Олег Малованюк: «На збори боксери мають приїжджати засумувавши за рукавицями»

00:10 | 06 февраля 2014

Головний тренер збірної України з боксу серед школярів розповів про грядущі змагання, відбір нової збірної та тонкощі підготовки школярів до чемпіонату Європи. 

 

Новий рік вже почався, коли плануєте провести першість країни серед школярів?

Десь за місяць до головного старту цього року – чемпіонату Європи. Зараз за календарним планом він має відбутись у серпні місяці, але місце та точна дата ще не визначені. Враховуючи, що в цей же час проходитимуть молодіжні Олімпійські ігри у Китаї, його можуть перенести або у кінець липня чи початок серпня, або вже у жовтні, бо у вересні місяці буде проходити чемпіонат Європи серед юніорів. Тому ФБУ вирішила поставити чемпіонат України серед школярів 2-8 червня. Якщо чемпіонат Європи буде у липні, то ми якраз гарно попадаємо, тому що юнаки дуже швидко ростуть і якщо провести першість країни раніше ніж за місяць, хтось з боксерів вже до чемпіонату може перейти у іншу вагову категорію. А на такі змагання у команду завжди відбирались чемпіони країни. Тому, щоб у нас не було додаткових відбіркових спарингів, які напередодні змагань нікому не потрібні, адже для адекватної оцінки боксерів потрібен не один бій, а хоча б два-три (до того ж ніколи не треба забувати про ризик отримати травму) було вирішено провести чемпіонат України на початку літа у Херсоні. Якщо Міжнародна асоціація боксу перенесе дату головного старту школярів на осінь, нам легше буде перенести наш чемпіонат на потім, ніж навпаки.    

Де плануються перші збори?

Вони планувались у Харкові, але враховуючи те, що скоро буде проходити чемпіонат світу серед молоді, на якому будуть розігруватись ліцензії на Олімпіаду, попросили поступитися харківським залом для молодіжної збірної. Тому зараз ми вирішуємо, куди саме перенесемо наші збори.  Скоріш за все це буде Трускавець.

Якщо ще не проходив відбір у збірну, кого Ви будете запрошувати?

Для того, щоб потрапити на ці збори, потрібно пройти першість регіону. Україну умовно поділили на вісім частин, у кожній проходить своя першість. Потім тридцять шість юнаків від кожного регіону допускаються на чемпіонат країни. Так було зроблено, щоб не потрібно було по 600 боксерів переглядати за один чемпіонат. Пригадую, бувало бої закінчувалися об одинадцятій годині. Який результат можна очікувати від школяра, якщо в час, коли він зазвичай вже лягає спати, йому потрібно викластись на максимум. Звісно ж організм не був до цього готовий і боксери часто не показували справжній клас свого боксу. Тож тепер на чемпіонаті України буде десь до 290 спортсменів і ми зможемо спокійно переглянути кожен бій без зайвого поспіху і навантаження для хлопців.

А до регіональних чемпіонатів є попередні відбори?

Так, якраз зараз проходить дуже багато локальних першостей, щоб відібрати збірні команди областей для участі у регіональних змаганнях, які стартують вже десь з 17 лютого. Якраз вийде так, що у боксерів буде місяць відпочинку між цими чемпіонатами. За цей час вони відновляться, а тренери внесуть корективи у підготовку своїх хлопців.

Як саме поділили Україну на регіони?

У кожному регіоні різна кількість областей. В деяких чотири, в інших – дві. Все залежить від рівня розвитку боксу на місцях. Наприклад, Донецька і Луганська області об’єднані в один регіон, АР Крим та Сімферополь – також. Ці території завжди мають велику кількість претендентів на звання чемпіона України, тому вдвох вони повністю закривають цілий регіон. А там, де бокс розвинений гірше і боксерів менше, ми об’єднали відразу чотири області.

Тобто, після восьми регіональних змагань будуть перші збори?

Так, маючи результати з регіонів, ми проведемо декілька зборів. Перші на тактико-технічну підготовку: маневрування, комбінації передньою рукою, захисні дії, тобто ази боксу. Другі  будуть носити характер змагальних, потрібно щоб хлопці вже показали свій клас. Там будуть елементи спеціальної фізичної підготовки та вільні бої. Ну а потім міжнародний турнір пам’яті Соколовського у Рівному, який буде наче контрольною робою перед екзаменом - чемпіонатом країни. Особливо важливим буде те, що за результатами турніру стане ясно, хто додав за ці два збори, а хто залишився на місці. Буде над чим попрацювати перед Україною, на якій, власне, і визначиться склад команди на Європу.

А як будуть проходити збори перед чемпіонатом Європи?

Після першості країни будуть збори ОФП у Тисовці. Їх завдання провести загальну та спеціальну фізичну підготовку, щоб боксери могли правильно дихати та працювати усі три раунди. Тому і проходитимуть вони у гірській місцевості, адже там підвищене насичення крові гемоглобіном. І тут ми дуже прив’язані до чемпіонату: якщо зарано проведемо ці збори, у хлопців пік форми пройде до Європи, а якщо пізніше, вони не встигнуть дійти до цього піку.

Туди поїдуть тільки перші та другі номери. Якщо на перших у нас зазвичай до ста боксерів буває, то на заключних не більше двадцяти. Як казав Карл Маркс: «Кількість має переходити у якість». Якщо на першому ж зборі буде лише два десятки спортсменів, не буде потрібного розмаїття суперників. А от якщо є і високий, і низький, і шульга, і правша, одним словом різні боксери, хлопці зможуть призвичаїтись до різної манери ведення бою і будуть зростати у майстерності. Ну а заключні бої, це вже підготовка для лідерів збірної: бойова практика, відпрацювання своїх улюблених комбінацій, дій у ринзі і т.д.

А чому після регіональних чемпіонатів до зборів перерва аж цілий місяць?

Бо на збори хлопці мають прийти вже сумуючи за боксерськими рукавицями. Після регіону вони повинні відпочивати вдома, працювати над школою боксу, але ніяких рукавиць. Форму боксери набирають вже на зборах, якщо ж будуть активно тренуватись на місцях, то приїхавши на командну підготовку вони на першому ж тижні вже пройдуть пік своєї форми і далі вже будуть тренуватись на своєму резерві. Так що тут краще «недоїсти» ніж «переїсти».

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань