Федерація важкої атлетики України: підсумки 2014

12:03 | 13 января 2015

За результатами спортивного 2014 року українські важкоатлети завоювали на міжнародних змаганнях 49 медалей, з яких 11 золотих, 12 срібних і 26 бронзових.

Кращі з кращих 2014

Кращим спортсменом за підсумками року став представник Дніпропетровська Олег Прошак, а кращим чоловічим тренером - Валерій Нікулін із Харкова. Найуспішнішою спортсменкою визнана одеситка Юлія Паратова, а її земляк-тренер Юрій Кучинов став кращим тренером. Незважаючи на непросту ситуацію на сході країни, найуспішнішою за результатами виступів важкоатлетів визнана Донецька область. Рейтинг був складений відповідно до кількості очок, які спортсмени набирали на українських та міжнародних змаганнях.

 

На п"єдесталі міжнародних змагань

Першим у минулому році відбувся Чемпіонат Європи в Ізраїлі, на якому Юлія Паратова взяла «срібло», Юлія Калина і Надія Миронюк - «бронзу».

Алена Шевкопляс та Євген Фесак у наступному чемпіонаті Європи серед юнаків та дівчат 13-17 років заробили «бронзу». Софія Зенченко стала абсолютною чемпіонкою турніру, а через три місяці заробила для України «бронзу» на II юнацьких Олімпійських іграх в китайському Нанкіні.

На чемпіонаті світу 2014 в Казахстані жіноча збірна України увійшла до десятки найсильніших команд турніру на восьмому місці, претендуючи на максимальну кількість ліцензій майбутніх Олімпійських ігор 2016. У 2014 році Федерація важкої атлетики також продовжила розвиток фан-руху на підтримку наших спортсменів. На світову першість була організована поїздка українських вболівальників, які були визнані одними з кращих на турнірі, на думку організаторів та трансляторів чемпіонату.

Далі українські важкоатлети з успіхом виступили на чемпіонаті Європи серед юніорів та молоді до 23 років на Кіпрі. Анастасія Лисенко стала абсолютною чемпіонкою змагань серед юніорів, Вероніка Івасюк заробила «срібло», а Олена Коханенко - «бронзу». Серед хлопців-юніорів відзначилися Ігор Конотоп та Володимир Гоза, які також завоювали «бронзу». Серед молоді спортсменка Марія Хлян виборола «золото», а Василь Пилипенко та Анна Козенко - «срібло».

 

Підтримка, розвиток та популяризація

Для успішних виступів важкоатлетів на міжнародній арені за підтримки голови Федерації Олександра Гереги в Україні створюються максимально комфортні умови підготовки та тренувань спортсменів. За 2014 було відремонтовано ряд приміщень для занять важкою атлетикою:

• зал Національного університету фізичної культури та спорту в Києві;

• зал школи-інтернату ім. Михайла Коцюбинського в Чернігові;

• зал СДЮШОР «Спартак» у Запоріжжі;

• зал ДЮСШ «Колос» у Здолбунові, Рівненської області.

У жовтні в Городку, Хмельницької області був відкритий спортивний клуб «Епіцентр», який включає в себе найбільший в Україні важкоатлетичний зал на 15 помостів, готель, кафетерій, сауни і системи індивідуальних комунікацій - максимально комфортні умови для проведення зборів спортсменів.

Відкриття спортивного клубу «Епіцентр» співпало зі стартом Чемпіонату України з важкої атлетики, який вперше був проведений на високому європейському рівні. Урочиста подія зібрала топ-персоналії українського спорту: президента НОК Сергія Бубку, заступника міністра молоді та спорту Ніну Уманець, олімпійських чемпіонів та призерів: Олексія Торохтія, Юлію Калину, Юлію Паратову, Олену Говорова, Ірину Мерлені, Яну Шемякіну, Наталію Скакун, Ольгу Коробку, Ігоря Разоренова, Дениса Готфріда та багатьох інших.

В рамках чемпіонату України були поставлені національні рекорди з важкої атлетики: Юлія Паратова - у ривку і сумі двоборства, Юлія Калина - у ривку, Дмитро Сухоцький - в ривку, поштовху та сумі двобор"я серед юнаків, Володимир Болгарин - у ривку серед юніорів.

Традиційно, захід пройшов за підтримки національної мережі гіпермаркетів «ЕпіцентрК». Також змагання підтримали спортивні бренди «Walkmaxx» та «Interatletika», які нагородили переможців подарунками. Вперше Чемпіонат отримав інформаційного спонсора: телеканал «Xsport» готував сюжети новин про перебіг турніру. Трансляція змагань була доступна в режимі онлайн на сайті Федерації і офіційному каналі Youtube. За три дні змагання відвідали понад 2000 глядачів, гостями турніру стали Олімпійський чемпіон, Президент асоціації вільної боротьби Ельбрус Тедеєв, а також перший Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби В’ячелав Олійник. Чемпіонат широко висвітлювався в пресі, зібравши близько 50 публікацій у загальнонаціональних та спортивних ЗМІ.

Для популяризації важкої атлетики у 2014 році Федерація провела ряд відкритих уроків з важкої атлетики для школярів, а також регулярні майстер-класи вихідного дня «Будь завжди в спортивній формі». Спортсмени-важкоатлети брали участь в активностях НОК України з просування здорового способу життя: Олімпійські уроки, флеш-моб «Do like Olympians!», відкриття Олімпійської лави та багатьох інших.

Федерація також почала активну популяризацію важкої атлетики серед користувачів мережі інтернет та увійшла до 5-ки найуспішніших спортивних федерацій України в соцмережах.

 

«Голос» важкої атлетики у великому спорті

2014 став знаковим і для функціонерів Федерації: важка атлетика отримала своїх представників в авторитетних спортивних установах. Олександр Герега став членом виконкому Національного олімпійського комітету, а також був відзначений президентом НОК Сергієм Бубкою за розвиток олімпійського руху в нашій країні. Олімпійський чемпіон з важкої атлетики Олексій Торохтій був обраний заступником голови комісії атлетів НОК, також спортсмен був призначений Віце-президентом Федерації важкої атлетики України.

 

Наступаючий 2015 – символічний для «залізного» спорту, цього року буде відзначатися 120-річчя української важкої атлетики. Перед спортсменами і тренерами стоїть важливе завдання - гідно представити Україну на майбутніх міжнародних змаганнях, поповнити скарбничку досягнень нашої країни новими медалями і заробити максимальну кількість ліцензій на Олімпійські ігри 2016.

Источник
Тяжелая атлетика 17:05 | 28 февраля 2022 Appeal from UWF Тяжелая атлетика 16:20 | 23 февраля 2022 СКАСОВУЄТЬСЯ Всеукраїнський турнір на призи Олімпійської чемпіонки Наталії Скакун та семінар тренерів в Чернігові Тяжелая атлетика 19:50 | 10 февраля 2022 Розклад та склад учасників Всеукраїнського турніру на призи Олімпійської чемпіонки Наталії Скакун Тяжелая атлетика 15:20 | 08 февраля 2022 Пішов з життя Кемель Михайло Петрович Тяжелая атлетика 12:50 | 10 января 2022 Рейтинги за 2021 рік з важкої атлетики Тяжелая атлетика 11:20 | 30 декабря 2021 Рейтинги спортсменів, тренерів і областей за 2021 рік з важкої атлетики Тяжелая атлетика 17:35 | 06 декабря 2021 Чемпіонат світу серед чоловіків та жінок 2021. Розклад та результати Тяжелая атлетика 14:05 | 11 ноября 2021 Проект календаря Всеукраїнських змагань з важкої атлетики на 2022 рік Тяжелая атлетика 10:20 | 07 ноября 2021 Чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 13 років та Кубок України пам’яті Олімпійського чемпіона І.Рибака. Розклад змагань Тяжелая атлетика 19:50 | 22 октября 2021 Чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 13 років та Кубок України пам’яті Олімпійського чемпіона І.Рибака. Попередній розклад та склад учасників