Володимир Продивус: «Участь професійних боксерів в Олімпійських іграх підтримую при умовах паритетного відбору для всіх».

12:25 | 27 мая 2016

Нещодавно, Міжнародна боксерська асоціація повідомила, що участь у Олімпійських іграх 2016, які прийматиме Ріо-де-Жанейро, зможуть приймати боксери-професіонали. Дана новина суттєво сколихнула боксерську спільноту і тим самим розділила прихильників та спеціалістів боксу на два табори: один з яких підтримує дане нововведення, інші ж виражають негативну позицію.

Свою думку відносно даного питання висловив і президент Федерації боксу України Володимир Продивус. 

Володимир Степанович, яка Ваша думка відносно можливої участі професійних боксерів в Олімпійських іграх?

На мою думку, дане нововведення Міжнародної боксерської Асоціації (AIBA) нарешті надасть вагомий поштовх для розвитку та популяризації боксу загалом. Участь в Іграх у Ріо-де-Жанейро провідних боксерів-професіоналів надає можливість привернути значну увагу з боку спонсорів, телебачення та куди більшої частини вболівальників та телеглядачів. Погодьтеся, спостерігати поєдинки за участю Чемпіонів світу серед професіоналів на одному ринзі з провідними боксерами AOB,WSB, APB – це буде цікаво для усіх. Ніяких довгих розмов про підписання контрактів. Якщо хочеш виграти медаль, виходь і боксуй три раунди проти того, з ким звело жеребкування.

Ми маємо не відставати від розвитку спортивної індустрії, де в майже усіх видах спорту давно стерті грані між професійним та аматорським. Я вважаю тренерів та спортсменів, які віддають увесь свій час, присвячують життя боксу, справжніми професіоналами своєї справи. Президент МОК, Томас Бах, у своїй програмі розвитку Олімпійського Руху, чітко визначив, що співпраця з «професіональними» структурами має бути якомога тіснішою. AIBA, та її Президент Чінг Куо-Ву, у свою чергу відреагували запрошенням до профі боксерів на участь у відборі до Олімпійських Ігор. Як на мене, від такої зміни сприйняття сьогоднішніх реалій у спортивній індустрії, наш улюблений вид спорту лише виграє.  

Але найголовнішим у цьому питанні, на мою думку, є аргумент який виходить з суті та понять Олімпізму. У Олімпійській Хартії принцип універсалізму є засадним. Олімпіські Ігри мають визначати найсильнішого у кожному виді спорту. Доступ та можливість прийняти участь у Олімпіаді має бути у кожного гідного спортсмена.

Існує така думка, що боксери-професіонали суттєво випереджують представників боксу у майстерності та рівні функціональної підготовки. Виходячи з цього, як Ви вважаєте, чи зможуть на рівних конкурувати олімпійці з професіоналами?

Як на мене це абсолютно хибна думка. Яскравим тому прикладом є Василь Ломаченко, Олександр Усик та інші наші провідні спортсмени, які щойно перейшовши у професійний бокс одразу закріпилися на вершині рейтингів за різними версіями. За останні роки чимала кількість профі боксерів також спробували себе у програмах AIBA, таких як APB та WSB.

Тобто рівень підготовки та майстерності тих боксерів, кого звикли називати аматорами, як мінімум, не є нижчим, а то і вищим багатьох боксерів професіоналів. По-друге, існує ще багато факторів, які в рамках Олімпійського турніру, я не впевнений, що будуть на стороні професіоналів. Наприклад, лише до одного поєдинку професійні боксери готуються тривалий час, а в олімпійському турнірі, при більш-менш рівнозначній підготовці, їм доведеться проводити по декілька боїв на тиждень. Також не менш важливим стане формат самого поєдинку. Три раунди по три хвилини вимагає куди більшої інтенсивності ведення бою, в порівнянні з дванадцятираундовими боями. Тримати вагу протягом усього турніру є непростим завданням, а ми знаємо, що деякі з професійних боксерів скидують п’ять і більше кілограмів. Одне, це скинути декілька кілограмів, взяти вагу і вже на наступний день провести бій, а тримати два тижні відведену вагу це зовсім інше. І таких прикладів можна привести ще багато. Тому, ще невідомо хто буде у фаворитах.

А вже відомо, як професіонали зможуть кваліфікуватися на Олімпійський турнір?

За попередньою інформацією вони мають пройти відбір на сумісному турнірі боксерів APB та WSB, який пройде у червні поточного року. Хоча, я не виключаю, що можуть бути зміни. 1 червня поточного року відбудеться засідання Виконавчого комітету AIBA, на якому і буде затверджена остаточна система кваліфікації професійних боксерів на Олімпіаду 2016 року. Вона має бути максимально прозорую та не ставити боксерів, які боксують у програмах AIBA у невигідне становище.

Чи вже велись переговори з кимось з українців, які наразі виступають на професійному ринзі, про їх залучення до кваліфікаційного турніру?

Стосовно даного питання, я хотів би, що усі зрозуміли наступне…  ФБУ наразі сфокусована на підготовці боксерів, які проходять тренувальні збори у складі нашої національної команди. Ми проводили попередні консультації з українськими боксерами та їх представниками. Зацікавленість є, але у кожного з них є контрактні зобов’язання та свої цілі у профі боксі. Ми можемо розмовляти будь з ким, проте, команду на Олімпійські кваліфікаційні турніри формують виключно з тих бійців, в яких впевнений тренерський склад на чолі з Дмитром Сосновським. До турніру APB-WSB у нас попереду ще один ліцензійний старт. Тому, якщо на турнірі у Баку нам не вдасться завоювати перепустки у Ріо, в деяких з вагових категорій, і, що найважливіше, будуть боксери-професіонали, які бажатимуть спробувати свої сили на ліцензійному турнірі, то звичайно ж ми розглянемо питання про можливе їх залучення до складу нашої команди. Проте, повторюсь ще раз, пріоритет для нас сьогодні – боксери Національної збірної України.

 


 

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань