Юрій Шевчук: « WSB це те, як АІВА бачить майбутнє аматорського боксу»

11:25 | 04 ноября 2013

Генеральний директор боксерського клубу «Українські отамани» розповів чим новий, четвертий сезон порадує вболівальників, який склад їм вдалося зібрати і чому в команду не потрапив Євген Хитров.

- Юрію Васильовичу, розкажіть, чим нинішній сезон WSB буде відрізнятися від попереднього і чи побачать ці зміни вболівальники?

- Побачать, але дещо відчують тільки самі боксери. Після закінчення третього сезону Всесвітня боксерська асоціація (англ. AIBA) повністю адаптувала WSB під вагові категорії аматорського боксу: їх кількість збільшили до десяти і вони стали ідентичні (в минулих сезонах їх було п'ять і вони не в точності повторювали олімпійські ваги). Для чого це робиться? Щоб боксери могли брати участь у Всесвітній серії боксу у звичних для себе вагових категоріях, це перше. Друге - AIBA збільшила кількість ліцензій, що будуть розігруватися у WSB на Олімпійські ігри в Бразилії і, відповідно, надала можливість боксерам в усіх вагових категоріях поборотися за них. Можна сказати, що в цьому сезоні WSB і аматорський бокс максимально зблизилися і зараз основна різниця полягає в кількості раундів. Якщо в любителях три раунди по три хвилини, то в WSB їх п'ять по три. Все інше, включаючи правила суддівства, стало, плюс-мінус, однаковим. Правда ще є різниця в екіпіровці: хлопці у Всесвітній серії боксу б'ються без майок .

- А рукавички і тейпи теж однакові?

- Ні, і про це теж потрібно сказати. У цьому сезоні буде застосовуватися нова модель рукавичок. Зараз точно не відомо, але скоріше за все AIBA поки затвердить безударну модель, яка використовується в аматорському боксі. При цьому рукавички будуть на шнурівці, а не на липучці, як зараз у любителів. Дозволено тейпування рук, на відміну від аматорського боксу, де застосовуються ще старі класичні бинти. Все це поступово підводиться до того, що рано чи пізно ми перейдемо до ударної моделі, яка застосовувалася до останніх змін AIBA, коли перейшли на рукавички з липучкою .

- На вашу думку, чому Всесвітня боксерська асоціація (AIBA) починає знову повертатися до попередньої моделі боксу?

- Тому що, за оцінкою телевізійників, після останніх нововведень аматорський бокс поступово почав втрачати свою популярність. І керівництво Всесвітньої боксерської асоціації почало поетапно повертатися до старого досвіду. Спершу - до трихвилинної формули бою, зараз з аматорів зняли шоломи, надалі, думаю, затвердять ударну модель рукавичок.

- Коли в аматорському боксі використовували ударні рукавички, нокаути бували частіше?

- Нокаути і зараз у нас поширене явище. Але коли спортсмени боксували без шолома і в ударних рукавичках, практично завжди залишалася можливість при будь-якому суддівстві і рахунку нокаутувати суперника і здобути дострокову перемогу. У боксі була гострота, адже боксери чітко усвідомлювали –
будь-яка помилка може стати останньою в цьому бою. А з введенням більш сучасного екіпірування це почуття відчутно притупилося.

- Чому AIBA поки не ризикує вводити ударні рукавички?

- Хоч вони цього ще не анонсували, але, я думаю, що ці зміни вже на носу. І швидше за все першими вони торкнуться саме боксерів Всесвітньої серії боксу, адже WSB це те, як АІВА бачить для себе майбутнє аматорського боксу. Кращі елементи, які практикуються тут, потихеньку переходять до любителів.

- Яка основна відмінність між раніше згаданими рукавичками?

- В ударних боксер може завдати удару епіфізом п'ясткової кістки (заокруглена виступаюча частина кістки, яку можна побачити, стиснувши кулак). Удар виходить правильний і жорсткий. А в не ударних, які використовуються зараз в аматорському боксі, чіткий удар кісткою завдати неможливо: форма рукавичок дозволяє бити тільки недотиснутим кулаком і все навантаження припадає на фаланги пальців. Через це відбувається підвищений травматизм кистей рук спортсменів. Раніше вважалося, що пальці пружинять, пом'якшуючи тиск і удар, але практика показала, що це може закінчитися ушкодженням.

- Повертаючись до збільшення вагових категорій, як всі десять боксерів встигнуть виступити за один вечір боксу, адже тоді це триватиме більше трьох годин?

- Час однієї зустрічі не збільшиться. Боксери тепер діляться на дві групи, які англійською звучать як: С1 і С2 (укр. Ц1 і Ц2) . У групі боксери діляться через вагу. Тобто, в першій групі (C1) будуть 49, 56, 64, 75, 91 кг, а в другій (C2) 52, 60, 69, 81 і 91 + кг. Одна з груп проводить бій на виїзді, друга - вдома. (у третьому сезоні в одній ваговій категорії бої проходили двічі: вдома і на виїзді).

- Торік хлопці майже весь сезон жили на базі, новий порядок зустрічей напевно дасть їм можливість їздити додому?

- Так, тепер, після закінчення боїв, ми будемо відпускати хлопців на 7-8 днів додому, де вони будуть продовжувати тренуватися зі своїми персональними тренерами. Потім спортсмени будуть повертатися на базу, де вже цілеспрямовано готуватимуться до свого наступного бою.

- Що ще нового чекає фанатів «Українських отаманів» у цьому сезоні?

- Буде задіяно багато іменитих спортсменів, тому що тепер вони можуть боксувати у звичних для себе вагових категоріях. Їм більше не потрібно додатково адаптуватися до нових категорій, як це було в минулому сезоні. Взяти, приміром, того ж Берінчика: 64 кг - це його вага, а в тій ваговій категорії, в якій він знаходився в минулому сезоні (вагова категорія 61 кг), йому доводилося постійно зганяти вагу, через що він перебував у дискомфортних умовах .

- Якщо вже мова пішла про іменитих спортсменів і про Берінчика зокрема, чи буде він і Гвоздик виступати в цьому сезоні у складі «Отаманів»?

- Так, Денис дав свою згоду. Що стосується Гвоздика, він наразі проходить реабілітацію після операції на кисті, по закінченню якої він повинен включитися в наші ряди. Ми очікуємо його до початку наступного року.

- Євген Хитров нещодавно заявив, що він не підписав контракт із клубом, так як керівництво не погодилося на його умови. Чого саме він хотів, і чого не змогла запропонувати йому Федерація?

- Умови і пропозиції, що були висунуті йому від нас, я вважаю, були прекрасними. Точно такі ж умови прийняли інші відомі боксери, як, наприклад, той же Денис Бечірняик, Дмитро Митрофанов і інші топові боксери. Ми доклали всіх зусиль зі свого боку, щоб Женя був у нашій команді. Йому запропонували гідні фінансові умови. Ніде більше в нашій країні спортсменам-аматорам не платять таких зарплат. Більше того, ми намагалися створити йому комфортні умови для підготовки до наступних Олімпійських ігор і дали можливість завоювати ліцензію до Ріо-де-Жанейро по лінії Всесвітній серії боксу. Я впевнений, це було б йому під силу. Але Хитров відмовився, пояснивши це своїм рішенням перейти в професійний бокс, підписавши там інші зобов'язання на контрактній основі з якимись певними професійними промоутерськими компаніями, яких він не називав.

- Як Ви думаєте, з чим пов'язане різке рішення Хитрова піти з аматорського боксу? В одному зі своїх інтерв'ю він говорив, що ображений на ставлення до нього з боку федерації та країни.

- Давайте розберемося. Товариш Євген Хитров - призер чемпіонату світу та Європи серед молоді, а також чемпіон світу серед дорослих в Баку. На тому Чемпіонаті світу в Азербайджані Женя завоював ліцензію на Олімпійські ігри в Лондоні, де його в підсумку засудили у бою з британським боксером, після чого у нього був дуже серйозний психологічний стрес, який сильно вплинув на його подальшу підготовку і боксерську форму. Довгий час після Олімпіади Женя не тренувався і, за його словами, навіть подумував кинути бокс. Після того як у суперечливому бою на Чемпіонаті Європи 2013 року з ірландським боксером перемогу віддали не йому і Хитров став третім, цей психологічний дискомфорт у нього посилився ще більше. Женя почав висловлювати невдоволення у бік своєї федерації, яка, нібито, не вирішила питання з суддівством. Хоча він чудово знає, що за новими правилами опротестувати результат поєдинку майже не можливо.

- Можливо, його зачепило чиєсь ставлення до нього?

- З приводу ставлення до нього з боку Федерації боксу України можу сказати, що Євгену Хитрову має бути соромно скаржитися. Тому що, якщо подивитися на все виключно за фактом, ми побачимо наступне: ще в 2011 році стався конфлікт між ФБУ і Всесвітньою боксерською асоціацією. Він полягав у тому, що по лінії WSB олімпійську ліцензію у ваговій категорії до 73 кг (яка була наближеною до аматорської категорії 75 кг) завоював український боксер Сергій Дерев'янченко. Отримав він її виступаючи за італійський клуб «Dolce & Gabbana Milano Thunders» і на підставі цього AIBA просила Федерацію боксу України підтвердити цю ліцензію. А в цей же час до ліцензійного чемпіонату світу у складі національної збірної наполегливо готувався Євген Хитров і, щоб відстояти право Євгена боксувати на світовій першості і посперечатися за олімпійську ліцензію, ФБУ пішла на конфлікт із Всесвітньою боксерською асоціацією. Таким чином, ліцензію Дерев'янченко ми не підтвердили і повезли Євгена Хитрова на чемпіонат світу, де він у результаті завоював золото і, відповідно, ліцензію. Тому, було цілком логічним, що у ФБУ вирішили на Олімпіаду в Лондон повезти саме Женю. Після цього, відносини між керівництвом ФБУ і АІВА якийсь час були дуже непростими. Ми відстояли Євгена в цій ситуації, хоча могли скласти руки, аргументуючи це тим, що ми вже маємо ліцензію у вазі до 75 кг. Але ми цього не зробили, адже готували Євгена і були впевнені, що він таки здобуде цю ліцензію у Баку. Завдяки виступу на чемпіонаті світу 2011 року Женя отримав від уряду України квартиру, що, між-іншим, вперше сталося після змагань такого рівня. Плюс Президентська стипендія з дуже пристойними нарахуваннями. А після того, як через рішення суддів Хитров на Олімпійських іграх не пройшов до медального заліку, Федерація боксу України прирівняла його до призерів та нагородила нарівні з ними. Крім іншого, він отримав від президента федерації Володимира Продивуса престижну машину, аналогічну тим, що отримали медалісти від глави президії ФБУ Андрія Клюєва. Тобто, не дивлячись на несправедливий результат, ми поставили Євгена Хитрова в один ряд з усіма володарями медалей Олімпіади в Лондоні. При цьому не забувайте, що ми не тільки подали тоді протест за Женю, а ще й звернулися до Вищого спортивного арбітражного суду в Лозані. Володимир Продивус зробив все, щоб підтримати Женю і дати йому можливість виступити на наступних Олімпійських іграх в Бразилії. Однак Хитров вирішив інакше. Мені дуже шкода, що його психологічна травма трансформувалася в образу на найближчих для нього в спорті людей.

- Після відмови Жені Вам, певно, довелося шукати йому гідну заміну. Розкажіть, яким чином відбиралася команда в цьому сезоні й чи було завдання зберегти колишній склад?

- На сьогоднішній день в команду були відібрані перші та другі номери збірної України. Інші хлопці були дібрані під час проведення міжнародного боксерського турніру класу "А" пам'яті Педро Саеса Бенедікто з числа фіналістів. Туди були запрошені всі боксери, включаючи професіоналів. Також в команду в якості спаринг-партнерів ми взяли талановиту молодь зі збірної України з числа призерів і чемпіонів Чемпіонату Європи в Голландії (збірна на цих змаганнях посіла перше командне місце).

- Тобто, молодь буде знаходитися в запасі і якщо раптом основні боксери з якихось причин не зможуть брати участі в бою, у них буде шанс показати себе у ринзі?

- Звичайно, більше того, у нас є такий боксер на ім'я Олександр Хижняк у ваговій категорії до 75 кг. Він чемпіон світу серед молоді минулого року і бронзовий призер Чемпіонату Європи в цій же віковій групі 2013 року. Зараз він перейшов у категорію 81 кг і на турнірі пам'яті Бенедікто практично розбив всіх своїх старших суперників, посівши перше місце. Тепер у своїй вазі він входить до числа лідерів. Тому Хижняк буде входити відразу в основний склад. Але на підставі правил WSB боксери допускаються по року народження і мають право боксувати з 19 до 40 років. У 2014 році Саші виповниться 19 років, а це означає, що він зможе приймати участь в основних зустрічах вже з першого січня майбутнього року.

- Легіонерів теж запрошували і відбирали на турнірі в Сімферополі?

- Ні, їх ми переглядали за результатами на міжнародній арені, після чого проводили переговори з федераціями їхніх країн. Основним критерієм для нас звичайно була успішність боксерів, але також ми відбирали тільки тих спортсменів, у яких немає мовного бар'єру в розумінні російської або української мови. Такий критерій був важливим для подальшого нормального взаєморозуміння між тренером і його підопічними.

- З чим пов'язане зростання кількості легіонерів у цьому сезоні у порівнянні з минулим?

- У певних вагових категоріях у нас рівень боксу нижче, ніж в інших. Якщо брати такі вагові категорії як 49 і 52 кг, дуже тривалий проміжок часу там боксував Георгій Чигаєв. На підставі чого в лідери цих вагових категорій довгий час не могли пробитися менш сильні боксери. Тому в цих двох категоріях з'явилася прогалина: колишній сильний лідер вже пішов, а нові боксери ще не з'явилися. Щоб підсилити ці ваги і створити нашим боксерам гідну конкуренцію, було вирішено залучити боксерів з інших країн. Імена цих легіонерів ви дізнаєтеся незабаром, коли ми офіційно оголосимо склад команди.

- Що Ви маєте на увазі під словом конкуренція у ваговій категорії?

- Її завдання на ефекті спортивного протистояння забезпечити якісне зростання українських боксерів. Адже якщо у лідера не буде гідного спаринг-партнера і товариша по команді, він почне гальмувати в своєму розвитку.

- Як Ви оціните суперників «Українських отаманів» у нашій групі? На перший погляд вони менш потужні, ніж у групі Б.

- У боксі слабких суперників не буває. Я не вважаю команди Німеччини, Аргентини, США, Алжиру та Італії слабкими. Наприклад, італійці в другому сезоні WSB завоювали чемпіонський титул. Америка - це батьківщина професійного боксу і поки ми не знаємо складу, який вони заявлять на 4 сезон. А інші учасники в нашій групі, за отриманою нами інформацією, дуже серйозно посилили свої склади потужними легіонерами. Тому розраховувати на легкі бої не доводиться, кожну перемогу потрібно буде, як кажуть, «вигризати зубами».

- Чи є у нашої команди вже вибудувана стратегія на перший бій з американцями?

- Більш-менш ясну стратегію можна буде озвучити після того, як ми дізнаємося склад команди США. З першого числа на тренувальну базу «Українських отаманів» заїжджає команда С2, яка і починає підготовку до цього бою, а з 8 листопада до виїзду в Німеччину буде готуватися і друга половина «Українських отаманів». Звичайно, оптимальним складом. Головне для нас – здобути перемогу у дебютному поєдинку.  

- Ходить чутка, що Федерація боксу України планує відкрити фан-клуб і фан-шоп «Українських отаманів».

- Ці чутки обґрунтовані. В зв'язку з тим, що наш клуб, це вже впізнаваний і вподобаний бренд, який має попит в якості як спортивної, так і телевізійної продукції, було вирішено продовжити розвиток підтримки бренду з боку наших фанатів. Так що ми раді запросити всіх наших уболівальників у фан-клуб «Українських отаманів». Інформація про те, як стати його членом вже міститься на офіційному сайті ФБУ та у группах в соціальних мережах ВК та Фейсбук. Незабаром ми також сподіваємося порадувати всіх інтернет-магазином, де кожен зможе купити собі спортивну та сувенірну продукцію нашого клубу. Ми сподіваємося, що в майбутньому символіку нашого клубу можна буде побачити в багатьох боксерських залах та на спортивних майданчиках нашої країни.

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань