Андрюс Юркунас: запрошення від Прометея стало сюрпризом

09:50 | 12 августа 2020
Місяць тому тренерський штаб чоловічого Прометея поповнився литовським фахівцем Андрюсом Юркунасом.

Місяць тому тренерський штаб чоловічого Прометея поповнився литовським фахівцем Андрюсом Юркунасом. Про те, від кого надійшла пропозиція увійти в штаб, свою яскраву кар'єру гравця, перехід до тренерської роботи і перші кроки в Прометеї Андрюс розповів в інтерв'ю клубній прес-службі.

- Андрюсе, раді вітати вас в Прометеї. Скажіть, чи є у вас конкретне коло обов'язків в тренерському штабі, або ви залучені в усі тренувальні процеси?
- Так, я включений в усі справи, але головне, що роблю в команді - працюю з великими гравцями. Потім, коли почнемо грати, буду займатися скаутингом інших команд.

- Як взагалі вам надійшла пропозиція від Прометея? Чи стала вона сюрпризом для вас?
- Так, вона справдi стала сюрпризом. Мене запросив головний тренер команди Віталій Черній. Він працював в Литві, знає литовський баскетбол, литовських гравців, тренерів. Йому мене порадили, після чого від нього і надійшло запрошення.

- Впевнений, нашим вболівальникам хочеться якомога більше дізнатися про вас. У вас була тривала кар'єра гравця. З урахуванням ваших антропометричних даних і того, що Литва є, скажімо так, однією з Мекк баскетболу, ваш шлях був визначений заздалегідь?
- Так, я почав грати в баскетбол з восьми років. Почав займатися в баскетбольній школi Жальгіріса, навчався в іншій спортивній школі. Коли мені виповнилося 17 років, поїхав в Америку, вступив до університету Clemson, після чого почав професійну кар'єру. Перша професійна команда була Жальгіріс, ми грали в єврокубках, а потім виступав у Німеччині, Ізраїлі, Австрії, Угорщині, Польщі. Після всіх цих виступів почав тренувати.


- Чи можна сказати, що Жальгіріс - це мрія всіх литовських хлопців?
- Звісно! Коли мені було 8-9 років, я завжди дивився ігри команди, за яку виступали Сабоніс, Хомічюс, Куртінайтіс. Завжди була мрія виступати за Жальгіріс. Ще рахував, скільки ж років буде Сабонісу, коли у мене буде відповідний вік. Думав, може пограю і разом з ним, але не вийшло.

- З усієї цієї великої плеяди гравців - Хомічюс, Сабоніс, Куртінайтіс для вас особисто хтось виділявся або вони всi стояли в одному рядку?
- Для всіх литовських баскетболістів Сабоніс був як Бог! Звичайно, не всім дано бути таким гравцем, та й позиція у мене була трохи інша. Коли я став дивитися матчі НБА, мені дуже подобався Тоні Кукоч. Багато дивився ігор за його участю і намагався з його дій щось взяти для себе.

- Коли ви поїхали в американський університет, судячи з того, що ви грали у всіх юнацьких збірних Литви, за вами на батьківщині стежили фахівці?
- Так, звісно. За мною постійно стежили і дивилися.

- Бронзова медаль Олімпіади в Атланті 1996 року і золото на молодіжній першості того ж року стоять особняком у вашій кар'єрі?
- Так, це дуже важливі моменти. Але найголовнішою вважаю перемогу в юнацькому чемпіонаті Європи 1994 року в Ізраїлі. Це взагалі були перші медалі незалежної Литви пострадянського періоду. Для литовців це була дуже велика перемога!

- Чи були на Олімпіаді в Атланті найбільш пам'ятні події, адже тоді збірна Литви грала фактично проти всіх топових збірних світу?
- Я молодий тоді був. Для мене всі матчі були такими, що запам'ятовуються. Якийсь один виділити важко.

- У Жальгіріс ви перейшли після виступів в університеті Clemson в достатньо зрілому віці. Виходить, досить довго йшли до своєї мрії і здійснили її?
- Так. Тоді були інші пропозиції, але це моє місто, моя команда. Все життя дивився їх гри, вболівав за них.

- Друге місце в складі Жальгіріса в Лізі NEBL можна також віднести до числа найбільш значущих в кар'єрі гравця?
- Звісно. Ми програли тоді в фіналі російському Урал-Грейту з Пермі. Наскільки пам'ятаю, в складі пермського клубу було сім або вісім гравців збірної Росії. Команда у них була дуже хороша, i ми поступилися їм в гостях.

- А чвертьфінальні матчі того турніру з БК Київ, представником України, запам'яталися?
- Так, запам'яталися. (Посміхається)

- Ваш перехід від гравця до тренера вийшов поступовим?
- Коли я закінчив кар'єру, перші кілька років не думав, що буду працювати тренером. В останні два роки в якості гравця дуже багато часу проводив на майданчику, майже всі сорок хвилин. Хотілося якось відпочити від баскетболу, але потім потроху почав думати, що робити далі. Баскетбол мені подобається, я розумію його, хочеться виконувати роботу, яка подобається і яку розумієш.

- Зараз у вас вже склалося якесь перше враження від Прометея, від професійних якостей хлопців? Наскільки далеко може піти команда?
- Думаю, що в цьому році ми будемо робити те, що нам потрібно робити. Мета одна - перемагати! Думаю, у нас все буде добре!

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013