Лариса Шабанова: «Цього сезону ми провели близько двох тисяч офіційних ігор чемпіонатів різного рівня» ВІДЕО

12:25 | 17 июня 2014
Попри важку ситуацію, яка є в Україні протягом останніх місяців, усі змагання з баскетболу сезону 2013/2014 успішно завершено.

Попри важку ситуацію, яка є в Україні протягом останніх місяців, усі змагання з баскетболу сезону 2013/2014 успішно завершено. Підсумки сезону, який уже став історією, підбиває начальник відділу проведення змагань ФБУ, директор чемпіонату України Лариса Шабанова:

«Хочу висловити подяку всім клубам, керівникам, менеджменту клубів, тренерам, учасникам змагань та їхнім батькам, які допомогли нам провести і успішно закінчити 23-ій чемпіонат України. Ситуація в країні була складною, вона й зараз складна. Тож нам довелося внести ряд змін до Регламенту і до системи проведення змагань. Тим не менше, на мій погляд, чемпіонат завершився, не хочу сказати що успішно, проте він завершився правильно, в підсумку команди розподілилися за силою, згідно тих спортивних результатів, які вони мали протягом сезону.

У 23-му чемпіонаті України взяло участь близько 250 команд. Це чоловічі, жіночі, юнацькі команди. Обсяг чемпіонату великий — це і Суперліга, і Вища ліга, і Перша ліга (чоловічі і жіночі команди відповідно), юнацькі команди — по 6 вікових категорій у хлопців та дівчат. Також цього року ми провели такі масові змагання як Всеукраїнська шкільна баскетбольна ліга 3х3 спільно з Міністерством освіти та Міністерством молоді та спорту.

У чоловічій Вищій лізі цього року грало 16 команд, ми провели велику кількість матчів. Нам вдалося обійтися мінімальними втратами: залишилися без такої самобутньої команди як СК «Муссон» з Севастополя з відомих причин — анексії Росією Криму. І ми втратили також БК «Кремінь», Кременчук у нас тепер представлений лише командою Першої ліги, команду Вищої ліги ми втратили через повну відсутність її фінансування. Інші команди дограли до кінця чемпіонату. В кінці чемпіонату БК «Пульсар» не зіграв п’ять матчів. Так склався календар, що у другій половині чемпіонату клуб мав зіграти у Донецькому регіоні і донецькі команди мали грати у Рівному і, на жаль, ці ігри так і не відбулися. Всі інші матчі команди дограли за календарем, місця розподілилися справедливо, але систему проведення фінальної частини довелося змінити — замість роз’їзних плей-офф до двох перемог ми провели Фінал восьми у Києві. Звісно, хотілося би, щоб клуби їздили, але в цьому сезоні не вийшло. Сподіваюся, наступного року, якщо клуби захочуть грати за такою системою, ми її продублюємо і зіграємо — у нас ще все попереду. Ми зіграли 23 чемпіонати, баскетболу вже понад 100 років в Україні і наступного сезону ми проведемо плей-офф і фінали так, як захочуть наші клуби-учасники чемпіонату.

В жіночому чемпіонаті, я думаю, у нас все буде добре. Жінок у нас в Україні багато, гравців теж достатньо, але є проблема фінансування. Дуже складно зараз клубам будь-якого рівня знайти фінансування. Дуже важко реагують люди, які могли б допомогти жіночим командам, на те, що дійсно треба допомогти жіночим командам. А те, що дівчата дорослішають і залишають баскетбол — це закономірно для всього світу. Дівчата дорослішають, виходять заміж, шукають інші спеціальності. Вони від початку менше займаються спортом ніж хлопці, і закономірно, що жіночих команд менше. Інша річ, що нам хочеться, щоб їх було більше. Якщо у нас на сьогодні в юнацькій лізі бере участь 65 команд дівчат і в першій лізі у нас грає 16 команд, то це не означає, що в наступному сезоні у нас у Вищій лізі теж гратиме 16 команд. Вища ліга потребує не лише висококваліфікованих гравців, а й такого ж рівня фінансування і спортивних баз. Коли це все є, тоді є і відповідний результат. І плюс ще потрібно знайти людину (як, наприклад, Руслан Згривець у Кіровограді), котра дійсно хотіла б допомогти і спорту і жіночому баскетболу зокрема. Ось коли всі ці чинники складуться до купи, тоді у нас і буде 12 команд у жіночому чемпіонаті. Не впевнена, чи захоче хтось сьогодні приїжджати з Білорусі чи Казахстану і грати у чемпіонаті України. Сподіваюся, до осені ситуація в нашій країні стабілізується. У нас у вересні йде подача заявок, і тоді ми побачимо кількість учасників жіночого чемпіонату. Жіночий чемпіонат нікуди від нас не подінеться. Сьогодні наші дівчата досить успішно грають у кваліфікаційному раунді чемпіонату Європи 2015. Збірна у нас хороша і молодь у нас дуже хороша.

У цьому сезоні ми провели близько двох тисяч офіційних ігор чемпіонатів різного рівня, це не рахуючи матчів Всеукраїнської шкільної баскетбольної ліги 3х3. Це дуже велика кількість і, враховуючи, що ми не отримали жодного офіційного протесту на результати ігор у нинішньому сезоні, то на мою думку, це досить успішний результат організації і проведення змагань».

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013