Срджан Радулович: плануємо збір національної команди та пару матчів на початку серпня

17:05 | 03 июня 2020
Головний тренер жіночої збірної України Срджан Радулович в інтерв’ю прес-службі ФБУ поділився своїм баченням найближчих перспектив національної команди.

Головний тренер жіночої збірної України Срджан Радулович в інтерв’ю прес-службі ФБУ поділився своїм баченням найближчих перспектив національної команди.

Про матчі проти Бельгії та Португалії

“У збірній України відбувся перехідний період — зміна поколінь. Ми намагалися зробити цей крок і дати шанс молодим гравчиням, які раніше не отримували цього шансу у збірній. Бельгія — одна з найсильніших збірних Європи і останні 10 років демонструє дуже солідний баскетбол. Потрібно налаштовуватись на кожен матч і кожен матч намагися виграти, але з Бельгією цього не вийшло. Проти цієї команди можна грати добре, але все одно програти. Якщо у них буде поганий день, можна цим скористатись і показати хороший результат. 

Було важко: це була перша гра, ми змінили 90% команди, змінився тренер. У кожного тренера своя філософія і гравчиням завжди важко адаптуватися. Багато хто з наших баскетболісток ніколи не грав на такій арені, яка зібрала 4-5 тисяч глядачів. 

На другий матч відбору проти Португалії Аліна виходила з травмою, яку отримала у грі проти Бельгії. У третій чверті вона трохи призупинилась і мені потрібно було шукати гравчиню, яка зможе взяти на себе гру хвилин на 5. Через це ми втратили різницю у рахунку. 

Нам доводиться чекати, коли зіграє Аліна, але не хочеться її “вбивати” 40 хвилин. Вона може закривати всі позиції, але після двох чвертей вона втомлюється і ми втрачаємо навіть Аліну. 

Ми шукатимемо гравців і можливо пару досвідчених баскетболісток, які грають в чемпіонаті України, і додамо їх до команди.

У Харкові приємно було грати — там була справжня баскетбольна атмосфера. Федерація зробила дуже правильний крок, організувавши цей матч у Харкові. Глядачі були з командою і серцем, і душею. Це відчувалось і я дуже вдячен їм за це”.

Читайте: Виїзна невдача та домашній тріумф: дебют Срджана Радуловича у національній збірній України

Про Аліну Ягупову

“Я працюю у жіночому баскетболі вже 18 років і працював з одними з найкращих гравчинь світу, але гравчині калібру Аліни більше немає. Вона у кожній грі грає на максимумі і потрібно цю енегрію використовувати правильно. Інші баскетболістки також мають брати участь у матчі і приносити користь. В світі немає гравчині, яка може грати на її рівні, на тому рівні, який вона демонструвала у Фенербахче. 

Багато баскетболісток з НБА їдуть до Європи заробити грошей. Тут я з Аліною згоден — у США немає великих грошей. Але гравчиня її рівня у США, повірте, заробить великі гроші. Але дуже важко грати Євролігу, чемпіонат, кубок, грати за збірну, а потім без паузи їхати та грати до США. Це дуже великі навантаження на тіло — потрібно не забувати відпочивати. У будь-якому випадку вона зробить дуже хорошу кар’єру”.

Про дисципліну

“Дисципліна — це завжди перший крок. Кожен має нести відповідальність за свою работу і я, як тренер, за результат. Є правила, які ми маємо поважати та не порушувати. Я люблю дисципліну, але вона не закінчуються на тому, що треба просто постійно кричати на тренуваннях. Потрібно заслужити довіру гравця. Я знаю, коли потрібно і пошуткувати — я не завжди злий на майданчику”.

Про склад збірної

“Мало що може змінитись найближчим часом. Я дуже довіряю дівчатам, вони багато показали. Але ні у кого немає 100% гарантій на місце у збірній України. 

Перспективи Шматової? Вона дуже хороша гравчиня, ми багато грати проти неї у Суперлізі. І, якщо говорити відверто, вона заслуговує на місце у збірній. Будемо запрошувати. Буду радий, якщо вона буде у збірній. Також можу відзначити Гаврильчик з Рівного, адже у нас великі проблеми на позиції п’ятого номера. Є ще 2-3 гравчині, яких можна додати, і шанси у них будуть. 

Мазніченко? Я запрошував її на перше ігрове вікно, але у неї були проблеми зі спиною. Андрій Лебедєв спілкувався з керівництвом її клубу, але вона на збір вона не приїхала. 

Будемо давати більше шаснів молодим. Це моя відповідальність, але можна додати ще одну досвідчену баскетболістку до складу. Я сподіваюсь, якщо кожна з дівчат виконає свою справу, ми отримаємо результат. 

Але хочу сказати, що якщо буде сильний чемпіонат, то буде і сильна збірна. Потрібно намагатися підіймати й рівень чемпіонату. В Україні не грають так жорстко, як в Європі, де більше контакту і більше ситуацій на грані фолу. Це також проблема, яку нам потрібно вирішувати”.

На початку серпня зробимо збір і сподіваюсь, зіграємо пару контрольних матчів, можливо зі збірною Білорусі. Дамо й іншим молодим українським баскетболісткам поборотись за місце у збірній”. 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013