Сергій Глущенко: «В черговий раз переконуюсь в правильності рішення створення збірної України до 22 років»

09:40 | 12 октября 2016

Головний тренер збірної України з боксу до 22 років, поділився враженнями від Національної першості, яка проходила у місті Кропивницький, та розповів про підготовку команди до Чемпіонату Європи, яка, за попередньою інформацією, має пройти на початку наступного року у Болгарії. 

- В першу чергу хотілося б дізнатися Ваші враження від Чемпіонату України, який днями закінчився в Кропивницькому.  

- За останні декілька місяців для збірної України до 22 років це вже другий турнір, який приймає Кропивницький. В рамках підготовки до Чемпіонату України ми пройшли тренувальний збір у цьому ж місті, після чого прийняли участь у чемпіонаті присвяченому пам’яті Заслуженого тренера України Віктора Павловича Звєрєва. В плані підготовки до змагань ми провели дуже плідну роботу. В Кропивницькому нам була надана вся необхідна інфраструктура для якісних тренувань. Харчування, проживання, цим ми також були забезпечені. Тому, користуючись можливістю, я висловлюю слова подяки президенту Федерації боксу Кіровоградської області Вадиму Волканову та старшому тренеру Кіровоградської області Саласенку Віктору за те, що приклали максимальних зусиль для якісної підготовки нашої команди та чудово організували Чемпіонат України. Без перебільшення, і спортсмени і тренери залишились надзвичайно задоволені усім.

- Цьогорічний чемпіонат України вразив підбором учасників та видовищністю поєдинків. Глядачі могли на власні очі спостерігати за поєдинками таких майстрів, як Дмитро Замотаєв (вагова категорія 53 кг), Ярослав Самофалов (вагова категорія 69 кг), Олександр Хижняк (вагова категорія 75 кг), Владислав Михайлов (вагова категорія 81 кг), Роберт Мартон (вагова категорія 91 кг), Дмитро Лісовий (вагова категорія 81 кг) та ін.

- Дійсно, поєдинки з самого першого дня були дуже високого рівня. Для лідерів Національної збірної наші змагання стали свого роду генеральною репетицією перед головним боксерським стартом – Чемпіонатом України з боксу серед чоловіків, який пройде за місяць в Харкові. А для боксерів, які нещодавно перейшли з молодіжної команди це була чудова можливість спробувати свої сили в поєдинках проти боксерів, які вже мають досвід виступів на чемпіонатах Європи, світу, Європейських іграх. Загалом хочу відмітити, що молоді бійці себе дуже добре зарекомендували і в деяких моментах поєдинків на рівних боксували з куди більш досвідченими та іменитими опонентами. Мене, як старшого тренера команди до 22 років, це не може не тішити, адже завдяки якісній конкуренції ми зможемо підготувати досвідчених бійців для нашої головної команди. 

- Які на Вашу думку з вагових категорій були найбільш конкурентними на цьогорічному Чемпіонаті України?

-  В першу чергу хотів би відмітити вагові категорії 69 та 75 кг. Деяким з боксерів щоб дійти до фінальної стадії змагань необхідно було провести по п’ять поєдинків та й склад учасників у цих вагах був реально конкурентним. Проте, не варто забувати і про всі інші вагові категорії, адже і в них хлопці показали дійсно яскравий та змістовний бокс. 

- Є інформація, що у 2017 році запланований Чемпіонат Європи до 22 років. Як Ви формуватимете склад команди на ці змагання?

- Після наради з головним тренером збірної України Дмитром Сосновським ми прийшли до висновків, що боксерам 1997 року народження, які щойно перейшли з молодіжної збірної та стали призерами цьогорічного Чемпіонату України до 22 років, ми рекомендували не приймати участі у дорослій першості в Харкові. Маю надію, що саме з цими боксерами ми і будемо проводити підготовку до Континентальної першості, яка, за попередньою інформацією, має відбутися у лютому 2017 року. Проте, остаточної інформації про дату та місце проведення ми поки що не маємо. Ще раз повторюсь, що конкуренція на Чемпіонаті України до 22 років була дійсно високою і ті боксери, які стали чемпіонами та призерами змагань, я впевнений, зможуть на рівних конкурувати з провідними боксерами на таких змаганнях як Чемпіонат Європи.

- В рамках підготовки до Чемпіонату Європи, чи заплановані в Вас ще тренувальні збори, можливо турніри, у 2016 році?

- Звичайно. По завершенню Чемпіонату України з боксу серед чоловіків у Харкові ми сформуємо остаточний склад нашої команди. Частина боксерів, які перемогли на Чемпіонаті України до 22 років, не виключаю такої можливості, буде працювати по програмі нашої головної команди, а частина боксерів, які виступатимуть на Національній першості, навпаки буде готуватися по нашому графіку. А що стосується безпосередньо питання, то вже на початку грудня в нас запланований навчально-тренувальний збір з загальної фізичної підготовки. Саме на цьому зборі ми і розпочнемо готуватися конкретно до Чемпіонату Європи.

- Підходить до завершення 2016 рік, який для всіх вікових груп був надзвичайно насичений на навчально-тренувальні збори та змагання. Як можете охарактеризувати виконану роботу саме Вашої команди у нинішньому році?

- Для збірної України до 22 років я формував календар, в якому не брав за ціль одразу кидати своїх бійців на топові турніри… Що потрібно для молодих бійців, які щойно перейшли до дорослого боксу? На мою думку це, в перше чергу, дати їм впевненість у своїх силах та без особливого поспіху проходити обкатку міжнародними турнірами. Загалом ми виступали на тих змаганнях, де розуміли, що зможемо на рівних конкурувати та здобувати перемоги. Переконаний, що перехідний період від дитячого до дорослого боксу має проходити планомірно. Адже ми вже не раз були свідками того, що молоді та талановиті бійці, які поспіхом переходили до дорослого боксу, дуже часто губилися на фоні вже досвідчених боксерів та не показували результатів, які мали раніше. Для цього і була створена наша команда, щоб ті боксери, які по тим чи іншим факторам не можуть конкурувати за місце у основі Національної збірної, не втрачали форму, а навпаки додавали у всіх елементах та вже за рік-два якісно вписувались у склад нашої головної команди.

- В цьому році календар збірної України до 22 років був досить насиченим на різноманітні турніри. Які з турнірів, Вам, як старшому тренеру, запам’яталися найбільше?

- Варто відмітити турнір пам’яті Трестіна, який проходив традиційно в Одесі. Хочу відмітити, що на цих змаганнях нашим юним бійцям вдалося відбоксувати надзвичайно потужно та на  рівних конкурувати та перемагати досвідчених бійців з Казахстану, Азербайджану та інших країн. Я помітив, що після виступів в Одесі, наші бійці значно прибавили в багатьох компонентах, а в першу чергу ці перемоги додали їм неабиякої психологічної впевненості у своїх силах. Навіть в рівних поєдинках, коли руку піднімали не нашим бійцям, хлопці все одно отримали, я вважаю, безцінний досвід. По завершенню поєдинків я спілкувався з боксерами і бачив, що попри поразки вони були задоволені тією роботою, яку виконали в ринзі, а тим паче в боях проти таких висококласних боксерів. Більш того скажу, якщо вже зараз подивитися на цих боксерів вже в рамках чемпіонату України, то динаміка їх росту помітна усім. Дмитро Сосновський та інші спеціалісти це відмічали не один раз протягом усього турніру. Відверто скажу, що це мене не може не тішити, адже в черговий раз демонструє правильність рішення про створення збірної до 22 років та в першу чергу це показує, що ми йдемо по правильному шляху. 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань