Донецька шкільна баскетбольна ліга. Феєрична кульмінація сезону!

12:25 | 19 мая 2014

17 травня 2014 став головним днем дебютного чемпіонату Донецької шкільної баскетбольної ліги. Саме в цю гарячу травневу суботу визначилася краща баскетбольна школа міста, і свої заслужені нагороди отримали всі без винятку лауреати сезону.

Але спочатку було розіграно третє місце турніру. За традицією з напуттям юним спортсменам виступив президент Федерації баскетболу Донецькій області Олег Головін, який по-доброму позаздрив хлопцям, зазначивши, що якби така Ліга проводилася в його шкільні роки, він був би неймовірно щасливий.

«Гладківські Лисиці» (школа №61, Київський район, спонсор Інтернет-магазин Navi.in.ua) – «Яструби» (школа № 126, Пролетарський район) – 79:63 (15:16, 14:22, 27:8, 23:17)

З самого початку поєдинку стало ясно, що незважаючи на програш у півфіналах, бронзові медалі є цілком достатнім стимулом для обох команд. Перша половина матчу краще вдалася «Яструбам». Підопічні Євгена Мороза явно провели роботу над помилками за підсумками вчорашньої поразки. «Пролетарці» демонстрували набагато більше командних взаємодій, і на вістрі атак опинявся не тільки їхній лідер Влад Лось, але й інші його партнери: Олександр Харахаш, Єгор Казинцев, Вільям Садаєв. Крім того, «Яструби» помітно прискорили гру і намагалися швидко переходити з оборони в напад. Ще одним фактором лідерства «пролетарців» у першій половині стала хороша реалізація триочкових кидків. Двома влучаннями з-за дуги відзначився Єгор Казинцев, по разу забили Сергій Пикулев і Вільям Садаєв. У результаті перша половина залишилася за «Яструбами» – 38:29 .

Переломною у матчі стала третя чверть. «Пролетарці» трохи втомилися і знизили темп у нападі, що негативно відбилося на їхній результативності, оскільки в позиційному захисті «Лисиці» справлялися із суперником добре. Всього за десять хвилин «гладківці» перетворили відставання в 9 очок у перевагу в 10 пунктів, і на останню перерву йшли вже з відмінними шансами на перемогу.

У заключному періоді «пролетарці» змогли вирівняти гру, але скоротити відставання у них не виходило. Коли до кінця зустрічі залишалося всього 0.7 секунди і перемога «Лисиць» не викликала ні найменших сумнівів, їхній тренер Микола Тачинський все ж взяв тайм-аут, щоб відпрацювати комбінацію для останнього кидка за такий обмежений час. І хоча кидок цей мети не досяг, але прагнення наставника використовувати будь-яку можливість для розвитку своїх гравців заслуговує поваги і наслідування.

У великій перерві матчу за третє місце пройшов фінальний етап конкурсу триочкових кидків ДШБЛ «Стелс», учасники якого повинні були забити якомога більше дальніх кидків за 1 хвилину. Напруга вирішального бою позначилося, і всі без винятку гравці забили менше, ніж у відбірковому раунді. Найближче до свого першого результату виявився Влад Лось з «Яструбів», який і став переможцем. Влад Васильченко («Торнадо») забив 6 кидків, Дмитро Кривчун («Лідер») – 5, Олександр Мурза («Соколи») – 4.

Окрім ігор найбільше запам’ятався глядачам унікальний для України баскетбольний флеш-моб. У паузі між матчами майданчик заповнили близько 50 зовсім маленьких любителів спорту. Всі вони прийшли на Фінал чотирьох зі своїми баскетбольними м’ячами і з ними ж вийшли на паркет. Компанію їм склали такі визнані майстри, як форварди БК «Донецьк» Дмитро Глєбов та Олександр Антипов. За сигналом віце-президента Федерації баскетболу Макіївки Андрія Стельмашенка діти і дорослі одночасно почали показувати свої навички дриблінгу. А завершилося це вражаюче дійство під гучні овації трибун ефектним синхронним підкиданням м’ячів вгору.

«Торнадо» (школа № 135, Будьонівський район, спонсор «Стелс ІСП») – «Соколи» (школа № 92, Кіровський район, спонсор туристичне агентство Ailes) – 68:60 (16:11, 19:13, 15:18, 18:18)

Ну а потім настав час вирішального поєдинку сезону. Як і в півфіналі, «будьонівці» намагалися якомога швидше переходити з оборони в напад, на вістрі якого найчастіше опинявся стрімкий Олексій Ставцев. «Торнадо» дисципліновано повертався в оборону і практично не давав противнику можливості для швидких атак. Крім того, зонний захист «будьоннівців» залишив на голодному пайку грізну передню лінію «Соколів». Вирішальний ривок «Торнадо» зробив у другій чверті, коли ініціативу на себе став частіше брати Влад Васильченко. Суперники не могли в межах правил зупинити його силові проходи, а з лінії штрафних Влад помилявся рідко.

У великій перерві фінального матчу не дали навіть на хвилину згаснути емоціям уболівальників професійні данкери з команди Above The Rim: Карім, Комель і Mr. Small. Фестиваль кидків згори на будь-який смак не дав нудьгувати нікому, і пауза пройшла зовсім непомітно.

У другій половині «будьонівці» продовжували гнути свою лінію, а «Соколи» все частіше стали збиватися на індивідуальні дії і невиправдано часто кидати з-за дуги. Довівши в заключному періоді перевагу до 17 очок, «Торнадо» занадто рано заспокоїлося і випустило на паркет свого юного гравця Віталія Приходька. За хвилину до кінця розрив становив всього лише 6 очок. Більш того, «Соколи» зуміли відзахищатися, і могли з-за дуги скоротити відставання до мінімуму. Однак кидок цей виявився неточним, а ключове підбирання забрав Влад Васильченко. «Торнадо» став першим чемпіоном Донецької шкільної баскетбольної ліги .

А відразу після закінчення фіналу розпочалася урочиста церемонія нагородження всіх лауреатів сезону. На очах у глядачів і команд-учасників Фіналу чотирьох капітани фіналістів Влад Васильченко та Іван Бородін від імені всіх гравців ДШБЛ подякували організаторам та спонсорам Ліги, без активної участі яких цей турнір не відбувся би. І перша пам’ятна табличка була адресована титульному спонсору Донецької шкільної баскетбольної ліги президенту БК «Донецьк» Сергію Володимировичу Дядечку, який узяв на себе основне фінансування проекту. Отримали заслужені нагороди представники Донецької міської ради та міського голови Олександра Олексійовича Лук’янченка -голова міського спорткомітету Олександр Юрійович Громаков і голова обласного управління фізкультури і спорту Володимир Петрович Мицик, а також президент Федерації баскетболу Донецької області Олег Миколайович Головін. Під бурхливі оплески гравців і глядачів було відзначено величезний внесок у розвиток Ліги її спонсорів.

А потім заслужений приз найціннішому гравцеві Фіналу чотирьох отримав капітан чемпіонів Влад Васильченко. Щодо цієї нагороди двох думок і бути не могло. У півфіналі Влад набрав 36 очок і 21 підбирання, а у фінальному поєдинку відзначився 24 очками та 23 підбираннями, ставши головним творцем перемоги «Торнадо». Від туристичного агентства Ailes Влад Васильченко отримав путівку на двох до Туреччини!

Після вшанування індивідуальних героїв сезону відбулося нагородження призерів першого чемпіонату Донецької шкільної баскетбольної ліги. Гравці «Гладківських Лисиць» , «Соколів» і «Торнадо» отримали медалі з рук головного тренера БК «Донецьк» Валерія Плеханова, представників спонсорів і куратора ДШБЛ Сергія Васильовича Черського.

Крім золотих медалей чемпіони «Торнадо» отримали від Шкільної ліги чек на 20 тисяч гривень. На цю суму Ліга придбає для школи № 135 все необхідне для модернізації спортивного залу, ігрових майданчиків та інших нагальних потреб учнів.

І нарешті під бурхливі овації трибун безсмертну We Are The Champions і золотий феєрверк капітан «Торнадо» Влад Васильченко прийняв з рук Олега Головіна Кубок чемпіонів Донецької шкільної баскетбольної ліги .

БК «Донецьк»

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013