Андрій Сердінов: «Для когось I Європейські ігри можуть стати величезним кроком на шляху до олімпійських перемог»

13:25 | 19 июня 2015
-  У чому унікальність I Європейських ігор? - Це – перші європейські ігри, які проводяться у форматі Олімпійських ігор.

-  У чому унікальність I Європейських ігор?

- Це – перші європейські ігри, які проводяться у форматі Олімпійських ігор. Саме в плаванні участь  братимуть плавці, які виступають на чемпіонаті Європи серед юнаків, - 14-18 років. В інших видах спорту виступатимуть дорослі спортсмени такого ж віку, як і на звичайних Олімпійських іграх.

Свого часу подібні ігри проводив Міжнародний олімпійський комітет у Нанкіні. Тож організатори повністю дотримуватимуться олімпійських стандартів: у церемонії відкриття та закриття, правилах щодо форм збірних команд, піднятті прапора тощо. Всі спортсмени житимуть разом у олімпійському селі, де зможуть познайомитись один з одним та обмінятись досвідом.

Європейські ігри для молодих спортсменів – це унікальна можливість безпосередньо відчути дух міжнародних змагань світового рівня. Відчути атмосферу, в якій зазвичай проходять Олімпійські ігри. Для когось ці змагання можуть стати величезним кроком на шляху до олімпійських перемог.

- Розкажіть про збірну команду України з плавання, яка виступатиме на Європейських іграх.

- Ми сформували команду з 19 найсильніших плавців цієї вікової групи, які виконали відбіркові нормативи на національному чемпіонаті. Серед них є спортсмени, які неодноразово брали участь у міжнародних змаганнях – Владислав Перепелиця, Сергій Шевцов, Андрій Хлопцов, Марина Колесникова, Валерія Тимченко. Для багатьох інших – змагання у Баку стануть першим міжнародним  досвідом. 

Олімпійський стадіон в Баку

- Чому у нашій команді хлопців більше, ніж дівчат?

- На жаль, така ситуація склалась не лише в плаванні, а й в інших видах спорту. Мені здається, причина полягає у стереотипній думці, що спорт – це самореалізація саме для чоловіків.

Крім того, у суспільстві існує декілька міфів про плавання. Один з них – нібито через наш вид спорту фігура дівчат стає подібною до чоловічої: у них з`являється надмірна худорлявість, широкі плечі. Насправді ж, це – вигадки. Для того, щоб прискоритись на воді, дівчата вдягають еластичні плавальні костюми, які візуально роблять фігуру тоншою. Тож щойно жінки перестають тренуватись та залишають спорт, їх фігура знову набуває  округлих рис, і вже неможливо зрозуміти за фізичними ознаками, що перед нами – колишня плавчиня.

Взагалі ж плавання – один із найбезпечніших видів спорту, яким корисно займатися і хлопцям, і дівчатам.

- Які завдання Ви поставили перед нашою командою на Європейські ігри?

- Враховуючи високий рівень конкуренції та вікову групу плавців, найголовніша мета для них – це постійно покращувати свої результати. І завдання максимум, звісно, – піднятись на міжнародний п`єдестал пошани.

Щоправда складати медальний план наразі неможливо, тому що у цьому віці дуже складно прогнозувати результати. Наприклад, лідери команди можуть не реалізуватись під час запливів, а інші плавці можуть стати призерами.

Згадую свої перші міжнародні змагання – чемпіонат Європи серед юніорів, який проходив у 1999 році в Москві. На змагання я їхав просто як учасник, тож головний тренер не ставив переді мною жодних завдань. Однак я тоді виграв дистанцію 100 метрів батерфляєм. Тож чекаємо від нашої збірної приємних сюрпризів на I Європейських іграх.

- Хто є головними конкурентами українців у Баку?

- Всі. Дуже сильно виступають плавці з Іспанії, Великої Британії, Італії, Німеччини. До речі, італійці в цьому році стали чемпіонами міжнародної матчевої зустрічі з плавання «Кубок Енергетичного стандарту-2015».

Крім того, всі плавці нашої команди є лідерами в своїй віковій категорії в Україні, тож на  цих міжнародних змаганнях у них з`явиться можливість об`єктивно порівняти себе з іншими. Як правило, після участі у міжнародних стартах у плавців з`являється запал у тренуваннях та дуже сильне бажання покращувати результати. 

- Як порадите плавцям вгамовувати хвилювання перед стартами?

- Найголовніша порада полягає у тому, щоб довести свою техніку плавання до автоматизму. Чим більше у плавця стартів на тренуваннях чи змаганнях, тим впевненіше він почувається на воді. Щоб досягти цього видатні плавці стартують по 70-100 разів на рік.

Молоді плавці зазвичай роблять помилки саме в той момент, коли, намагаючись прискоритись, змінюють щось у власній техніці плавання. В результаті вони збиваються з ритму, напрацьованого роками тренувань, і останні 15 метрів фінішують цілком виснажені.

Потрібно пам`ятати, що змагання – це ті ж тренування. Коли техніка відпрацьована до автоматизму – на хвилювання не вистачає часу.

- Чи потрібно дотримуватись особливої дієти перед важливими змаганнями?

- Перед стартами потрібно дотримуватись звичного режиму харчування. Важливо не експериментувати з  їжею, їсти тільки те, до чого звик організм, щоб

потім не виникло проблем зі шлунком. Приміром, в олімпійському селі є величезна їдальня, яка працює цілодобово, де готують страви всіх кухонь світу – італійські, китайські, азербайджанські, вірменські, українські тощо. Але краще не спокушати власний організм.

Крім того, потрібно контролювати харчування, щоб не набрати зайвої ваги. Я згадую, як на Олімпіаді 2000 року у Сіднеї деякі наші спортсмени перед стартами погладшали аж на 11 кілограмів і потім скаржились, що слабкі результати показали через те, що їм видали плавальні костюми малого розміру.

Спортсмен також не повинен відчувати голоду перед запливами. Доки чекаєте свого старту, з`їжте банан чи вуглеводний батончик. Вуглеводні продукти потрібно з`їсти також відразу після запливу, щоб поповнити запас енергії в організмі.

- Чи потрібно змінювати режим дня під час міжнародних стартів? Можливо, збільшувати кількість тренувань?

- Необхідно дотримуватись звичайного здорового способу життя: рано лягати, рано вставати, тренуватись, своєчасно харчуватись, не зловживати Інтернетом.

Однак є одна важлива порада, про яку, на жаль, забувають більшість наших спортсменів:

після кожного старту обов`язково потрібно пропливати близько 1000 метрів так званим  «м`яким плаванням», тобто спокійним розслабленим ритмом. Це дозволить відновити та заспокоїти організм після інтенсивних навантажень, покращити сон.

- Як налаштуватись на перемогу?

- Сама психологія спорту заснована на впевненості в собі: ти – найкращий, найсильніший, найспритніший. Тільки з такими думками можна перемогти в плаванні. Якщо спортсмен думає: зараз випливу на третє, п`яте місце – з такими думками, як правило, не потрапить нікуди. Якщо ж має лідерську психологію, налаштовується тільки на перемогу, то зможе стати призером. У будь-якому виді спорту необхідно налаштовуватись тільки на перемогу. 

Будьте впевнені у собі та обов`язково вірте в те, що досягнете необхідного результату.

Источник
Олимпийские игры 15:18 | 07 августа 2020 Виртуальные олимпийские игры с 8 по 23 августа Олимпийские игры 22:40 | 09 апреля 2020 Правила виртуальной Олимпиады – 2020 Олимпийские игры 15:50 | 03 апреля 2020 Как не опоздать на старт Олимпийские игры 15:59 | 31 марта 2020 Как появились серебряно-бронзовые «Медали дружбы» Олимпийские игры 17:50 | 29 марта 2020 Как кофе на всех не хватило Бокс 21:00 | 13 марта 2020 Олимпийский квалификационный турнир по боксу - 2020. Расписание 1 дня Олимпийские игры 13:04 | 09 декабря 2019 Решение WADA - Россия дисквалифицирована на 4 года Олимпийские игры 00:20 | 13 июля 2019 Прыжки в воду. Квалификация на Олимпиаду - 2020 Олимпийские игры 00:00 | 11 октября 2018 Медальный зачёт. Юношеские Олимпийские Игры - 2018. Буэнос-Айрес Олимпийские игры 00:55 | 07 октября 2018 В Буэнос-Айресе стартуют Юношеские Олимпийские Игры