Зняття шоломів – думки боксерів розділились

20:40 | 20 декабря 2013

На початку місяця в Івано-Франківську проходив Чемпіонат України з боксу серед дорослих, на якому вперше спортсмени боксували за новими правилами та без захисту  голови. Ми дізналися, чи до вподоби тепер самим боксерам виступати у таких умовах.

Володимир Матвійчук, восьмиразовий призер чемпіонату України, призер Чемпіонату Європи 2011 року, учасник клубу «Українські отамани» у третьому сезоні:

-   Я провів усього п’ять боїв без шоломів, більшість з яких на цьому чемпіонаті. До нових правил у мене двоякі відчуття: як глядач, я задоволений тим, що з любителів зняли шоломи, але як боксер – не дуже. Річ у тім, що тепер боксувати стало набагато небезпечніше. І хоча в мене був досвід боксу без захисту до чемпіонату, це не вберегло мене від розсічення. Слава Богу, що я посікся у останні 15 секунд бою, якби це сталося у першому раунді, не впевнений, що я б дотягнув до кінця. Я як раз проводив повторну атаку і ми зіштовхнулися головами. Я притис рану рукою, бо кров почала заливати обличчя і просто відбігав ці останні секунди. Зараз у мене  вся голова побита, ззовні не видно, але в дійсності тут майже кожна точка болить. Травму мені склеїли і наступного дня я теж виступав, але ж, як я вже сказав, якби розсічення було б не в останньому раунді, скоріш за все не бачити б мені восьмої медалі чемпіонату».   
Щодо можливого введення ударних рукавиць у майбутньому (таких, як у професіоналів)  – то тут я точно проти. Я пробував працювати у них - там що кулак, що рукавичка – відчуття однакові. Хлопцям ще головою думати потрібно, а якщо кожен день протягом тижня нею приймати такі удари, думати буде нічим.

Дмитро Черняк - дворазовий срібний призер чемпіонату України, учасник Чемпіонату світу в Казахстані:

-   Звісно, мені подобається бокс без шоломів, але є дійсно багато боксерів, які лізуть головою у ближньому бою, бодаються, роблять шишки, січки та інші травми. На Чемпіонаті світу в Алмати виступали найдосвідченіші боксери планети, які прибирали голову і не лізли нею уперед, всі намагалися уникати травм, які можуть вплинути на подальший виступ. А на Першості України зараз багато молодих боксерів, якім ще треба набратися досвіду. На жаль, їх намагання насипати якомога більше ударів без огляду на ризик травм іноді виводить зі строю досвідчених боксерів. Наприклад, Олександр Стрецький змушений був покинути змагання через розсічення, хоч він і переміг у бою.  А от правила, за якими проходили ці змагання мені до вподоби. Рефері тепер не мусив зупиняти бій і давати попередження, він говорив і діяв підчас двобою. Раніше їм доводилося зупиняти нас, що збивало усю атаку. До того ж тепер рефері  можуть розривати клінч і боксери більше не мають можливості постійно «в’язати» суперника.

Іван Ільницький - багаторазовий призер чемпіонату України, боксер клубу «Українські отамани» 3 сезону ВСБ:

-    Досвідчені боксери спокійніші ніж молодь. Якось не так вони спішать все зробити у тих трьох раундах. Більше уклончиків, серії з максимум п’яти-шести ударів. А молодь, яка тільки-но перейшла у дорослий бокс, сипить по п’ятдесят ударів за раз, сподіваючись, що якийсь-то долетить.  Вони беруть напором, намагаються показати все, що вони можуть. Тому усі три раунди виходить вітряк, а не боксер. Мені більше до вподоби формат ВСБ, коли у першому раунді ти собі помаленьку придивляєшся до суперника, вибудовуєш тактику на бій. А тут в мене не було часу на роздуми: з першого ж раунду шквал ударів і доводиться самому «валити» на повну. Додайте до цього відсутність шоломів і досвіду боксу без нього, от вам і причина такої кількості розсічень.

Розуміючи це, я намастив себе двох міліметровим шаром Вазеліну, як це роблять у ВСБ і професіоналах. Частина його  поглинула шкіра, що зробило її м’якшою. А молоді хлопці, ще не маючи досвіду, якщо і мастили, то трошки біля брови. А багато в кого навіть на потилиці є розсічення.

Тож я вважаю що бокс без шоломів дуже гарний для ВСБ, є час відпочити, клас боксерів дуже високий. А тут кожен день бої, навіть якщо виграєш, але отримаєш серйозну травму, на наступний бій не вийдеш.

Звісно, з відром на голові боксувати не зручно, не те відчуття супротивника. До того ж на чемпіонатах часто тобі дають шоломи, в яких вже провели декілька десятків двобоїв, висохнути від поту вони не встигають і відчуття ви самі розумієте які. Тому з цієї точки зору, звісно, на цьому чемпіонаті значно краще.  Але якщо враховувати, що досвід боксу у боксерів різний а часу на загоєння мало…

Олександр Стрецкий – багаторазовий призер чемпіонату України, боксер клубу «Українські отамани» 3, 4 сезону ВСБ:

-  Я вважаю, що любительський бокс має залишатися любительським, принаймні в найближчі декілька років такі нововведення недоречні. Наше покоління вже звикло до старої моделі боксу, де зіштовхування шоломами не мало ніяких наслідків. Потрібно декілька років, щоб ми потроху призвичаїлись до нового типу захисту.

А так виходить, що лідер може вилетіти зі змагань у першому колі через травму, а слабший боксер, уникнувши розсічень, дійти до медального заліку. Тому моя думка така – бокс без шоломів має починатися у ВСБ та професіоналах.

Я от виграв бій, дійшов, вже майже потрапив у медальний залік, але головний лікар зняв мене зі змагань. Я звісно наполягав на тому, що можу битися, але Сергій Колосовський сказав мені: «Саша, в тебе дуже глибоке розсічення, до самої кістки. Не дай Бог, ще осліпнеш на одне око, я не хочу брати на себе відповідальність за це. Тому я наполегливо рекомендую припинити виступ».

Тому самі розумієте моє невдоволення, можна сподіватись, що до наступного чемпіонату всі навчаться не лізти головою уперед, але на цей раз не одного мене зняли зі змагань через травму.  

Денис Берінчик – срібний призер Чемпіонату світу в Баку та Олімпійських ігор у Лондоні, боксер клубу «Українські отамани» 3, 4 сезону ВСБ:

-   Та я вже звик до такого боксу, за минулий рік достатньо набрався досвіду виступів без шолому. От що мені дійсно подобається, так це те, що рефері у ринзі тепер може не зупиняючи бій розривати клінчі. Це означає, що у суперників не має змоги весь час відпочивати на мені. Це правило я вперше відчув на собі у ВСБ. Це було у Італії, мій супротивник почав в’язати мене й не давати працювати і тут бах – удар по рукам від рефері. Я аж розгубився на якусь секунду, для мене це тоді було дико. Але потім зрозумів наскільки це корисне нововведення.  Фактично зараз любительський бокс від ВСБ відрізняється кількістю раундів, рукавичками та наявністю майок. Мені, наприклад, комфортно битися і там, і там. Тому я за всі нововведення.  Єдине, що молодь і недосвідчені хлопці без шоломів все одно лізуть головами вперед. Я сам багато разів отримував удари головою. У фіналі взагалі – розсічення.  Але це, думаю, справа часу.

 

 Також до вашої уваги інтерв’ю з лікарем Чемпіонату України з боксу в Івано-Франківську з приводу травмувань боксерів на цьому змаганні.


 

 

 

 

 

 

 

 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань