Роман Бихов: «Академія покликана стати містком від дитячо-юнацького спорту до переходу у доросле регбі»

12:20 | 11 декабря 2019
Про завдання проекту rugger.

Про завдання проекту rugger.info поспілкувався з головою Федерації регбі Харківської області Романом Биховим.

- Наскільки довго реалізовувався проект? Де вдалося знайти на нього фінансування?

- Реалізація проекту зайняла близько року. Офіційно Академія розпочала свою роботу з 2 грудня, але набір дітей проходить з вересня. Очолив академію заслужений тренер України, керівник проекту «Харківська шкільна регбійна ліга», президент і головний тренер харківського РК «Легіон XIII» Геннадій Веприк. Тренують юних регбістів майстри спорту міжнародного класу - Анатолій Гранковський і Богдан Веприк. Для старту, на мою думку, дуже потужний викладацький склад. Надалі ми плануємо збільшити кількість тренерів в академії, так як вже зараз бачимо, що у дітей і батьків підвищений інтерес до регбі.

Все почалося з досягнення домовленостей про співпрацю з Фізкультурно-спортивним товариством «Динамо» і надання бази стадіону «Динамо» для проведення матчів регулярного чемпіонату України з усіх видів регбі. Уже в липні був проведений II етап жіночого Гран-прі Європи з регбі-7 і восени матч національної команди України з регбі зі збірною Литви. Паралельно стало питання, як ще ми можемо використовувати вже повністю підготовлену арену? Регбійним активом Харківської області було прийнято рішення організувати на базі стадіону «Динамо» Академію регбі Харківської області.

До сьогоднішнього моменту існував пробіл між Шкільною регбійною лігою міста, яка також є нашим проектом і дорослими командами. Академія покликана стати містком від дитячо-юнацького спорту до переходу у доросле регбі. Таким чином, ми створюємо вертикаль - ДЮСШ - ШВСМ - команда майстрів. Одна з головних цілей - грамотна підготовка гравців, які згодом самі вирішать, який вид регбі їм ближче: «класика», «сімка» або «регбі-ліг».

Що стосується фінансування, то в проект вкладаються і наші власні кошти, гроші обласного та міського бюджетів, а також інвестиції наших постійних партнерів і спонсорів. Величезну допомогу і підтримку ми отримуємо від фізкультурно-спортивного товариства «Динамо», яке, зокрема, планує допомогти із закупівлею екіпіровки і виїздами дитячо-юнацьких команд.

- Що включає в себе «Академія регбі»? Якою інфраструктурою вона володіє?

- Академія – це безпосередньо сам стадіон з натуральним покриттям, яке за якістю нічим не поступається газону стадіону «Металіст». Навколо поля є бігові доріжки, сертифіковані для проведення змагань рівня чемпіонату Європи. Підтрибунні приміщення включають в себе роздягальні, душові, навчальні класи, борцівський і тренажерний зали. Вся інфраструктура спортивного комплексу готова до використання в будь-який час року.

- З якого і по який вік діти будуть займатися в Академії?

- Дитячі команди з 10 до 13 років, потім юнацькі з 14 до 17 років і починаючи з 18-20 років, вони зможуть переходити у доросле регбі, в залежності від рівня підготовки. У наступному році ми плануємо відкрити групи для дітей 6-7 років.

- Заняття в Академії регбі безкоштовні?

- Заняття безкоштовні, але батьки дітей самі виступили з ініціативою щомісяця виділяти символічну суму на потреби Академії. Але це абсолютно добровільна основа. У будь-якому випадку, вся сума буде йти на поліпшення матеріально-технічної бази Академії і умов підготовки юних регбістів.

- Які основні завдання стоять перед Академією регбі?

- Перше і основне - виховання здорового і спортивного покоління. Навіть якщо в майбутньому хтось із них не захоче пов"язувати своє життя з регбі, для нас важливо виховати здорову дитину, яка знає що таке спорт і що таке регбі. В майбутньому це наші вболівальники і помічники, а можливо і спонсори. Це програма мінімум.

Друге - підготовка спортсменів, як для харківського, так і для українського регбі. Для нас буде величезною честю і досягненням, якщо наші вихованці в майбутньому будуть представляти країну на міжнародних змаганнях. Наприклад, випускниця Харківської шкільної регбійної ліги - Катерина Сорокіна є капітаном молодіжної жіночої збірної України з регбі-7 і вже була викликана на збори у дорослу жіночу національну команду України з сімки. Ми хочемо, щоб таких прикладів було більше.

І третє - підготовка кадрів для майбутньої роботи в регбі. Вершина піраміди - це коли власний вихованець проходить весь шлях від Академії до регбійного тренера або функціонера.

Переконаний, що нам під силу реалізувати все задумане. Основна складність полягала у відсутності бази. У Харкові, як і в багатьох інших містах, перевага в наданні кращих умов і полів віддавалася футболу. Завдяки спільним зусиллям, тепер нам вдалося отримати хорошу інфраструктуру для підготовки майбутніх регбістів.

rugger.info

Источник
Регби 08:35 | 24 марта 2022 Державна служба спеціального звꞌязку та захисту інформації України попереджає! Регби 08:35 | 24 марта 2022 ​​МІСЯЦЬ НЕЗЛАМНОСТІ Регби 13:35 | 23 марта 2022 ГРИГОРІЮ ЗАХЛІВНОМУ – 70 років! Регби 08:05 | 23 марта 2022 Дякуємо Польщі та іншим федераціям регбі в Європі за всебічну підтримку українського народу в протистоянні з російським окупантом! Регби 06:50 | 23 марта 2022 ПОРТАЛ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ Регби 09:20 | 22 марта 2022 ​​Міністерство культури та інформаційної політики України запустили платформу #МояВійна Регби 07:20 | 22 марта 2022 Так не повинно бути! Благодійний марафон на підтримку України! (ВІДЕО) Регби 07:20 | 22 марта 2022 ПРЕДСТАВНИКИ РЕГБІЙНОЇ СПІЛЬНОСТИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ БꞌЮТЬ РЕКОРДИ ЗА КІЛЬКОСТЮ ПРИГОТОВЛЕНИХ ОБІДІВ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ Регби 22:20 | 21 марта 2022 Гостинна Польща вітає в себе українських регбісток! Регби 20:20 | 21 марта 2022 Відновлення українського юнацького регбі