Станіслав Овдєєнко: Статуси лише на папері — коли справа перейде до гри, не буде ані фаворитів, ані аутсайдерів

13:50 | 17 сентября 2021
У минулому сезоні БК Запоріжжя зупинився у кроці від звання чемпіона України.

У минулому сезоні БК Запоріжжя зупинився у кроці від звання чемпіона України. Зелено-білі вперше у власній історії пробилися до фінальної серії плей-оф Суперліги, де поступилися Прометею.

Читайте: Станіслав Овдєєнко: гра за Суперкубок – це не просто особливий матч, це вивіска усього сезону

До срібних нагород національної першості запоріжців привів Валерій Плеханов. Провідний фахівець очолював команду протягом 4 сезонів. Однак, по закінченню попередньої кампанії, 49-річний спеціаліст залишив клуб, ставши головним тренером Харківських Соколів.

Новим коучем Запоріжжя було призначено Станіслава Овдєєнка. За часів ігрової кар’єри, він був багаторічним капітаном та лідером запоріжців. А останні два сезони Овдєєнко був асистентом Плеханова.

Як новоспечений керманич звикає до нових обов’язків, які тренерські уроки засвоїв від Валерія Плеханова та які цілі стоять перед запоріжцями на цей сезон, пресслужбі ФБУ розповів сам тренер Запоріжжя.

Пане Станіславе, у минулому сезоні, ви тимчасово виконували функції головного тренера. Зараз ви є повноцінним головним тренером команди. Із якими відчуттями підходите до дебютної кампанії на цій посаді?

По-перше, це неймовірна відповідальність. По-друге, це дуже велика честь для мене. Запоріжжя – це місто, у якому я народився, пішов на баскетбол, став гравцем, потім став тренером. Зараз мені довірили дуже важливу роль у клубі. З одного боку, це великий кредит довіри, з іншого, це чимале навантаження та відповідальність. Я чудово розумію, яке важливе значення має команда для міста, скільки у нас вболівальників, які щиро хвилюються за клуб. Зі свого боку, я намагаюся докладати максимум зусиль, ідей та часу для розвитку команди.

Для мене, звичайно, це нова історія. Одна справа бути помічником тренера, який може лише вносити певні пропозиції, підказувати якісь ідеї. Однак, саме на головному тренерові лежить відповідальність прийняття рішень, це вже зовсім інший рівень відповідальності.

Пропозиція очолити команду для мене була дуже неочікуваною. Я не думаю, що я на 100% готовий, щоб ідеально відразу справлятися з цією роллю. Втім, процес іде, я намагаюся пристосуватися, рости над собою, дослухатися до гравців. Гадаю, ми на вірному шляху. 

Недовготривалий досвід роботи головним тренером, набутий у минулому сезоні, став у нагоді зараз?

Звичайно, це був безцінний досвід. Не можна сказати, що впродовж тих двох тижнів я керував командою, швидше, я дотримувався тих ідей, які ставив Валерій Плеханов. Тобто, тоді було менше моїх рішень, а більше Валерія Миколайовича. Втім, десь саме у той момент я почав приміряти на себе роль головного тренера і почав аналізувати свої дії.

Що від Валерія Плеханова, як від провідного тренера, ви почерпнули?

Валерій Миколайович зіграв велику роль у моєму житті і як гравця, і як тренера. Я багато чого у нього навчився. Я йому неймовірно вдячний за його професіоналізм та за його відношення до баскетболу. Він дуже відкритий та чесний наставник. Я достатньо багато та прямо у нього запитував про якісь баскетбольні моменти, які я не розумів. Він завжди йшов на зустріч, намагався пояснити свою позицію. Головне, чого я у нього навчився – це те, що у кожного тренера повинна бути система у нападі, у захисті. Вона повинна бути рухливою та адаптуватися до тих гравців, які у тебе є прямо у цей час.

Зараз Валерій Миколайович очолив Харківські Соколи, немає жодних сумнівів, що він впорається із поставленим завданням. Перед ним багато викликів у цьому сезоні, але він до них готовий, він дуже сильна людина, сильний тренер, сильний психолог. Переконаний, що він вже зараз зібрав боєздатний колектив, це показали і передсезонні матчі.

Як проходить підготовка БК Запоріжжя до нового сезону?

Ми далекі від оптимальної форми. До того ж, на жаль, у нас трапилася серія травм. Це невеликі пошкодження, але вони суттєво впливають на підготовчий процес. Перед стартом сезону, нам навіть не завжди вдається на тренуванні зіграти 5х5. Однак, я дуже радий, як ми та керівництво клубу змогли вибудувати передсезонну підготовку. Ми майже два тижні провели у Приморську, намагалися закласти базовий фундамент підготовки там, потім перейшли безпосередньо до баскетбольної роботи у залі. Також, добре, що нам вдалося взяти участь у кількох турнірах, провести таку серію товариських матчів.     

Ми будуємо команду, легіонери у нас абсолютно нові, як для БК Запоріжжя, так і для Суперліги. Нам потрібна була достатня кількість ігор, щоб відчути, який рівень змагань тут. Ми розвиваємося від матчу до матчу. Гадаю, що вже на початку чемпіонату ми будемо показувати достатньо непоганий рівень гри. Знову ж таки, якщо усім нашим гравцям вдасться відновитися.

Склад команди на наступний сезон вже сформований, чи кадрове питання ще відкрите?

Першою ціллю у міжсезоння було зберегти український склад. Відповідно, ми почали комплектацію саме з цієї позиції. Ми підписали лідерів минулого сезону, на жаль, не всіх вдалося втримати у фінансовому плані. Також ми перепідписали наших молодих, місцевих гравців. Після цього, почалася комплектація легіонерами, це теж був великий пласт роботи. Ми підписали більш-менш тих гравців, яких хотіли, на яких нам дозволили наші фінансові можливості.

У середині липня ми закінчили комплектацію гравцями, з того моменту ми більше нікого не брали. У нас є одна вакансія, але, відверто кажучи, через обмежені можливості, ми вже нікого не шукаємо.

У минулій кампанії команда стала віце-чемпіоном країни, які завдання перед Запоріжжям стоять на цей сезон?

Перед нами стоїть стандартне завдання вже протягом кількох останніх років – вигравати кожен окремо взятий матч. Ми розуміємо, що є топові команди у лізі, обіграти яких буде дуже складно. Це повинно все скластися – відсоток влучань, гра у захисті. Ми ж просто хочемо створити боєздатний колектив, який буде дуже непоступливим, завжди битиметься, який буде небайдужий до результату. Наша ціль – це бути максимально сфокусованими та сконцентрованими на сьогоднішньому дні, на конкретному супернику, з яким граємо безпосередньо зараз.

Кого б ви віднесли до числа фаворитів Суперліги цього сезону?

Минулий сезон задав дуже приємну тенденцію у Суперлізі, коли будь-яка команда може обіграти будь-яку іншу. Це робить чемпіонат дуже цікавим та непередбачуваним. Я переконаний, що у цьому сезоні ліга буде ще сильнішою, будуть ще більш напружені матчі. Якщо робити висновки виключно із комплектації команд, звичайно, Прометей, Будівельник, Дніпро, Київ-Баскет – це топові команди і за бюджетом, і за виконавцями, які там зібрані. Проте, знову ж таки, статус фаворитів у цих клубів лише на папері. Коли справа перейде безпосередньо до гри, переконаний, що не буде ані 100% фаворитів, ані аутсайдерів.

Як команда проведе заключний тиждень перед стартом нової баскетбольної кампанії в Україні?

У неділю ми спробуємо провести контрольний матч із Будівельником. Наша ціль зараз – максимально залікувати травми, які є у гравців. Дуже важливо відшліфувати ті моменти, які у нас не вдавалися у захисті та нападі у передсезонних іграх, особливо на турнірі у Миколаєві. Знову ж таки, ми на ходу, гравці намагаються остаточно розподілити між собою ролі на майданчику. У нас є ще тиждень на підготовку, щоб увійти в сезон максимально здоровими та максимально зіграними.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013