Валерій Хлистов: «Ми не очікували такої масовості на чемпіонаті»

11:55 | 26 января 2014

Головний тренер юніорської збірної з боксу України Валерій Хлистов, який зараз присутній на Першості країни серед молоді у Харкові, розповів про свої враження від виступу його підопічних, які цього року перейшли у молодіжну вікову групу, а також про те, як проходитиме відбір на молодіжні Олімпійські ігри у Китаї.

Ви приїхали сюди як головний тренер юніорів чи як персональний тренер когось з боксерів?

Я привіз сюди своїх хлопців, тому беру безпосередню участь у чемпіонаті. Мені навіть трошки незвично: доводиться виступати проти своїх же вихованців, яких готував у минулому році. Тоді я виходив у ринг разом з ними, а тепер стою у протилежному куті. Якби там не було, головне, щоб виграв сильніший: на кону чемпіонат світу та Олімпійські ігри. І успіх на цих змаганнях буде залежати не в останню чергу від того,  як зараз відберуть боксерів у збірну. Часу у головного тренера молодіжної збірної Віктора Звєрєва на те, щоб кардинально покращити бокс новоспеченої команди, майже не буде: три місця залишилось до головного старту. До речі, всі сім хлопців, які у нього минулого року на чемпіонаті Європи завоювали медалі, були призерами чемпіонату світу і у юніорах. Прослідковується позитивна динаміка. А так, як цього року я також передав Звєрєву гідну команду, можемо сподіватися на успіх і у цього разу.

Ви вже не вперше приїжджаєте зі своїми боксерами на цей чемпіонат. Які враження справив він на вас цього разу?

Приємно, що зібралась велика кількість учасників (231 боксер). Бо там, де є масовість – є з кого обирати.  Як казали у радянські часи: «Від масовості до майстерності, від майстерності до олімпійської медалі». Але найбільше тішить мене те, що більшість учасників (а це приблизно 180 боксерів) були на зборах юніорської збірної. Я знаю кожного з них, кожну вагову категорію. А головне, що всі вони  до одного - тут, жоден не загубився. А це дуже важливо, адже збереження юних боксерів – стратегічне завдання. Сподіваюсь, вони дійдуть і до чоловічої збірної.

Ви задоволені виступами боксерів, які завойовували медалі під вашим керівництвом у минулому році?

Вони підтверджують свій рівень.  Шкода, правда, що Іщенко поступився і не дійшов до медального заліку. Чому так трапилось, я не берусь судити, але він все одно показав достойний бокс. А так, я милувався виступом Гаджиєва, Іванова, Мартона та інших членів моєї команди. І, до речі, хоч і пройшло не так багато часу, хлопці змогли добряче додати у майстерності. Певно, гарно на місцях тренери працюють. Думаю, у цих боксерів прекрасні перспективи стати новими зірками вітчизняного боксу.  

Можете ще когось виділити з боксерів?

Всі прізвища відомі за чемпіонатами: Пригода, Татарчук, Лапін, Іванов , багато імен можна назвати. Зараз підійшла хвиля сильних боксерів, а це означає, що може бути гарна молодіжка, а якщо так, то і гарна доросла збірна виросте.

Якщо є хлопці, які не тренувались у юніорській збірній, але все одно тут, чи означає це, що тренери по всій Україні добре працюють на місцях і ми можемо не переживати за нові надходження молодих боксерів?

А як же, боксери в Україні ще не перевелись і, дякувати Богу, гарних тренерів вистачає. Але ті хто не пройшов юніорську чи хоча б шкільну збірну, навряд зможуть потрапити і у молодіжну.  Адже вони поступаються і в досвіді, і в майстерності. Ці хлопці беруть участь, але в більшості швидко відсіюються. Майже всі, хто зараз виграє були у мене на зборах. Навряд хтось поза збірною може отримати можливість стояти в парах з найкращими боксерами країни, їздити на збори в різні куточки України і світу і мати увагу багатьох тренерів та спеціалістів іншого профілю.

Розкажіть, чому чемпіонат світу так пов’язаний з молодіжними Олімпійськими іграми?

Я брав участь у попередній молодіжній Олімпіаді в Сінгапурі 2010 року, тому добре знаю цю кухню. Тоді ми виступали  з двома боксерами, які, на жаль, поступилася. Принцип такий: ліцензії розігруються виключно на чемпіонаті світу. У кожній ваговій категорії може бути лише шість боксерів: чотири медаліста чемпіонату світу та двоє боксерів, які поступилися чемпіону. До речі, були ситуації, коли ці хлопці (без медалей) доходили до фіналу. Фактично на Олімпійські іграх кожен має можливість на реванш: переграти свого суперника і досягти більшого, окрім чемпіона, звісно. Ще треба сказати, що кожна країна має право відправити на Олімпіаду лише трьох боксерів, навіть якщо має більше медалістів. Принаймні така схема була у Сінгапурі, можливо цього року щось зміниться. Про це ми дізнаємося вже за три місяці на чемпіонаті світу. А зараз маємо зробити все можливе, щоб у нас було кого вести на Олімпійські ігри у Китай і основою для цього, як я вже казав, є чемпіонат у Харкові.

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань