Валентин Соболевський: «Німці передумали битися з нами»

15:40 | 15 ноября 2013

- Давайте почнемо зі складу, який вже повністю сформувався. Раніше Ви казали, що не відповідаєте за набір боксерів до команди, а лише можете висловлювати побажання. Чи задоволені Ви новоспеченими підопічними, особливо що стосується іноземних спортсменів?

- Я не прихильник легіонерів, але в тій ситуації, яка склалася в цьому році, вони необхідні. Можна було б виступити суто зі своїми боксерами, але тоді ми б сильно ризикували. Ще у кінці минулого сезону після матчу з казахами Васю Ломаченко спитали: «Як Ви думаєте, чи зможуть в наступному році українці повторити свій успіх?». І він відповів, що багато лідерів підуть у професіонали, повторити буде складно і єдиний варіант для команди - це взяти кваліфікованих боксерів з закордону. Так, власне, і вийшло. Ми укріпили свої найслабкіші вагові категорії боксерами із-за закордону. Враховуючи, що цього року не розігруються олімпійські ліцензії, ми маємо час набрати обертів та підростити нових лідерів. А вже наступного сезону, коли будуть розігруватись путівки в Бразилію ми зведемо кількість легіонерів до мінімуму.

- Яких саме боксерів «Українські отамани» запросили з закордону?

- Більшість з них виступатимуть у першій підгрупі (С1): два боксери з Вірменії у ваговій категорії до 49 і 56 кг – Ованес Даніелян і Арам Авакян, литовці Евальдас Петраускас у 64 кг та Едгарас Скурделіс (60 кг.), і перший тяж білорус Сергій Корнєєв. Один легіонер буде і в С2, це боксер з Киргизії – Казат Усеналієв у 52 кг. Таким чином, виходить, що у нас шість боксерів-легіонерів. У команді близько тридцяти осіб, отже, як я і планував, 15% у нас - легіонери.

- Чому саме в цих вагових категоріях потрібні були іноземні спортсмени?

- У категорії до 49 кг є хороший боксер - Вадим Кудряков, але другого такого, гідного йому за рівнем більше не маємо. А Вадим ще молодий хлопчина (тільки 19 років) і йому потрібен якийсь взірець, орієнтир у партнери. На цю роль ми і взяли Даніеляна: йому зараз 26 і він чемпіон та фіналіст Європи. Це якраз той випадок, коли молодість вдало поєднуються з досвідом. 52 кг теж зараз проблемна вага, два наших боксери останнім часом не показують успішних результатів: Шепелюк їздив на  Всесвітню Універсіаду і на Чемпіонат світу в Алмати, але, на жаль,  жодного разу у нього не вийшло показати себе. Шкарубо, виступав на Європі, боксував добре, але програв 2:1 не найсильнішому боксеру... Одним словом, потрібно було посилюватися і ми взяли в цю вагу боксера з Киргизії. Цей хлопець дуже добре боксував на чемпіонаті світу. Програв третій бій за вихід до півфіналу казаху, причому такий бій був, що, може, якби він проходив не в Казахстані, то хлопець би і виграв. У 56 кг у нас теж крім Колі Буценко немає таких боксерів, на яких ми могли б повністю розраховувати. А потрібно, щоб були, тому що дистанція довга: попередні бої, чвертьфінали, півфінали, фінал. Ми все-таки розраховуємо бути в фіналі і це не байка. Тому в цю категорію у пару до Колі взяли Авакяна, вони боксували на Європі у півфіналі. Цей боксер був на світі, досить добре показав себе і програв, якщо я не помиляюсь, кубинцеві. До речі, у 60 кг ми зараз переглядаємо боксера-професіонала Валентина Головко з Харкова. У нас, звичайно, є лідер Паша Іщенко, але Діма Черняк, який би склав йому конкуренцію, не прийматиме участі у WSB і ми змушені шукати сюди ще одного боксера. Тому разом з Головко оцінюємо ще Олега Прудкого, який піднявся з 56 кг і ніби непогано себе проявляє. У 64 кг ми теж довго не знали, чи буде Берінчик, тому що там був непростий переговорний процес між керівництвом клубу і самим спортсменом. В цей же час нас ще й неприємно здивував Слава Кісліцин, поступившись на чемпіонаті світу далеко не топовому боксеру. Програв кілька боїв поспіль і перспективний хлопець Мгер Оганесян, тому у нас постало питання і з цією ваговою категорією. Ось ми і пригляділи литовця Евальдаса Петраскуса, призера Олімпіади  у вазі до 60 кг. Зараз він якраз перейшов у 64 кг. За манерою литовець безкомпромісний боєць, дуже схожий на нашого Берінчика. У всякому разі, два гарних боксери в одній ваговій категорії на таку дистанцію - це добре. І останній легіонер, це перший тяж. Вагова категорія до 91 кг, на жаль, також виявився під питанням: у Дениса Пояцики проблеми з ліктями і невідомо ще, як проходитиме реабілітація. Контракт з ним підписали, але як він буде боксувати і коли, поки невідомо. Тому ми вирішили підстрахуватись і підписали білоруса Сергія Корнєєва. Він молодий, але вже досвідчений боксер, призер чемпіонату світу, фіналіст чемпіонату Європи. До того ж, я думаю, прекрасно адаптується у нашій команді. Також зараз на зборах знаходиться ще угорський боксер-суперважкоатлет, але він у стадії перегляду.

- Я так розумію, що до «Українських отаманів» приєднались також боксери з молодіжної збірної.

- Так, троє боксерів з тієї команди, яка зайняла перше командне місце на останньому чемпіонаті Європи. Це суперважковаговик і два боксери у 81 кг. Але за правилами Міжнародної асоціації боксу всі ці хлопці можуть боксувати тільки в 2014 році, коли їм виповниться 19 років.

- Тобто з січня вже можна очікувати їх в основному складі?

- Можна очікувати Олександра Хижняка, який підписав з нами контракт і входить в основу клубу. Двоє інших хлопців поки що будуть у запасі, тренуватимуться на базі разом з іншими й поринатимуть в атмосферу дорослого боксу. Щодо січня, тоді ж у нас має почати боксувати ще Саша Гвоздик. До того ж у цій же категорії ми маємо ще Олександра Ганзулю. Тому коли саме молодь виступатиме, говорити ще зарано. Будемо знати суперників і визначатися, кого саме поставити на бій. У будь-якому разі, шанси у нього будуть. На мій погляд, Хижняк дуже яскраво увірвався в дорослий бокс: досить добре показав себе на турнірі Педро Саеза Бенедікто в Сімферополі, тож він може стати відкриттям цього сезону, час покаже.

- Як зараз проходить підготовка?

- З перших тренувань я побачив, що всі приїхали на збір готовими. Ті навантаження, які їм дають, витримують спокійно. Тому на цьому тижні ми просто спокійно підводимо хлопців до зустрічі з американцями, не робимо якихось акцентів на фізичній чи спеціальній підготовці. Хлопці просто підтримують ту форму, яку вони набрали раніше. Головне зараз, що тут є можливість попрацювати з гідними спаринг-партнерами, яких у них немає вдома.

- Як довго Ви плануєте тренуватись у такому режимі?

- Надалі у нас таких зборів не буде, скоро почнуться бої і ми будемо збирати боксерів за 8-9 днів до зустрічі. А цього разу  підготовка триватиме вдвічі більше. До речи, планувалось, що в кінці місяця ми вилетімо на зустріч до Німеччини, але німці, як то кажуть, «зіскочили». Мабуть, зрозуміли, що зараз не виграють або щось не організували. У них був пункт в контракті з Всесвітньою асоціацією боксу, що вони можуть одну зустріч перенести, от вони і намітили матч за нами аж на кінець сезону, у березні 2014 року. Таким чином у нас з’явилася дірка: 8 листопада приїдуть боксери, які мали готуватися до цієї зустрічі і фактично їх підготовка може закінчитися поверненням додому. Щоб цього не сталося, ми хочемо провести у Вінниці або Києві товариську зустріч між боксерами нашого клубу.

- Тобто «Українські отамани» будуть битися один з одним?

- Так, між собою. Але ми не плануємо зводити там лідерів, це скоріш ще одна можливість побачити у бойових умовах наших іноземців та деяких третіх номерів. Тому що тренування тренуваннями, а в бою люди по-іншому проявляються.

- Вже відомий склад американської, можна вже говорити про стратегію на поєдинки?

- Стратегія одна: треба вигравати.

- Можливо, Ви плануєте виставити третіх номерів для обкатки?

- Ні. У нас яка ситуація: у 60 кг у мене теж немає альтернативи, тому що Прудкий тільки перейшов у цю вагу. Головко - це ще кіт у мішку, я його не знаю, залишається один Іщенко. У 69 кг боксуватиме Денис Лазарєв, тому що зараз тут є ще тільки Константінов, який поки набирає форму після травми. Альтернативи Денису у цій вазі зараз немає. У 81 кг також поки що особливого вибору немає: Гвоздик та Хижняк боксують з січня, залишаються Ганзуля і Лапін. Я схиляюся більше до першого, адже він стабільніший, тим більше, Сергій торік часом не дуже вдало виступав. Єдина альтернатива є серед шести суперважковаговиків. Але я хотів би, щоб це був боксер, який вже  виступали минулого року.

- Виходить, що перерва, яка з'явилася завдяки німцям, навіть на руку. Буде час остаточно перевірити всіх боксерів.

- Ні, вона на руку німцям. У нас, в принципі, всі люди вже підписані і готові. Навіть якби Коля Буценко відпочивав, ми б все одно могли спокійно виїхати. Краще було б боксувати 23-го, тому що у німців, можливо, проблеми зі складом. До того ж у нас би не порушився цикл, а так доводиться вигадувати і проводити зустріч, щоб хлопці по три місяці без боїв не залишилися. У боксі дуже важливо мати бойову практику: якщо людина два місяці не боксує, це вже погано, потрібно постійно бути в тонусі.

- Якщо порівнювати підготовку цього і минулого року, чи відбулися якісь зміни ?

- Торік я б не позаздрив Михайлу Мельнику, тому що у нього на початку не було більшості лідерів, а перші зустрічі вони проводили взагалі «методом тику». Не було ніякого досвіду, команда вперше брала участь у чемпіонаті цієї серії. Мені простіше: не будучи задіяним минулого року, я уважно стежив, спілкувався з Михайлом Івановичем. При всьому тому, що пішли сильні хлопці, склад у нас рівніший, є вже якісь лідери: той же Митрофанов, Берінчик, Іщенко, вони мають повести за собою хлопців. А минулого року ніхто ще не знав, що це таке, доводилося набивати шишки. 

- У грудні планується провести Чемпіонат України, чи будуть брати у ньому участь боксери з «Українських отаманів»

- Багато хто не буде, ми не можемо ризикувати. У нас не настільки сильна команда, щоб ми могли спокійно ставити третіх номерів і вигравати у команд Німеччини та Італії. Мені поставлене завдання – дійти до фіналу WSB і я використовуватиму для цього весь ресурс, який має команда.

- З головним тренером збірної України Ви це питання вже обговорювали?

- Дмитро Сосновський приїде сюди 8-го числа, тоді й піднімемо всі ці питання. Але боксери підписали контракт, який кладе на них певні зобов’язання, тож якщо вони потрібні будуть клубу в цей час, участі вони приймати не зможуть.

- Як Ви оцінюєте нашу підгрупу? Багато хто говорить, що нам пощастило з жеребкуванням.

- Зараз рано про щось говорити. Щойно оприлюднили склади команд і нам їх треба проаналізувати. Можна сказати вже зараз, що дійти до фіналу буде не просто для будь-якої команди. Наше завдання бути найважчою перепоною для всіх.

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань