб задіяти наших лідерів в усіх п’яти етапах відбору та максимально ефективно використати всі надані можливості без створення таких ризикових ситуацій.

 Яким чином тренери визначать найсильніших боксерів, якими буде комплектуватися олімпійська збірна?

Влітку, по закінченню цього сезону Всесвітньої серії боксу, відбудеться чемпіонат України з боксу серед чоловіків, де і будуть визначатися головні претенденти у збірну. При цьому треба сказати, що готуватися буде не тільки чемпіон, але й призери також. Адже ризики травмування чи інших не спортивних ситуацій ніхто не відміняв. Тому тренерський штаб спланує підготовку та поїздку на кваліфікаційні змагання для кожного спортсмена збірної України.

Але якщо ліцензію підтвердять, сенсу боксерам у цій же ваговій категорії брати участь у наступних відбіркових етапах немає?

Заради завоювання ліцензії – ні. Якщо лідер своєї вагової категорії вже отримав можливість виступити на Олімпіаді, ця вага умовно закрита. Він разом зі своїми спаринг-партнерами починає готуватися до Олімпіади. Таким чином, формується дві групи підготовки: тих, хто вже пройшов і тих, хто бореться за право участі.  Але якщо говорити про чемпіонат світу, то туди боксери можуть їхати не заради ліцензій, а за медалями престижного міжнародного змагання. Як саме це буде регламентовано і чи можна буде відразу обумовити те, що наш спортсмен не бере участі у розіграші путівок на Олімпійські ігри, поки що не відомо.

Є якийсь пріоритет між етапами відбору?

Ну звичайно, чим раніше боксер завоює ліцензію, тим скоріше він зможе розпочати підготовку до виступу  в Бразилії. Якщо, наприклад, хтось отримає право участі на останньому етапі, в червні 2016 року, в нього залишиться півтора місяці до Олімпійських ігор. Досить небагато, щоб підготуватись до найсильніших змагань в олімпійському боксі. Виходячи з цього найкращий варіант – відібрати усіх боксерів на перших двох етапах: у п’ятому сезоні Всесвітньої серії боксу та на Чемпіонаті світу 2015 року. В такому разі у команди залишається рік на повноцінну підготовку та відновлення. Тому саме ці змагання для нас і є пріоритетними.

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань