ОЛЕКСАНДР ГЕРЕГА: «ВАЖКА АТЛЕТИКА – ЦЕ ЗДОРОВ’Я, СИЛА І КРАСА»

12:25 | 21 октября 2014

Одною із найуспішніших спортивних федерацій в Україні є Федерація важкої атлетики. Здобутки українських штангістів – це велика кількість золотих, срібних і бронзових медалей змагань найвищого рангу. Очолює Федерацію Олександр Володимирович Герега, до якого звернулося видання «Олімпійська Арена» з проханням відповісти на запитання.

Минуло більше року з дня вашого обрання на пост президента Федерації важкої атлетики. Що із запланованого вдалося зробити за цей час? Які ідеї щодо розвитку важкої атлетики встигли втілити в життя?

– В першу чергу хотів би відзначити, що для мене велика честь і відповідальність займатися підтримкою та розвитком важкої атлетики в нашій країні. Рік минув дуже швидко, і за цей час ми встигли чимало зробити, але попереду ще дуже багато роботи. У нас досить амбітні цілі – якнайкраще популяризувати важку атлетику в Україні, а для цього провести престижні міжнародні чемпіонати в нашій країні, підняти на європейський рівень проведення національних змагань, і, звичайно, виховати славних чемпіонів Європи, світу, Олімпійських ігор.

Очевидно, що це неможливо зробити, не маючи достойної матеріально-технічної бази. За цей рік ми встигли відремонтувати і реконструювати кілька тренувальних залів, відкрили найбільший спеціалізований зал важкої атлетики в країні, закупили нове сучасне обладнання. 16 жовтня відбулося урочисте відкриття спортивного клубу європейського рівня «Епіцентр» в Городку Хмельницької області. У новому комплексі пройшов також і чемпіонат України з важкої атлетики-2014, який задав тон проведенню майбутніх змагань.

Безумовно, для розвитку спорту важлива підтримка і державних, і міжнародних організацій. За цей рік ми заручилися підтримкою Міжнародної федерації важкої атлетики в сфері навчання та обміну досвідом наших тренерів. У жовтні 2013 року в Києві за нашою ініціативою було проведено міжнародний семінар за участю президентів федерацій важкої атлетики країн ближнього зарубіжжя, в якому взяв участь президент Міжнародної федерації важкої атлетики Томаш Аян. На зустрічі з ним ми обговорили перспективи нашої країни на світовій спортивній арені, наш гість, зокрема, висловив думку про те, що Україна найближчим часом має всі шанси провести як європейський, так і світовий чемпіонати з важкої атлетики.

– Незважаючи на складну ситуацію в більшості секторів економіки, ви продовжуєте підтримувати спорт. На ваш погляд, бізнесмени, котрі інвестують у спорт і здоров"я нації, повинні мати преференції з боку держави?

– Передусім хочу наголосити, що підтримую спорт за покликом душі, а не через бажання отримати якісь привілеї. Необхідно розуміти, що підтримка спорту – це напружена робота, яка вимагає часу і зусиль, і чекати від меценатства якихось особистих преференцій, думаю, не варто. Тут, як і в спорті, головне віра в результат і перемогу.

Однак будучи президентом ФВАУ і втілюючи програму розвитку нашого виду спорту, я відчув необхідність в ухваленні на державному рівні документів про податкові пільги для меценатів, котрі готові допомагати спорту. Взяти, приміром, придбання спортивного спорядження. Пільги в оподаткуванні цього напряму могли б стимулювати спортивне спонсорство.

– Чому, як меценат спорту, ви віддали перевагу саме важкій атлетиці?

– Це невипадково – в студентські роки я займався важкою атлетикою в Хмельницькому, захоплювався найсильнішими людьми – Леонідом Жаботинським, Анатолієм Писаренком та іншими чемпіонами, котрі прославляли Україну. Професійним спортсменом я не став, але важка атлетика назавжди залишилася в моєму серці. Відтоді небайдужий до проблем спорту. У 2008 році ми заснували спортивний клуб «Епіцентр» і відтоді розвиваємо цей напрям. Гордий тим, що спортсмен нашого клубу Олексій Торохтій став чемпіоном ХХХ Олімпійських ігор 2012 року в Лондоні. До речі, моїм тренером був Михайло Маркович Мацьоха, який згодом підготував Олексія Торохтія.

– Які види спорту крім важкої атлетики вам близькі?

– Коло спортивних інтересів досить широке: це і бокс, і вільна боротьба, і пауерліфтинг. До речі, всі ці види спорту ми також розвиваємо в спортивному клубі «Епіцентр». Особливе моє захоплення – футбол, вболіваю за нашу національну збірну, є й кілька улюблених європейських клубів-грандів. Незважаючи на щільний робочий графік, намагаюся іноді подивитися гру улюблених команд на стадіоні.

Які заходи щодо розвитку важкої атлетики плануєте вживати найближчими роками?

– Для отримання стабільних високих результатів на найбільших міжнародних змаганнях необхідно мати міцний резерв. Для цього потрібно розвивати дитячо-юнацькі спортивні школи і пошукові змагання «Хто ти, майбутній олімпієць?». Торік наші спортсмени відвідали ряд шкіл, де розповідали про важку атлетику. Цю ініціативу плануємо продовжити і в майбутньому. Важлива також якісна підготовка тренерів і мотивація їх до роботи у школах невеличких міст і селищ.

– Наскільки тісно Федерація співпрацює з Міністерством спорту, Національним олімпійським комітетом?

– Спортивні федерації, Міністерство та Національний олімпійський комітет – це все ланки одного ланцюга – спортивного майбутнього України. Ми беремо активну участь у заходах Міністерства молоді та спорту і НОК України, у планах нові спільні проекти. Важливо, що важка атлетика представлена у складі Комісії атлетів НОК України.

– Ви виступили організатором відправки українських уболівальників на чемпіонат світу з легкої атлетики. Як це було? Які ініціативи у вас ще у планах?

– До мене звернувся Сергій Назарович Бубка з проханням допомогти українським глядачам потрапити на чемпіонат світу з легкої атлетики в Москві. Нам вдалося відправити 2000 любителів цього виду спорту, і кожен день два сектори глядацьких трибун заповнювалися жовто-блакитним кольором. Підтримка вболівальників вкрай важлива для спортсменів і, безумовно, впливає на результат, тому із задоволенням розглянули б такі ініціативи і в майбутньому.

– Наскільки успішно функціонує спортивний клуб «Епіцентр»?

– Відповіддю є досягнення вихованців клубу на Олімпійських іграх, які здобули в Лондоні дві золоті і бронзову медалі. Чемпіонами стали важкоатлет Олексій Торохтій і боксер Олександр Усик, бронзовим призером – боксер Олександр Гвоздик.

– Сьогодні СК «Епіцентр» більшою мірою працює в «чоловічому» напрямі. Чи є в планах розвивати «жіночий»?

– «Жіночий» напрям у нас вже представлено важкою атлетикою і вільною боротьбою. За цей час спортсменки гідно виступали на міжнародній арені: Юлія Паратова завоювала «бронзу» в ривку на чемпіонаті світу-2013, а на чемпіонаті Європи-2014 – «срібло». Бронзовою медалісткою на континентальному чемпіонаті нинішнього року стала і Юлія Калина. Членом клубу також є борчиня вільного стилю чемпіонка світу та Європи Аліна Махиня.

На вашу думку, що необхідно для успішної взаємодії президента Федерації з тренерами і спортсменами?

– Передусім – спільна мета і взаєморозуміння. Вкрай важливе особисте спілкування з наставниками і спортсменами, регулярне проведення зборів команд для розуміння нагальних питань і своєчасного їх вирішення.

Якими ви бачите шляхи вирішення нинішніх проблем у спорті?

– Має бути державна програма розвитку спорту, потужна пропаганда здорового способу життя. Для цього необхідно розвивати масовий фізкультурний рух, створювати доступні для населення спортивні споруди й майданчики, відкривати і відновлювати ДЮСШ, СДЮШОР. Для підтримки спорту вищих досягнень потрібно вдосконалювати матеріально-технічну базу, систему підготовки тренерів, опікуватися мотивацією висококласних спортсменів і тренерів. А також необхідна державна підтримка людей, готових допомагати розвитку спорту в Україні.

Які шляхи пропаганди важкої атлетики в країні?

– Велику роль у цьому мають відіграти засоби масової інформації – телебачення, преса – в тому числі й регіональні. Наступного року святкується 120-річчя важкої атлетики в Україні, ми плануємо присвятити цій події ряд заходів, які допоможуть дізнатися більше про наш вид спорту і зацікавити молоде покоління. Плануємо провести змагання, присвячені видатним важкоатлетам. Також розпочали проводити у школах відкриті уроки за участю іменитих спортсменів – чемпіонів світу, Європи і Олімпійських ігор. Влаштовуємо Олімпійські уроки. На масові спортивні заходи запрошуємо ветеранів важкої атлетики, їх відмінна фізична форма є прикладом для юного покоління.

Ми розповідаємо, що важка атлетика – це здоров’я, сила і краса. Важкоатлети, що представляють країну на міжнародній арені – справжні герої спорту: цілеспрямовані та успішні.

– «Олімпійська арена» від імені своїх читачів дякує вам за відданість і допомогу вітчизняному спорту. Що ви б хотіли побажати читачам?

– Кажуть, що навіть найдовший шлях починається з першого кроку. Почніть займатися спортом вже сьогодні і не здавайтеся! Бажаю читачам «Олімпійської арени» бути здоровими, міцними духом і прославляти Україну своїми успіхами на цілий світ! Хай вам щастить!

Источник
Тяжелая атлетика 17:05 | 28 февраля 2022 Appeal from UWF Тяжелая атлетика 16:20 | 23 февраля 2022 СКАСОВУЄТЬСЯ Всеукраїнський турнір на призи Олімпійської чемпіонки Наталії Скакун та семінар тренерів в Чернігові Тяжелая атлетика 19:50 | 10 февраля 2022 Розклад та склад учасників Всеукраїнського турніру на призи Олімпійської чемпіонки Наталії Скакун Тяжелая атлетика 15:20 | 08 февраля 2022 Пішов з життя Кемель Михайло Петрович Тяжелая атлетика 12:50 | 10 января 2022 Рейтинги за 2021 рік з важкої атлетики Тяжелая атлетика 11:20 | 30 декабря 2021 Рейтинги спортсменів, тренерів і областей за 2021 рік з важкої атлетики Тяжелая атлетика 17:35 | 06 декабря 2021 Чемпіонат світу серед чоловіків та жінок 2021. Розклад та результати Тяжелая атлетика 14:05 | 11 ноября 2021 Проект календаря Всеукраїнських змагань з важкої атлетики на 2022 рік Тяжелая атлетика 10:20 | 07 ноября 2021 Чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 13 років та Кубок України пам’яті Олімпійського чемпіона І.Рибака. Розклад змагань Тяжелая атлетика 19:50 | 22 октября 2021 Чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 13 років та Кубок України пам’яті Олімпійського чемпіона І.Рибака. Попередній розклад та склад учасників