Прес-конференція Олександра Волкова, Олександра Ларіна та Маркіяна Лубківського ВІДЕО

18:55 | 25 марта 2014
25 березня в прес-центрі київського Палацу спорту відбулася прес-конференція за підсумками зустрічі президента Федерації баскетболу України Олександра Волкова з Радою ФІБА Європа, яка пройшла 22 березня в Мюнхені.

25 березня в прес-центрі київського Палацу спорту відбулася прес-конференція за підсумками зустрічі президента Федерації баскетболу України Олександра Волкова з Радою ФІБА Європа, яка пройшла 22 березня в Мюнхені. В прес-конференції узяли участь президент Федерації баскетболу України Олександр Волков, генеральний секретар Федерації баскетболу України Олександр Ларін, директор турніру ЄвроБаскет 2015 Маркіян Лубківський.

Олександр Волков: - ЄвроБаскет 2015 буде в Україні. Це рішення було прийнято не цього, а 2011 року. Події, які відбуваються в Україні, дещо злякали європейських баскетбольних чиновників. Після того, як три рази зі зрозумілих причин генеральний секретар ФІБА Європа Каміл Новак не зміг приїхати до України, чимало національних Федерацій почали піднімати питання, чи спроможна Україна організувати ЄвроБаскет 2015. Ми зробили все, щоб їх заспокоїти. Я мав коротку зустріч з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком 11 днів тому, також була зустріч з віце-прем’єром Олександром Сичом і з міністром молоді та спорту Дмитром Булатовим. Я дуже вдячний Булатову за те, що він так серйозно взявся за ЄвроБаскет 2015. Він дав коментар напередодні зустрічі з Радою ФІБА Європа в Мюнхені 22 березня. Як представник влади, представник профільного міністерства він дав зрозуміти, що держава не відмовляється від проведення ЄвроБаскету 2015. В Мюнхені була серйозна дискусія, під час якої багато хто з Ради ФІБА Європа висловився. Після нашого виступу, нас майже всі підтримали. Дуже серйозна підтримка була від Балканських країн – Боснії, Словенії – адже вони пройшли такі етапи розвитку своїх країн і більше за інших нас розуміють. Зокрема, представник Словенії зазначив, що під час підготовки ЄвроБаскету 2013 у його країні чотири рази змінювався Уряд, і за вісім місяців до турніру ще було незрозуміло, що буде далі, він зазначив, що Україна в рази більша, ніж Словенія, потужна країна, і зробить усе, щоб ЄвроБаскет 2015 попри всі нагаразди відбувся. Нарада тривала близько шести годин. Нас підтримали всі, але попросили з нашого боку зробити серйозні кроки і надати 15 травня на наступній Раді ФІБА Європа звіт про те, що зроблено і представити подальший план підготовки в нових реаліях. Гадаю, на цьому тижні ми все таки зустрінемося з Прем’єр-міністром України, створимо робочу групу, визначимо, хто безпосередньо відповідає в Уряді за цей проект. Ми зробимо все, щоб найближчим часом до України приїхали експерти ФІБА Європа. Федерація баскетболу України, місцевий оргкомітет «ЄвроБаскет 2015» робитимуть усе, щоб ЄвроБаскет 2015 був в Україні. Нині все залежить від Уряду та інвесторів. Майже всі інвестори продовжують будувати арени. Я маю інформацію, що зупинилося будівництво арени в Харкові.  Переконаний, що ці тяжкі  часи минуть і ми будемо щасливими, що всі разом витримали це, і через півтора роки проведемо ЄвроБаскет 2015, який залишиться в історії України. Дуже важливо зберегти ЄвроБаскет 2015 і престиж країни, адже на нас дивиться весь світ.

Маркіян Лубківський: - В доповнення того, що було сказано президентом, хотів би наголосити, що сьогодні ми очікуємо на стратегічне і зважене рішення від українського Уряду, який єдиний сьогодні може дати продовження цьому проекту або його зупинити. І саме цим, і переживаннями за цей проект була зумовлена моя заява, яка прозвучала нещодавно, про те, що я рекомендую провести турнір 2017-го року. Можливо, вона була надто емоційною, можливо, вона збурила інформаційний простір – український і не лише, але  я це робив щиро з турботою про турнір. Тому що, як ніхто інший, я, як операційний директор, добре розумію, що сьогодні можна зробити, а що – ні, що можна встигнути, що – ні. Я щойно був на Комітеті Верховної Ради і сказав голові  Артуру Палатному, що сьогодні ми всі залежимо від того, яким буде рішення Уряду. А вже після того буде прийнято рішення ФІБА Європа. Я живу цим турніром щодня разом з президентом і генеральним секретарем Федерації баскетболу України, я дуже хочу провести його 2015-го року, але я також розумію проблеми країни. Це ті речі, які змушують мене констатувати, що ми готуємо турнір у вкрай складних і несприятливих обставинах. Я добре знаю, скількох зусиль коштувало Олександру Волкову і Олександру Ларіну переконати ФІБА Європа не забирати турнір у України. Я хотів би вибачитися перед обома Олександрами за те, що я був занадто емоційний, але я бачу, як ми готуємо турнір – сьогодні ми відмовилися від багатьох речей емоційно-популяризаційного змісту. Як ми можемо щось популяризувати, коли нині зберігається загроза для України з боку Російської Федерації. Як сказав президент Федерації баскетболу України, рішення наш Уряд має прийняти найближчим часом.

Олександр Ларін:У мене в руках сотні сторінок інструкції ФІБА Європа щодо організації ЄвроБаскету.  Зокрема, її другий розділ – це схема взаємодії Федерації баскетболу України та ФІБА Європа, тут прописано координацію президента Національної Федерації, президента та генерального секретаря ФІБА Європа і керівництва держави. На жаль, на сьогоднішній день саме в цьому місці є розрив. Другий момент, чому те, що тільки-но сказали Олександр Анатолійович та Маркіян Романович – це оця шкала часу – зворотний відлік до проведення чемпіонату Європи. Основна фаза підготовки чемпіонату розпочинається за 15 місяців, тобто якщо до травня 2014 року не буде підтверджено базові принципи, на яких ґрунтується наша домовленість між Національною Федерацією, підтверджена керівництвом держави, і ФІБА Європа, то проект підлягає сумніву. Тому саме сьогодні так гостро стоїть питання про зустріч керівників ФІБА Європа з керівництвом нашої країни і про зустріч ФІБА Європа та інвесторів. У другому томі перелічено вимоги до арен – від того, як має бути зроблено ганок і двері до дрібних деталей улаштування арен та сервісу спортсменів, глядачів і преси, а також терміни їхньої здачі в експлуатацію.

Коментар Олександра Волкова
Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013