Лариса Шабанова: змагання у Першій лізі вирішують два головних завдання

22:05 | 10 марта 2020
11 березня відбудеться жеребкування ігор плей-оф серед команд Першої ліги.

11 березня відбудеться жеребкування ігор плей-оф серед команд Першої ліги. Напередодні цієї події, заступник Генерального секретаря ФБУ Лариса Шабанова поділилася своїми думками щодо підсумків регулярного сезону цих змагань.

-  Змагання у Першій лізі – це на сьогодні наймасовіші дорослі чоловічі баскетбольні змагання в чемпіонаті країни, де у 4-х дивізіонах в цьому році грають 25 команд. Варто зазначити, що нині немає жодного регіону України, який би не мав свою команду у Першій лізі. Це команди, в яких грають не тільки  баскетболісти з величезним досвідом, а й зовсім молоді. Але, на відміну від попередніх сезонів, нині більш ніж 80 відсотків гравців – це хлопці віком до 21 року. Це потужний резерв саме для команд Вищої ліги.

Беруть участь у змаганнях у Першій лізі також дублюючі, молодіжні  склади деяких клубів Вищої ліги, наприклад, Маріуполя, Рівного. У цьому році виставив дублюючий склад і Тернопіль.  Це клуби з великою історією і дуже серйозно ставляться до підготовки до дорослого баскетболу вихованців своїх спортивних шкіл.

Мабуть, одне з основних завдань, яке виконує Перша ліга – це , дійсно, можливість для хлопців 16-20 років заявити про себе і підготуватися до участі у дорослих змаганнях.

Читайте: Рекомендації ФБУ щодо профілактики поширення коронавірусу

Дуже важливо відзначити, що у Першій лізі грають команди з міст і містечок, яких не віднесеш до великих баскетбольних центрів. Це клуби з Ужгорода, Чернігова, Чернівців, де поки не має таких великих традицій, як, наприклад, у Києві, або у  Дніпрі, де, в останньому місті, є три чоловічих команди – у Суперлізі, Вищий, Перший лізі, є жіночі команди, є команди юнаків і дівчат всіх вікових категорій.

Також варто зазначити, що з командами Першої ліги працює дуже багато молодих тренерів,  так що окрім підготовки молодих баскетболістів ці змагання дають можливість набути необхідного досвіду і наставникам команд. Всі вони мають змогу навчатися на тренерських курсах, які проводить Федерація баскетболу України, а потім теоретичні знання підкріплювати практичним досвідом змагань. Найбільш перспективні фахівці залучаються у якості головних тренерів, помічників до штабів молодіжних, юнацьких збірних України. Наприклад, Дмитро Шаламов з Біпа-Одеси зараз тренує збірну U-16.

Якщо говорити про те, хто нині є лідерами Першої ліги, то наразі такі клуби дуже складно виділити. Змагання проходять за територіальним принципом, і команди грають весь сезон  у своїх регіонах, економлячи свої кошти і час для переїздів на матчі, оскільки склади в основному молодіжні, а для молодих хлопців головне - тренувальний процес  та участь у змаганнях. Тому, весь змагальний процес у Першій лізі побудовано на тому, щоб у суботу-неділю команди грали, а  в інші дні тижня – вчилися та тренувалися.

Поки команди грають у своїх дивізіонах - Захід, Центр, Схід,  Південь, неможливо  порівняти сили клубів з різних регіонів.  11 березня відбудеться жеребкування ігор плей-оф, де переможці дивізіонів зіграють з четвертими командами, а клуби, що зайняли другі місця, промірюються силами з третіми командами з інших дивізіонів. Після цих ігор і буде зрозумілим, хто в Першій лізі є найсильнішими колективами. Переконана, що нас  чекають несподіванки, оскільки, з досвіду минулих сезонів, було так, що команди, які посіли треті-четверті місця, обігравали команди-лідерів інших дивізіонів. Приємно відзначити, що за місця в плей-оф йшла жорстока боротьба, команди підібралися дуже сильні, перше від четвертого місця часто відділяло буквально декілька очок.

Хотілося б підкреслити, що баскетбольні матчі  для тих міст, де проходять ігри команд Першої  ліги – це справжнє  свято. Люди приходять вболівати сім’ями, зростає кількість юнаків і дівчат, що починають займатися  цією прекрасною грою. Особливо хотіла би відзначити, що змаганням у першій лізі, якості їх проведення, взаємодією з місцевою владою по розвитку в їхніх регіонах баскетболу, особливу увагу приділяє президент ФБУ Михайло Бродський, який  постійно тримає на контролі все, що відбувається з клубами, і разом з виконкомом ФБУ намагається оперативно вирішувати проблеми, що виникають.   

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013