Важкоатлет-учасник Олімпійських ігор допоміг евакуювати більше 1000 чоловік з зони АТО

11:40 | 04 ноября 2014

Геннадій Красильников отримав найвище спортивне звання майстра спорту міжнародного класу з важкої атлетики вже в 20 років. Важкоталет двічі встановлював національні рекорди, один з яких до сих пір не побитий, двічі брав участь в Олімпійських іграх. Останні 5 місяців, тепер вже спортивний тренер, в якості волонтера бере активну участь в евакуації людей із зони проведення АТО і надає гуманітарну допомогу.

- Геннадій, що спонукало вас зайнятися наданням допомоги переселенцям і людям із зони проведення АТО?

- Цікавість. В травні цього року, коли Слов"янськ був ще окупований, я вирішив поїхати і на власні очі подивитися, що там відбувається. Тоді мене до глибини душі вразила одна перелякана і голодна дитина, точніше вираз її обличчя, коли я дав їй батон хліба. Цей епізод для мене був як жива картинка з з війни. Після цього я не міг залишитися осторонь.

- У чому полягала ваша допомога?

- Я спочатку вивозив людей на своєму «бусику», потім, коли машина від інтенсивної експлуатації зламалася, знайшлися небайдужі люди і подарували мені автомобіль на заміну. Я приєднався до ініціативної групи волонтерів: ми збирали продукти, речі, медикаменти, вивозили людей з «гарячих точок».

- Скільки людей вам вдалося евакуювати і куди їх вивозили?

- Задачу вважати людей ніхто перед собою не ставив, на своїй машині точно вивіз, не менше тисячі осіб. Для багатьох людей нелегко покинути рідні домівки - існує нездоланний бар"єр, вони бояться невідомості. Але за нами часто утворювалися цілі каравани з машин переселенців. А вивозили в основному в Харків, Ізюм і Чугуїв Харківської області, звідки люди роз"їжджалися по всій території України. Для тих, кому нікуди було їхати, наша ініціативна група організувала пункт тимчасового перебування в Чугуєві.

- З якими труднощами доводиться стикатися в процесі надання допомоги? Вам буває страшно?

- Це труднощі різного характеру: від поганих доріг, на яких можна «залишити» колеса, до людей, які не розуміють, чим ми займаємося. І страх мені не одного разу довелося випробувати, але це був страх за інших людей. Це величезна відповідальність - відповідати за чиєсь життя. Найбільше я боявся спізнитися на який-небудь блок-пост до закриття. Через затримку в кілька хвилин можна було втратити добу. Взагалі, з часом наші обличчя вже надокучили на блок-постах і стало легше.

- Як ви готуєтеся до кожного виїзду?

- У нас в команді у кожного свої ролі і відповідальності. Одні готують транспорт, інші - відповідають за гуманітарний вантаж, вивчає обстановку на місці, звідки збираємося евакуювати людей. Бути волонтером нас ніхто не вчив, тому доводиться отримувати досвід на власних помилках.

- Геннадій, два дня до вас не можна було додзвонитися, були в місцях, де немає зв"язку?

- Так, їздив в Луганську область. Можу сказати, що в самому Луганську життя потроху налагоджується - відновилося залізничне сполучення, комунікації, але в інших містах області ситуація залишається складною. Ми відвозили 3 тонни гуманітарного вантажу, частина в Алчевськ, на прохання міської організації ветеранів, частина - в реабілітаційний центр для дітей з ДЦП.

- Як ваше спортивне минуле допомагає в процесі допомоги переселенцям?

- Я б сказав, що допомагає фізична форма - доводиться виносити інвалідів з будинків, вантажити речі, гуманітарний вантаж. Також важливо контролювати викид адреналіну в стресових ситуаціях. Допомога людям в «гарячих точках» - заняття не для вразливих. Потрібно бути зосередженим самому і вміти заспокоїти інших.

Джероло: газета "Сегодня"

Источник
Тяжелая атлетика 17:05 | 28 февраля 2022 Appeal from UWF Тяжелая атлетика 16:20 | 23 февраля 2022 СКАСОВУЄТЬСЯ Всеукраїнський турнір на призи Олімпійської чемпіонки Наталії Скакун та семінар тренерів в Чернігові Тяжелая атлетика 19:50 | 10 февраля 2022 Розклад та склад учасників Всеукраїнського турніру на призи Олімпійської чемпіонки Наталії Скакун Тяжелая атлетика 15:20 | 08 февраля 2022 Пішов з життя Кемель Михайло Петрович Тяжелая атлетика 12:50 | 10 января 2022 Рейтинги за 2021 рік з важкої атлетики Тяжелая атлетика 11:20 | 30 декабря 2021 Рейтинги спортсменів, тренерів і областей за 2021 рік з важкої атлетики Тяжелая атлетика 17:35 | 06 декабря 2021 Чемпіонат світу серед чоловіків та жінок 2021. Розклад та результати Тяжелая атлетика 14:05 | 11 ноября 2021 Проект календаря Всеукраїнських змагань з важкої атлетики на 2022 рік Тяжелая атлетика 10:20 | 07 ноября 2021 Чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 13 років та Кубок України пам’яті Олімпійського чемпіона І.Рибака. Розклад змагань Тяжелая атлетика 19:50 | 22 октября 2021 Чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 13 років та Кубок України пам’яті Олімпійського чемпіона І.Рибака. Попередній розклад та склад учасників