Олег Алекса: «Вінниця може стати новою столицею боксу в Україні»

21:25 | 24 ноября 2014

Нещодавно відбувся чемпіонат України з боксу серед чоловіків до 22 років, який приймало місто Вінниця – Батьківщина багатьох талановитих та, безумовно, успішних боксерів, які нині представляють Україну і на світових рингах. Для Вінниці 2015 рік дійсно став успішним у богксерській сфері і саме Віннцька область незабаром може перейняти естафету провідного боксерського регіону. Чемпіонат України проходив за підтримки відділення Національного олімпійського комітету Вінницької області і були присвячені пам'яті сина президента сучаного спорткомплексу «Нокаут» і віце-президента Федерації боксу Вінниччини Миколи Капусти. Безпосередню організацію чемпіонату взяв на себе Президент Вінницької федерації боксу, Олег Алекса, який розказав нам яким був 2014 рік для Вінниці та які нові відкриття і старти чекають область у майбутноьму.

Олег, чемпіонат України з боксу серед цієї вікової групи проходить у Вас не вперше. Як часто Вінниця виступає в ролі приймаючої сторони для змагань всеукраїнського рівня?

Цей чемпіонат проходить у нас вже третій раз і ми присвятили його сім`ї та пам`яті сина людини, яка цеглинка за цеглинкою будує вінницький бокс. Результатом цієї невпинної праці стала поява у нас спортклубу «Нокаут», де і проходили змагання. Комплекс «Нокаут» сучасний, побудований за американським новітним стилем. Зараз «Нокаут» розрахований на один ринг, наступного року плануємо вже три ринги та зможемо прийняти у клубі до двох з половиною  тисяч відвідувачів та учасників. Це робить можливим організовувати змагання не лише всеукраїнського, але й міжнародного рівня.

Які саме змагання у найближчих планах?

Ми обговорювали із керівництвом ФБУ проведення чемпіонат світу. Наш спортивний зал відповідатиме усім міжнародним вимогам після відкриття ще двох рингів. Також маємо інші необхідні умови: сучасні роздягальні, душеві кімнати, тренажери, їдальню та продуману інфраструктуру. Спершу хочемо почати з юніорського чемпіонату та налаштовуємось на нього.

Яким був 2014 рік для Вінницької федерації боксу?

В цілому, хорошим. На дорослому чемпіонаті України в Києві, який, доречі, вперше за 23 роки проходив у столиці, вінницька команда зайняла друге місце у командному медальному заліку, пропустивши вперед лише Київ. На змаганнях до 22 років ми отримали перше місце, наскільки я знаю.

Маєте якісь зауваження до суддівства?

Я дещо не задоволений, оскільки було кілька спірних поєдинків, але після бою кулаками не машуть і я мушу погодитись із результататми.

Чи спостерігаєте ріст зацікавленості молоді до боксу у Ваших «володіннях»?

У моїй області понад 1650 чоловік займаються боксом. Також нещодавно відкрилась нова федерація у місті Жмеринці, де ми вже встигли провести перший турнір. Мер міста посприяв відкриттю зали у Жмеринці, а брати Клички допомогли з організацією рингу. Таким чином ми маємо ще один додатковий зал. Звичайно не рівня проведення чемпіонатів світу, але дуже гідний як для міста. Ще працюють зали у Немирові, Могильові та близько семи боксерських клубів безпосередньо у Вінниці.

Чи можете констатувати, що саме Вінниця стає боксерською «столицею»?

Це буде занадто гучною заявою, але якщо раніше Донецьк та Дніпропетровськ були провідними містами боксу, то тепер до цьогое звання поступово долучається і Вінниця. Ми скрізь беремо участь, у всіх чемпіонатах та турнірах, також у проектах  APB/WSB, де боксують наші спортсмени Рома Головащенко та Коля Буценко.

Як економічна ситуація у країні вплинула на обласний бокс і яким чином вирішуєте питання фінансування?

Ми маємо своїх меценатів та людей, які люблять бокс і допомагають нам. Я також є депутатом міської ради, радником губернатора з питань спорту і наскільки можу, намагаюсь робити усе можливе для розвитку спорту навіть в умовах політичної та економічної нестабільності у країні.

На Вашу думку, слава українського боксу відома у світі?

Ви, звісно, розумієте, що основними досягненням українського боксу є досягнення братів Кличків, проте зараз маємо нових зірок, таких як Василь Ломаченко, який зайняв 5-те місце у рейтингу AIBA. Також радують перемогам Саши Усика та інших зірок, які встали на шлях успіху.

Тобто нове покоління зірок вже на підході?

Час покаже! Зараз розпочинаються нові сезони APB та WSB  і я вболіватиму за наших хлопців. Українські чемпіонати проходять на високому рівні до якого долучився і наш чемпіонат. Маємо високу оцінку Першого віце-президента ФБУ Олександа Павельця, який був присутнім у залі протягом поєдинків. Глядачі і учасники теж лишились задоволенимиі мені приємно чути позитивні відгуки про роботу моєї федерації та можливість приймати змагання міжнародного рівня.

Источник
Бокс 11:50 | 24 марта 2022 Україна здобула 10 медалей на ЧЄ з боксу U-22, а Юрія Захарєєва було визнано найкращим боксером турніру Бокс 21:50 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років серед чоловіків: одне «золото», три «срібла» Бокс 12:50 | 23 марта 2022 Служителі одного пана, який рветься до влади в українському боксі, з перших днів російського вторгнення ведуть брудну, ганебну діяльність та пропаганду розколу українського боксу! Бокс 11:05 | 23 марта 2022 Ольга Шалімова: «Свою бронзову медаль, що я її отримала завдяки Богові, присвячую загиблим воїнам Збройних Сил України…» Бокс 09:20 | 23 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 23 березня Бокс 21:35 | 22 марта 2022 Кароліна Махно - чемпіонка Європи до 22 років Бокс 17:05 | 22 марта 2022 Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках» Бокс 09:50 | 22 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: склад фінальних пар на 22 березня Бокс 13:20 | 21 марта 2022 Тарас Шелестюк: «Для мене наші люди це супергерої в реальному житті» Бокс 22:20 | 20 марта 2022 Чемпіонат Європи до 22 років: результати восьмого дня змагань