Валентин Соболевський: «В США нам буде значно складніше, ніж в Алжирі»

13:55 | 14 января 2014

Головний тренер боксерського клубу «Українські отамани» розповів про свої враження від першої виїзної матчевої зустрічі проти «Пустельних яструбів» та поділився думками стосовно найближчого матчу в США.

Декількома днями раніше «Українські отамани» провели першу виїзну матчеву зустріч у нинішньому сезоні ВСБ. Які враження залишились від поєдинку проти «Алжирських пустельних яструбів»?

Алжирська команда – добротна. Тільки боксер у ваговій категорії до 52 кг (Амін Хентачі) дещо відставав за рівнем майстерності від інших чотирьох одноклубників. А загалом там досить сильні хлопці: учасники Олімпійських ігор, чемпіони та призери африканського континенту.

Розкажіть якими були бої очима головного тренера команди.

Азат Усеналієв (вагова категорія 52 кг) не відчув особливого супротиву від алжирця Аміна Хентачі. Точніше сказати, він показав такий рівень боксу, який не дозволив проявити себе опоненту. Найголовніше, що я бачу, Усеналієву є ще куди додавати. Загалом у поєдинку було два нокдауни: в першому раунді Азат поцілив у печінку опоненту, а вже  у другому завдав точного удару в голову, обидва рази алжирець упав. В підсумку бій Азат довів до логічного завершення, тож я ним повністю задоволений. Доречи, завдяки перемозі в Алжирі Усеналієв вийшов на перше місце в індивідуальному рейтингу боксерів Всесвітньої серії боксу у своїй вазі.

Олег Прудкий (вагова категорія 60 кг) боксував з легіонером «Яструбів» - французом Оуалід Белаура. Олег провів хороший бій як для дебютного. Боксував грамотно, постійно пресингував суперника, пропускаючи при цьому мінімальну кількість ударів. Якщо не помиляюсь, у другому раунді  рефері відрахував французькому боксеру нокдаун. І хоча судді віддали загальну перемогу нашому боксеру з рахунком 2:1, я вважаю, що там всі 3:0 мали бути.

Показав гідний бій і Євген Барабанов. Я повністю був впевнений в ньому, адже Євген технічний боксер, який має попередній досвід виступів у ВСБ, навіть незважаючи на те, що усі ці поєдинки він програв. Правда, суперники у нього було досить серйозні. Чого вартий тільки Сергій Дерев’янченко – один з найсильніших боксерів Всесвітньої серії боксу. Та й вагова категорія того року у нього була 73 кг, а зараз – 69. В Алжирі він виграв впевнено, єдине, чого йому бракує – акцентованих ударів, але це ми виправимо. У цьому сезоні до команди він приєднався нещодавно, після чемпіонату України, де він став чемпіоном. Тому попереду у нас ще є час попрацювати над помилками.

Наймолодший боксер команди і дебютант Олександр Хижняк, нажаль, але не зміг виграти бій. В першу чергу Олександр має зробити з цієї поразки правильні висновки і зрозуміти, йому потрібно перебудовуватися. Він вже на найкремезніший боксер, як це було у молодіжці. Це у молодіжній збірній України він приходив і просто затоптував всіх супротивників у їхньому куті. А тут вже дорослі хлопці. Його перший супротивник у ВСБ був досвідчений 29-річний боксер, дворазовий учасник Олімпійських ігор, жорсткий шульга, який також любить побитися. Тому тут коса на камінь найшла. Загалом, я не можу сказати, що Хижняк повністю програв, бій був більш менш рівним. Мені, як головному тренеру, хотілося б, щоб він більше слухався того, що кажуть йому у куті й виконував це. Як би там не було, перший млинець комом… зробимо висновки і все буде добре. У цього хлопця величезний потенціал і я думаю він себе ще покаже.    

- Тобто основна проблема Хижняка в тому, що він намагається брати суперника натиском?

Так, він просто йшов прямолінійно уперед без ударів по корпусу і аперкотів. А в таких боях вже треба показувати майстерність, а не тільки силу волі та хоробрість. Ми з ним після бою про це поговорили і він все зрозумів, а це головне. Саша гарний  та працьовитий хлопчина з великим серцем. Думаю, що все у нього буде добре.

- А як щодо суперважкої ваги, в якій боксував Єгор Плевако?

У «Пустельних яструбів» було два боксери у цій вазі, кожен з них вже програв по бою і алжирці знайшли ще одного тридцятичотирьохрічного спортсмена. Видно було, що раніше він був дуже сильним боксером, але це було в минулому. А зараз все інакше. У першому раунді алжирець ще намагався щось показати, а у другому сили у нього закінчились і Єгор Плевако просто став його лупцювати. Тренери «Яструбів» зняли свого боксера і, певно, правильно вчинили, адже у Євгора були всі шанси закінчити бій достроково.  

- Ваша думка про алжирських боксерів не змінилася до та після побаченого у ринзі?

- Я їх знав і раніше. Коли я працював зі збірною Туреччини ми не раз проводили спільні збори з Алжиром, тому всі їхні боксери мені добре відомі. Вони, за нашими міркам, – гарні майстри шкіряної рукавички. Тільки боксера у 81 кг можна прирівняти до майстра спорту високого класу.

- На вашу думку, «Пустельні яструби» мають шанси пройти у чвертьфінал?

- Зараз головна боротьба за четверте місце розгортається між командами Аргентини, США і Алжиру. Я відразу скажу, що американці, які починали і ті, що є зараз, це дві великі різниці. Якщо раніше в їх складі були далеко не найкращі спортсмени, то зараз це вже куди титулованіші боксери. Ось навіть ті, хто будуть виступати проти нас (серед них немає жодного уродженця США): два китайці, один чемпіон світу серед молоді, другий – призер чемпіонату світу в Баку. Інші троє уродженці різних країн також мають за спиною досить промовисті досягнення. Тому мені важко сказати, хто з них пройде. Мабуть, я все ж віддам перевагу Аргентині.

- Якщо ми вже заговори про «Американських нокаутерів», розкажіть більше про зустріч з ними, яка відбудеться за декілька днів у США.

- Дуже важкий матч буде. Вони перенесли матчеву зустріч на один день раніше (з 18 січня на 17) і повідомили про це, коли ми були в Алжирі. Там зовсім інші часові пояси і тепер хлопці просто не встигнуть акліматизуватися, й будуть у не найкращій формі. А враховуючи, що суперники цього разу будуть дуже серйозні, викладатися у ринзі треба на всі 100%. Єдине, що грає нам користь – всі п’ять суперників американського клубу будуть дебютантами у WSB. Вони ще, певно, не призвичаїлись до п’яти раундів. Доречи, на відміну від американської команди, у США за нас виступатимуть тільки українські боксери.

- На нашу команду чекає надзвичайно довгий переліт. Як такі довгі турне відбиваються на фізичному стані спортсменів?

- Так, спочатку треба долетіти до Нью-Йорку, а потім ще в той же день до Флориди шість годин, плюс час на пересадку і очікування рейсу. Загалом – годин двадцять перельоту, а це майже повний день. Можете собі уявити, в якому стані будуть боксери: ми прилетіли, переночували (врахуйте, що час там вже інший і спати лягають у інший час), наступного дня пройшли процедуру зважування, переночували і все, вже час виходити в ринг. Так що наші суперники нечесно поступили, хоч формально, певно, американці діяли в межах правил WSB.

- Проте американці були у тих самих умовах що і ми коли прилітали до України. Вони також долали таку саму відстань?

- Так, проте зауважте, що ми не змінювали дат! За двадцять днів до бою вони вже точно знали, коли будуть вилітати і що будуть робити в Україні. А ми за чотири дні дізнаємося, що будемо виступати в інший день. От вам і різниця.

- Я ще раз хочу повернутися до суперників. Як Ви вже сказали фактично всі з боксерів американської команди будуть дебютантами у Всесвітній серії боксу, а їх любительську кар’єру ви вивчали?

Так, вони успішні боксери і навіть більш титуловані за наших хлопців. У нас тільки Микола Буценко здобував побідні нагороди, ну і Денис Пояцика, хоча він був чемпіоном Європи вже вісім років тому, майже ветеран. Відразу кажу: тяжкі будуть бої. І не забувайте, вони ще можуть змінити склад у день зважування. У зимнє міжсезоння у американців з’явилося два непоганих турка, тому ми очікуємо сюрпризів. Взагалі, всю п’ятірку можуть змінити на вагах.

В будь-якому разі, глядачі мають налаштовуватися на серйозну сутичку. Доречи, декількома днями раніше італійці ледь не поступилися в США. Вони перемогли «Нокаутерів» з рахунком 3:2 і це при тому, що їм повезло: один з американців знову не зміг пройти процедуру зважування і італійська команда отримала одне очко без бою. А так – 2:2. Нагадаю, що італійці були чемпіонами другого сезону, а в цьому сезоні їх склад виглядає дуже пристойно.

Враховуючи усі вищеперераховані фактори, можу зробити висновки, що в США нам буде важче, ніж в Алжирі. Думаю, це буде один з найцікавіших матчів нашої команди у нинішньому сезоні. Раджу усім шанувальникам боксу звернути на цю зустріч увагу. Проте, найголовніше для нас, незважаючи ні на що – перемога. Задля якої ми прикладемо усіх зусиль! 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань