FISA: Спортсмен травня 2015 - Іван Довгодько

01:25 | 07 мая 2015

Іван Довгодько і не міг очікувати кращих результатів у 2014 році. Він брав участь у двох міжнародних регатах - Чемпіонаті Європи з академічного веслування та Чемпіонаті Світу - і виборов золото двічі.

В Амстердамі він встановив новий найкращий світовий час з своїми членами екіпажуі, показавши час 05:32.26.

Протягом своєї кар’єри він головним чином зосереджувався на четвірці парній. Він став світовим чемпіоном в 2011році в четвірці до 23років і також виборов бронзу та срібло в категорії до 23років в 2009 та 2010роках відповідно. В 2005році він виборов бронзу на Чемпіонаті Світу серед юніорів.

Іван не єдиний веслувальник в сім’ї. Його сестра Наталія виборола Олімпійське золото в жіночій четвірці парній в 2012 році в Лондоні. І це не викликає здивувань, адже батьки Івана та Наталії були також конкурентними веслувальниками.

 

World Rowing: Як Ви прийшли до академічного веслування і перейшли до елітного веслування?

Іван Довгодько: Я розпочав займатись веслуванням в 2001 році на спортивній базі “Буревісник” в Києві, у тренера Раїсою Кириловою. Мої батьки привели мене у веслування, так як в молодості вони були веслувальниками.

Мій батько Віктор Довгодько - був членом національної команди СРСР та вигравав численні змагання. Він також брав участь в Чемпіонах Світу з академічного веслування.

Моя матір - Валентина Довгодько була в юнацькій збірній СРСР.

Пізніше в 2005 році Максим Мулярчук став моїм тренером. З ним я вперше виборов бронзу на юнацькому світовому чемпіонаті в 2005 році у Брандербурзі, Німеччина.

В 2008 році, я залишив юнацьку категорію, і розпочав роботу з тренером Володимиром Опальником. І у 2009 році я вперше виборов срібну медаль на Світовому Чемпіонаті в категорії до 23років в Рачіце, Чехія. На той момент я був членом національної збірної України під керівництвом головного тренера Миколи Довганя.

 

WR:Ви займаєтесь веслуванням увесь час чи поза тренуванням навчаєтесь?

ІД: На цей момент я не лише займаюсь веслування, я також аспірант Національного Університету фізичного виховання та спорту України.

WR: Де Ви тренуєтесь?

ІД: Я тренуюсь з національною збірною командою України та беру участь у всіх тренувальних зборах національної збірної.

Коли я вдома в Києві, то тренуюсь в “ЦСКА” (Центральний Спортивний Клуб Армії) та на водно-веслувальній базі «Буревісник».

WR: Яке Ваше найбільш та найменш улюблене тренування?

ІД: Я люблю тренуватись. Я люблю тренуватись щодня та протягом всього дня. Відчуття, що стаю кращим з дня в день - весь час зі мною. Я люблю всі види тренувань та тренувальних сесій.

WR: Як Ви б описали кожного з Ваших товаришів по екіпажу?

ІД: Кожен член команди як частина єдиного цілого. Ми дуже гарно спілкуємось та дружимо. Кожен виконує своє завдання задля досягнення спільної мети.

WR: На Вашу думку яка Ваша найсильніша сторона?

ІД : Я вважаю, що моєю сильною стороною є наполегливість та бажання. Без цих якостей, я ймовірно не досяг би таких результатів.

WR: Що вам найбільше подобається у ваших основних конкурентів, а особливо в командах  Німеччині і Великобританії?

ID: Кожна команда, яка приймає участь на чемпіонаті світу має сильні екіпажі. Вони є чемпіонами своєї країни. І з кожним екіпажем необхідно рахуватися. Спорт засвідчує той факт, що результат не завжди можна передбачити.

WR: 2014 рік видався хорошим роком для Вас. Ви виграли Європейський Чемпіонат з академічного веслування і пішли далі, щоб виграти Світовий Чемпіонат. Чи Ви сподівались бути такими сильними до початку сезону? Чому?

ІД: Так як ми змінили систему тренування, то сподівались на зміни в результатах. Але ми не сподівались, що станемо настільки сильними.

WR: Це було Вашою метою встановити новий  найкращий світовий час, коли Ви веслували в Амстердамі чи Ваш подвиг став для Вас сюрпризом?

ІД: Що стосується найкращого світового часу то ніхто про це не думав. Ми просто хотіли виграти. Як для мене, то Амстердамський Босбаан є дуже успішним, тому що тут у 2011 році я також встановив найкращий світовий час на Чемпіонаті світу до 23 років в четвірці.

WR: Наскільки відомий вид спорту академічне веслування в Україні?

ІД: Веслування не дуже популярний вид спорту в Україні. В пріоритеті футбол, хоча результати зовсім посередні. Ми усіма можливими засобами намагаємось популяризувати цей вид спорту, але лише небагатьом це цікаво. Лише минулого року місцеве телебачення та радіо почало приділяти цьому увагу.

WR: Чи політична ситуація в Україні якимось чином вплинула на Вас та українську команду з академічного веслування?  

ІД: Так, ситуація в країні суттєво вплинула на спорт загалом. Немає стабільності і ми не отримуємо належного фінансування. Влада змінилась, проте ситуація в країні не змінилась .

WR: Як Ви бачите себе через 10 років?

ІД: Важко відповісти. Але я сподіваюсь, що через 10 років все стане краще і ми житимемо гідно та без катастроф. І я смиренно поділюсь знаннями та досвідом з молодим поколінням українських веслувальників.

 

 

Источник
Академическая гребля 22:20 | 23 сентября 2018 Академическая гребля. Правила квалификации на Олимпиаду - 2020 Академическая гребля 14:50 | 15 сентября 2018 Украинская четвёрка парная вырвала бронзу чемпионата мира по академической гребле Академическая гребля 21:25 | 31 мая 2018 КАЛЕНДАР - 2018 Академическая гребля 14:26 | 13 ноября 2017 СЕМІНАР Академическая гребля 13:41 | 26 октября 2017 КОНКУРС ФАВУ Академическая гребля 16:40 | 11 августа 2017 Звернення Президента ФАВУ Володимира ВЛАСЕНКА Академическая гребля 16:40 | 01 августа 2017 Чемпіонат України Академическая гребля 21:25 | 20 июля 2017 Чемпіонат України Академическая гребля 21:10 | 20 июля 2017 VII літні Всеукраїнські ігри ветеранів спорту пам"яті М.М. БАКИ Академическая гребля 15:25 | 26 июня 2017 Звернення Президента ФАВУ Володимира ВЛАСЕНКА