Володимир Продивус: «Харків спрацював на відмінно»

12:25 | 30 ноября 2016

Президент Федерації боксу України поділився думками відносно результатів Чемпіонату України з боксу серед чоловіків, який приймав Харків, та розповів про підсумки засідання Виконавчого комітету ФБУ, яке пройшло у Харкові в рамках Національної першості.

Володимир Степанович, нещодавно в Харкові пройшли фінальні поєдинки головного внутрішнього старту року – Чемпіонату України з боксу серед чоловіків. Які ваші враження від вирішальних двобоїв?

По-перше, мене, як президента Федерації боксу України та людини, яка не один десяток рік у боксі, вразила неймовірна жага боротьби спортсменів від стартового і до заключного гонгу. Дійсно, поєдинки були надзвичайно конкурентними та видовищними. Важливо, щоб у нашій команді була справжня чоловіча боротьба та спортивна конкуренція. Адже саме завдяки конкуренції всередині команди боксери розвиватимуться та гарантовано додаватимуть в багатьох компонентах і як результат ми матимемо конкурентну команду на міжнародній арені. По завершенню фінальних поєдинків ми поспілкувалися з головним тренером збірної України Дмитром Сосновським, який також був солідарний з моєю думкою. Гадаю, що цьогорічний Чемпіонат України пройшов, як ми і прогнозували, на належному організаційному рівні. Головна заслуга в цьому звичайно ж президента Харківської обласної Федерації Євгена Мураєва, віце-президента ХООФБУ Леоніда Задорожного та віце-президента ФБУ Дмитра Шенцева. На цьогорічному чемпіонаті України ми повинні були визначити четвірку найкращих та найсильніших боксерів в кожній з вагових категорій, адже саме з чемпіонів та призерів цьогорічної Національної першості формуватиметься склад збірної, яка у наступному році представлятиме нашу державу на головних міжнародних стартах, таких як Чемпіонат Європи та світу. Відтепер справа за тренерським колективом, який має якісно підготувати нашу команду до виступів на міжнародних змаганнях, адже Національна збірна – це «обличчя» нашого виду спорту. Таких результатів, які ми продемонстрували в рамках відбору до Олімпійських ігор 2016 року та на самих Іграх у Бразилії, збірній України показувати неприпустимо.  

Цікавим нововведенням цьогорічного Чемпіонату України у Харкові стала пряма трансляція фінальних поєдинків на національному телебаченні, студії в прямому ефірі за участю боксерів та організаторів змагань. Чи можна розраховувати на те, що подібні заходи стануть стандартом для наступних Чемпіонатів України та провідних внутрішніх стартів?

Безумовно. Ми прагнемо, аби всі без виключення змагання національного рівня транслювалися на телебаченні. Проте, на сьогоднішній день це досить складний організаційний процес. Фінальні поєдинки транслювалися на всеукраїнських телеканалах, таких як XSPORT та СПОРТ-1, а також ми дали змогу і регіональним телеканалам показати вирішальні двобої Чемпіонату України 2016. В рамках Національної першості в Харкові ми дійсно прагнули впровадити якісні нововведення.  Маю надію, що глядачі оцінили наші старання. Бокс – надзвичайно видовищний вид спорту і ми прагнемо щоб в подальшому провідні внутрішні старти також транслювалися на телебаченні. На мою думку, прямі трансляції допоможуть не лише самим боксерам бути більш впізнаваними, але й дадуть змогу долучати якомога більше спонсорів до організації змагань. Для того, щоб люди або компанії інвестували, допомагали, спонсорували наш вид спорту, потрібно вивести олімпійський бокс в Україні на новий рівень, щоб його бачили, про нього писали, транслювали на телебаченні. Якщо це буде, з'являться рекламодавці. На сьогоднішній день прикладом якісного телевізійного продукту є клуб «Українські отамани». Я прагну аби в майбутньому поєдинки Чемпіонату України у різних вікових групах проходили на рівні змагань Всесвітньої серії боксу. Над цим я також прагну працювати в майбутньому.  

Як Ви і сказали, наступний рік стане для збірної України надзвичайно насиченим на важливі міжнародні турніри. Як гадаєте, чи по силам нашій команді конкурувати з провідними боксерськими державами та вдало виступати на Чемпіонаті Європи та світу? 

Вважаю, що всім нам необхідно зробити правильні висновки з невдач на останній Олімпіаді та кваліфікаційних олімпійських стартах до неї, вибудувати правильну стратегію розвитку на наступний олімпійський цикл та з додатковою мотивацією рухатися далі. Я задоволений, що в нашій команді залишились такі досвідчені бійці як Микола Буценко, Дмитро Митрофанов, Геворг Манукян та інші... Гадаю, вони візьмуть на себе лідерські якості та поведуть за собою до перемог збірну України. Загалом, також хочу відмітити суттєвий прогрес наших молодих боксерів. На останньому Чемпіонаті України ми бачили безліч поєдинків, в яких вони зуміли показати бокс надзвичайно високого класу, що дозволило на рівних боксувати з лідерами, а в деяких поєдинках, як наприклад фінальному у вазі до 75 кг, Олександру Хижняку і взагалі вдалося вирвати перемогу в учасника Олімпійських ігор 2016 року Дмитра Митрофанова. Також, варто відмітити, чудово себе зарекомендували і боксери, які щойно перейшли з молодіжної збірної. Підсумовуючи, я хочу зазначити, що ми наразі проходимо етап становлення нової команди, нового колективу, який, я переконаний, в майбутньому зможе гучно заявити про себе. Знову ж таки, повертаюсь до того, що сказав на початку нашої розмови… Конкуренція – це саме те, завдяки чому ми зможемо якісно розвивати бокс в Україні та створити команду, яка буде здобувати нагороди найвищого ґатунку на всіх без виключення змаганнях.

В рамках Чемпіонату України, в Харкові також пройшли засідання Виконавчого комітету Федерації боксу України. Чи вдалося досягти конкретних домовленостей по роботі ФБУ на наступний чотирьохрічний Олімпійський цикл?    

Безумовно. Першочерговим для нас завданням – є проведення звітно-виборчої Конференції Федерації боксу України, на якій пройдуть вибори президента ФБУ та керівного складу Федерації. За попередніми домовленостями Конференцію ми запланували на початок 2017 року. На цьому ж засіданні ми затвердимо ті рішення, які по результатам Виконкому Федерації ми відправили на доопрацювання. В першу чергу це стосується контрактів з боксерами та тренерами. За останній час тенденція відходу наших бійців у професіональний бокс мене відверто не влаштовує. Погодьтеся, Держава, Федерація боксу України, обласні та місцеві осередки ФБУ, меценати, спонсори та, звичайно ж, тренери… Люди вкладають свої сили, здоров’я, врешті-решт фінанси у спортсменів, а боксери, в будь-який момент, не обговорюючи це ні з ким, переходять у профі бокс. Я розумію, що це абсолютно нормальний спортивний процес, проте, як бізнесмен, вважаю, що така схема є абсолютно неприйнятною. Кожен з вищеперерахованих мною людей має право отримувати «компенсації» за те, що підготував та виростив бійця, який в підсумку зацікавив професіональних промоутерів. В найближчий час ми підпишемо контракти з тренерами та спортсменами, які отримуватимуть додаткову фінансову допомогу від Федерації. Також ми плануємо реорганізувати саму роботу керівного складу Федерації боксу України. Це досить складний та тривалий процес, проте він є вкрай необхідним для нас. В структурі Виконавчого комітету та керівного складу ФБУ мають залишитися лише ті люди, які дійсно готові підтримувати бокс та працювати над його розвитком як в Україні, так і відстоювати його інтереси на міжнародній арені. В рамках Виконкому ми детально обговорили безліч важливих питань та нововведень і прийшли до певних висновків, які, я переконаний, будуть затверджені на майбутній Конференції і дадуть якісний поштовх до розвитку боксу в нашій державі. 

Володимир Степанович, зовсім нещодавно, на сайті Федерації боксу України була розміщена інформація стосовно оголошення конкурсу на посади старших та головних тренерів збірних команд України. Якою реакцією сприйняли дане нововведення ФБУ тренери?

Мене здивувала в першу чергу пасивність наших тренерів. По факту ми отримали лише декілька заявок. Для прикладу на посаду головного тренера Національної збірної України подали заявки лише два кандидати, один з яких діючий головний тренер Національної збірної України. Ось Вам і реакція… Особисто для мене вона не зрозуміла. А що стосується молодіжних, юніорських та інших команд, то і взагалі конкурсних робіт до ФБУ не надходило.

Володимир Степанович, Вас називають найбільш успішним президентом Федерації боксу України за усі роки Незалежності нашої Держави. З Вашим ім’ям пов’язують багато «переможних» подій. Це і створення клубу «Українські отамани», який став дійсно народною  командою… Це і перемоги українських боксерів на Чемпіонатах світу, Європи… Незабутні миттєвості на Олімпіаді 2008 року, тріумфальний виступ на Іграх у Пекіні та Лондоні… Без перебільшення останні вісім років можна по праву вважати найбільш успішними в історії українського боксу. Як Ви вважаєте, завдяки чому вдалося досягти такого результату?       

Формулою успіху для Федерації боксу України став дійсно справжній колектив професіоналів, який був націлений та наполегливо працював, та продовжує працювати, на результат. Я безумовно радий, що зміг своїми справами допомогти вивести бокс в Україні на більш якісний рівень. Боксери, тренери, наукові співробітники, медицина, обласні та місцеві федерації… Всі ми були націлені на результат і досягли поставленої мети. Ми були найкращими і маємо робити все, аби і надалі підтримувати наш вид спорту на належному рівні. Вважаю, що дійсно було зроблено багато чого, проте ще більше роботи нам необхідно виконати попереду. Головне, як на мене, наразі сконсолідувати свої зусилля та рухатися вперед.

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань