Віктор Звєрєв: «Головні старти в 2014 році - чемпіонат світу та молодіжні Олімпійські ігри»

18:25 | 13 января 2014

З 19 по 26 січня у Харкові пройде чемпіонат України з боксу серед молоді. Його головне завдання – формування оновленого складу молодіжної збірної України, який захищатиме кольори нашої держави на чемпіонаті світу, а згодом і на молодіжних Олімпійських іграх.

Про критерії відбору боксерів до команди та подальшу підготовку до майбутніх відповідальних стартів розповів нам головний тренер молодіжної збірної України – Віктор Звєрєв.

Віктор Павлович, в нинішньому році на нашу команду очікує безліч відповідальних міжнародних стартів. Чи сформований вже план підготовки до них?

Звичайно! План сформований, в ньому прописані усі пріоритетні завдання на цей рік та етапи підготовки наших боксерів. Проте, давайте не будемо забігати наперед. Найголовніше зараз для мене - відібрати найкращих боксерів до команди, з якими ми будемо в майбутньому вирішувати наші завдання. Адже більшість боксерів з минулорічної команди перейшли до дорослої вікової групи і відтепер необхідно заново формувати склад. Тому, усі мої думки пов’язані лише з чемпіонатом України, який стартує за декілька днів в Харкові. 

Більшість боксерів, які у минулому році вдало виступили на чемпіонаті Європи в Роттердамі, Нідерланди, (Хижняк, Михайлов, Замотаєв, Самофалов, Сіренко та інші) зараз перейшли до дорослої збірної. Таким чином вже у цьому році Вам необхідно буде працювати з боксерами, які прийдуть до вас з юніорської команди.  Чи складним є для юніорів цей перехід та чи можливо від них очікувати гучних результатів вже у цьому році?    

Можна, але не варто недооцінювати зміну віку. Це для дорослих не має якогось значення різниця у декілька років між боксери, а у молоді навіть рік вже дається в знаки. Хлопці, які прийдуть до мене цього року - 1997 року народження. Зазвичай, у сімнадцять років у молодіжці ще не показують результатів. Тож головною ударною силою будуть все ж таки старші боксери – 1996 року. Тобто ті боксери, що залишились ще з минулого року.

А взагалі, я не керуюся очікуваннями, а покладаюся в роботі на досвід. Вимагати зараз від сімнадцятирічних боксерів чогось неможливого не варто. За старою класифікацією це була старша юнацька команда. Раніше їм і навантаження давали менші: вони виступали три раунди по дві хвилини і для них це було нормально. А зараз їм накинули по хвилині у раунді і такий бій цим хлопцям витримувати набагато складніше.

Я так розумію, що Ви не зовсім підтримуєте нову класифікацію вікових груп?

Та не зовсім ця класифікація і нова, її давненько ввели. Але стара мені дійсно до вподоби набагато більше. Спираючись на більш швидке фізичне дозрівання представників латиноамериканських та азіатських країн, Міжнародна асоціація боксу посунула вік входження у молодіжну групу. От раніше середнім юнакам (яких зараз називають школярами) було 14-15 років, старшим юнакам (теперішнім юніорам та молоді) 16-17, а молодь починалась з 18 років. І це було правильно, я вважаю. Зрозумійте, наші сімнадцятирічні хлоп’ята (європейці, слов’яни) відстають від тих же азіатів, кавказців і латиноамериканців. Це фізіологія. Звичайно, пізніше вони вирівнюються, але у сімнадцять років супротивники з Азіатських країн мають фору перед нашими. У них у цьому віці боксери вже Олімпійські ігри та чемпіонати світу вигравали (наприклад, Флойд Паттерсон). Звісно, у радянській історії також були схожі приклади (Юрій Александров став чемпіоном СРСР у вісімнадцять років), проте перевага не на нашому боці. Якщо подивитись історію Олімпійських ігор, європейські та слов’янські боксери ставали чемпіонами  маючи вже за двадцять років.

Але при цьому всьому на минулому чемпіонаті Європи перше місце зайняла Україна, а друге Росія.

Рік на рік не приходиться. Головне, щоб ці хлопці закріпились у дорослій збірній, а для цього потрібен час. Їх буде цікаво дивитися, якщо вони дотягнуть до наступної Олімпіади. Тоді вони вже будуть зрілими чоловіками, бійцями і т.д., а зараз вони ще сируваті.

Які найцікавіші змагання у наступному році очікують Вашу збірну?

Будуть найцікавіші у цьому віці: чемпіонат світу та молодіжні Олімпійські ігри у Нанкіні (КНР).

Тобто якби команда з минулого року зберігалася у повному складі, ми мали б непогані шанси привезти не одну медаль з Китаю?

Хто його знає, але, звісно, ми мали б виступити гідно.

А вони ще на один рік залишитися не могли?

Ні, вони саме тому і пішли, а не через те, що поспішали у дорослу збірну. За теперішньою класифікацією у дев’ятнадцять років молодь стає чоловіками.

Ви придивлялися до юніорів, які будуть змагатися на цьому чемпіонаті України?

Так вийшло, що цього разу в нас трохи збився цикл. Не було деяких змагань, де відбувалося перше знайомство з хлопцями, наприклад турнір Андрєєва. А тут , як на зло, в квітні місяця вже основний старт - чемпіонат світу. Тому у нас часу довго думати над набором команди вже немає – треба встигнути підтягнули хоч трохи нових хлопців та дати бойової практики «стареньким».

Тобто нові боксери у збірній, фактично, будуть виступати з тим багажем досвіду, який вони здобули у юніорах та школярах?

Так, за три місяці ми з ними трохи попрацюємо, але, звісно, на якісь серйозні прориви у нас часу обмаль.

А коли відбудуться молодіжні Олімпійські ігри?

В серпні, але щоб туди потрапити, треба стати призерами чемпіонату світу.

Якщо хлопці не завоюють медаль в квітні, інших варіантів отримати путівку в Китай в них немає?

Ні, ліцензії розігрують тільки там. Це не як у дорослому боксі, де право поїхати на Олімпіаду можна завоювати у різних змаганнях. Тому то для нас чемпіонат світу – головне змагання року, від результатів якого залежить подальша картинка тренувань і виступів.

А якщо, не дай Бог, хлопці все ж не потрапляють у призери і не поїдуть на Олімпіаду, до якого наступного важливого змагання вони будуть готуватися?

Це вже буде турботою іншого головного тренера.

А Ви не будете очолювати збірну?

Ну а як же. Такий результат, швидше за все, призведе до зміни головного тренера. Як вирішить керівництво я не знаю, але вони матимуть всі причини для такого рішення.

Для Вас перемога на чемпіонаті світу вже не тільки питання престижу країни, але й в власного імені?

Можна сказати і так, але країна вище за все. Навіть якщо поразка ніяк не відіб’ється на моїй посаді – я буду відучувати себе винним за гідність України. Як кажуть у боксі: «Виграють боксери, а програють – тренери». Так було раніше, думаю, так буде і надалі. Такі вже у нас звичаї.

А як ви плануєте підтягувати хлопців за ці три місяці, що ви маєте перед цим стартом?

Ми вже все розписали все у плані підготовки. Не можу сказати, що буде якийсь акцент. Ми будемо розвивати хлопцям і техніку, і фізичні данні, і давати серйозний бойовий досвід. За три місяці буде три збори та декілька турнірів, так що, дасть Бог, чомусь ми хлопців встигнемо навчити. 

Виходить, що цей чемпіонат України не можна назвати звичайним, адже від правильності відбору хлопців залежить надто багато.

 

Так, він і відбірковий, він же і підготовчий. Так що судді мають докласти усіх зусиль, щоб не допустити жодної помилки, на кону престиж країни. А шанувальникам боксу раджу звернути увагу на цей чемпіонат, адже без його аналізу потім буде не так цікаво і головне, зрозуміло, переглядати чемпіонат світу. І мені, думаю, буде що розповісти читачам по закінченню цьогорічної першості. 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань