Володимир Холопов: Виграти Кубок України - завдання номер один

09:50 | 17 февраля 2022
Сьогодні у двох київськиїх залах відбудуться чвертьфінальні поєдинки Фіналу восьми жіночого Кубка України.

Сьогодні у двох київськиїх залах відбудуться чвертьфінальні поєдинки Фіналу восьми жіночого Кубка України. Про те, якою на фоні від'їзду легіонерок із деяких команд буде вирішальна стадія розіграшу трофею нинішнього сезону - у розмові із наставником Київ-Баскета Володимиром Холоповим. 

- Київ-Баскет відповідно до жеребкування потрапив до тієї частини сітки турніру, де до фіналу немає двох інших представників першої трійки Суперліги – Прометея та Будівельника…

- Безперечно, це один із гарних можливих результатів жеребкування для нас. Утім, якщо гратимемо добре, то потрапимо на них згодом.

- Яка ситуація перед Фіналом восьми із легіонерками клубу?

- Троє із наших гравчинь відлетіли додому. На цю мить одна легіонерка залишається – це Тайлер Дір. Але що буде наступного дня, я не знаю. Ситуація незрозуміла. Коли, наприклад, легіонерка їде за обопільної згоди сторін або за певних умов, то вона приходить і домовляється: «Відпустіть, і, якщо все нормально, то приїду за тиждень.» У нас подібного не було: людина просто розвернулася та відлетіла, написавши, умовно, лист до клубу, тренера, що, мовляв, вибачте, і що вона поїхала, бо боїться. Я відповів, що добре: поїхала – то поїхала, але якщо все буде нормально, то я очікую на тебе. Я написав подібне кожній легіонерці, яка залишила клуб. Чи повернуться вони? Не знаю. Чи захочемо ми або керівництво повернути таких людей, - теж не знаю. Поки що це запитання не обговорювалося, оскільки все відбулося у дуже стислі терміни.

- Що з іншими дівчатами перед Фіналом восьми?

- Слава Богу, живі – здорові. Тренуємося, готуємося до турніру. Приєднали до нас усіх гравчинь із команди вищої ліги з тих, яких могли задіяти. Навіть можемо відтак зіграти на тренуваннях 5 на 5: у нас є для цього 12 дівчат.

Жіночій Кубок України. Усі переможці попередніх розіграшів трофею

- Відліт легіонерок додає їм ентузіазму, бо у них більше шансів себе проявити, чи навпаки – вони теж відчувають певний тиск?

- Під тиском усі – це однозначно. Тренер вибудовує гру команди, орієнтуючись на певний склад. На цій основі обирається тактика та усе інше. Нині ж після втрати основних легіонерок повністю змінити тактику неможливо. Як увійдуть до схем команди молоді гравчині, які не грали раніше, сказати важко. Але я точно знаю, що вони ті, хто мають бажання грати, які самовіданно боротимуться за кожний м’яч. Цього сезону, як ніколи, був хороший мікроклімат у команді: спілкування з легіонерками теж було хорошим, у тому числі, у молодих українських гравчинь. Сподіваюся, що такі гарні настрій та ставлення в колективі допоможуть нам вдало виступити у Кубку України.  

- У чвертьфіналі суперницями Київ-Баскета будуть Вінницькі Блискавки…  

- Як на мене, ми точно сильніші за цю команду. Зокрема, нині вони мають ряд проблем, травмованих гравчинь. Тому вони будуть заявлені на матч не тим оптимальним складом, який у них міг би бути зараз.

- В іншому чвертьфіналі у «Венето – Спорт» зустрінуться Динамо та Чайка…

- У попередніх матчах, які відбулися між ними у чемпіонаті, Динамо впевнено перемогло. Наскільки я знаю, воно змогло залишити легіонерок, тому склад із часу тих поєдинків у нього не змінився. Зважаючи на це, Динамо можна вважати фаворитом у цій парі. Але кубкові матчі мають свою специфіку: це один матч, у ньому є одна перемога, і хтось один йде далі. Результат може бути будь-яким.

Кубок України: визначено місце та розклад вирішальних матчів у жінок

- Динамо або Будівельник: чи є певна принциповість у протистояннях із ними як іншими київськими командами?  

- Ні, абсолютно жодної. Не бачу різниці, хто наш суперник. Тим більше, це кубкові матчі. Взагалі не розумію моментів, як-от «дербі». Київ наш або Київ – не наш, - до чого це? Треба вийти і перемогти, та й усе.

- До речі, нещодавні два матчі у чемпіонаті з Динамо, з яким Київ-Баскет може зустрітися у півфіналі, були непростими…

- Якщо ми з ними зустрінемося у Кубку, то, безперечно, ніхто не очікуватиме на легку гру. Ми розуміємо, що потрібно виграти один матч. І вони це усвідомлюють. Ніхто не розподілятиме свої сили, не економитиме їх для наступого поєдинку. Все вирішується в одному матчі, тож треба просто вийти і зіграти на 150% своїх можливостей. Перемогти в одному поєдинку може будь-яка команда із будь-ким. У такий день у когось може «полетіти», хтось може бути більш вдалим у чомусь: може статися усе, що завгодно. Ще потрібно дожити до п’ятниці: як-от люди деінколи «пачками» випадають через ковід або з інших причин. Сьогоднішня ситуація в українському баскетболі стала абсолютно непрогнозована, як на мене. Команди, які були аутсайдерами, зараз можуть стати фаворитами саме тому, що триває відтік легіонерок, тому щодо складів гравчинь усе суттєво змінилося.

Срджан Радулович про жеребкування Кубку України: З позитивом дивимося на майбутнє протистояння

- В іншій частині сітки Фіналу восьми Прометей, Будівельник…

- Гадаю, Прометей гратиме у четвер, тобто що він приїде. Принаймні, у медіа не було інформації, що він не вийде на чвертьфінал. І тоді Будівельник не буде фаворитом у цій парі, як, при цьому, і Прометей: усе тут буде непередабуваним. Київська команда підсилила свій склад Олесею Малашенко: вона – хороша, досвідчена гравчиня, яка, на мою думку, безболісно замінить Келлі Кейн. Будівельник був міцним горішком, а став не менш міцним.

- Зважаючи усі обставини, Кубок України залишається важливим турніром?

- Виграти цей трофей – завдання номер один: для команди і для мене як тренера. Інших задач на сьогодні немає. Цього тижня маємо «лягти кістьми», але виграти цей турнір. Буде закінчення чемпіонату, плей-оф – ставитимемо інші завдання.

- Наскільки важливо для Київ-Баскета, що він гратиме чвертьфінал, а, якщо пройде далі, то і одну другу, у своєму рідному залі з домашніми кільцями та трибунами?

- На 99% не матиме значення зала, де потрібно грати, та інші подібні моменти. Головною буде психологія: як ви підготувалися, налаштувалися. Фізично команди «плюс – мінус» готові однаково, а от  як психологічно – це має величезне значення.

- До речі, паузи у чемпіонаті дають більше тренувань, чи все ж ігровий тонус більш бажаний?

- Хорошого точно у подібному немає. Стверджую на основі команди Київ-Баскет: як нас хитає вліво та вправо і, фактично, «штормить». Ми у листопаді набрали нормальні кондиції, добре «пішли» у сезоні, але потім тривала пауза без ігор із відльотом на Різдво легіонерок, і це спричинило провалля у матчах з Будівельником, та і з Динамо виглядали не дуже добре. Далі знову тритижнева перерва, і з Рівним щойно грали: гравчині знову випали з ігрового ритму. Не вважаю, що це добре. Подібні тритижневі паузи – це дуже багато. Вони не на користь команді і гравчиням.

Визначено пари чвертьфіналу Кубку України серед жінок

- Що робити у нинішній ситуації із легіонерками?

- Ми точно не повинні зупиняти чемпіонат, а маємо грати. У нас чемпіонат не легіонерок, а України. І місцеві баскетболістки мають унікальну можливість отримати власний ігровий досвід, який вони могли б не отримати, якби була інакшою ситуація. Як можна зупинити турнір, якщо ми живемо та працюємо для українських гравчинь та уболівальників?!

- Тобто без легіонерок шансів для розвитку та прогресу українок більше?

- Вважаю ідеальною ситуацію, якою вона була на початку сезону. Хороші легіонерки, поруч із якими прогресують і українські гравчині. Я бачу приклади користі подібного у Київ-Баскеті: щодо тих – таки Анжеліки Ляшко, Наталії Цюбик і Дар’ї Дубнюк. Маючи постійну конкуренцію в особі американок хорошого рівня, вони стабільно прогресують як у захисті, так і у нападі. Це абсолютно так і є. Хто дивиться поєдинки, гадаю, не може не відзначити те, що вони стали грати набагато упевненіше, результативніше та якісніше, загалом.  

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013