Вища ліга. Лідери сезону готуються до нових випробувань, їх конкуренти підсилюють склад

18:35 | 11 января 2020
У суботу, 11 грудня, сімома матчами розпочнеться перший у календарному 2020 році повноцінний змагальний тур регулярного чемпіонату Вищої ліги.

У суботу, 11 грудня, сімома матчами розпочнеться перший у календарному 2020 році повноцінний змагальний тур регулярного чемпіонату Вищої ліги. У обох його групах є явні лідери – яким, втім, ще доведеться чимало попрацювати, щоб вибороти перші номери посіву у плей-оф.

Схід: хто зупинить переможну серію Кривого Рогу?

Протягом осінньої стадії чемпіонату Вищої ліги Кривий Ріг безліч разів доводив, що підопічних Сергія Корабльова зовсім не даремно вважають одним із головних претендентів на нагороди першості. Зіграна роками група місцевих баскетболістів, яку перед початком сезону-2019/20 підсилили досвідчений снайпер Станіслав Серпілін та зіркові «великі» Сергій Загреба і Андрій Куліш, наразі веде 13-матчеву виграшну серію та за багатьма статистичними показниками є найкращою серед усіх учасників турніру. У середньому за гру криворізький колектив набирає 102,8 очка (це на 14 балів більше, ніж СумДУ, який може похизуватися другим проміжним результатом у даній категорії), взагалі не поступається на власному майданчику, а у особистих протистояннях з усіма найближчими переслідувачами – СумДУ, Ніко-Баскетом та Політехніком, – здобув переконливі як за грою, так і за підсумковою різницею у рахунку перемоги.

Але всі ці зустрічі команда, найкращим бомбардиром якої є захисник Сергій Старцев (із показником у 17,9 очка у середньому за гру він, що показово, не входить навіть до десятки найрезультативніших гравців Вищої ліги – бо секретом успіху Кривого Рогу є якісний склад в цілому, а не високий рівень майстерності одного-двох певних гравців), провела вдома, через що друге коло регулярної першості має видатися для хлопців Корабльова істотно складнішим за перше. У лютому та березні на лідерів східної групи чекають не дуже приємні виїзди до Сум, Миколаєва, Харкова та Маріуполя, де місцеві колективи за підтримки власних вболівальників зроблять усе можливе, аби засмутити фаворита.

2020 рік Кривий Ріг розпочне із гостьових поєдинків з Кременем, який має найгірше співвідношення перемог та поразок у своїй групі (лише одна звитяга у 12 зіграних зустрічах), а із найсерйознішим з усіх січневих опонентів зустрінеться за тиждень у рідному залі. Матчі із дублюючим складом Дніпра, які заплановано на 18 та 19 січня, будуть для команди Корабльова максимально принциповими – бо саме від географічних сусідів вони зазнали своєї єдиної поразки у поточному сезоні. На відміну від зустрічі відкриття регулярного чемпіонату, цього разу сподіватися на недооцінку з боку суперника підопічним Богдана Фрікке не варто, тому повторення сенсаційного жовтневого результату хоч і можливе, та все ж малоймовірне. 

Зараз складно уявити, що має трапитися для того, щоб Кривий Ріг втратив перше місце у турнірній таблиці Сходу: перевага команди над найближчим із конкурентів складає істотні дві перемоги. Куди більш захоплюючою та непередбачуваною обіцяє бути боротьба за другу сходинку, на яку наразі реально претендують одразу три колективи. Станом на сьогодні її посідає СумДУ, у чиєму активі є десять перемог при чотирьох поразках, але Ніко-Баскет, який має баланс 8-4, підопічні Ярослава Ковальова випереджають лише за рахунок більшої кількості зіграних матчів – хлопці з Миколаєва мають у запасі дві домашні зустрічі із Маріуполем, що були перенесені з грудня на лютий.

Елемент несподіванки до протистояння за другий номер посіву від Сходу вносить кадрова ситуація у Політехнику, який надовго втратив свого лідера Антона Рочняка через травму ноги. Замінити зіркового форварда (у середньому за гру чемпіонату Вищої ліги він набирав 21,3 бали із 45-відсотковим показником влучань з-за триочкової дуги та робив 10,3 підбирання за 33 хвилини на майданчику) у складі «студентів» має інший гравець із досвідом виступів у Суперлізі – екс-центровий Черкаських Мавп Андрій Шаламов. Поточний сезон 23-річний бігмен розпочинав у Першій лізі, де яскраво та результативно захищав кольори Дружківки, завдяки чому і отримав чергову можливість продемонструвати свої сильні якості у змаганні статусом вище.

Власне, саме у Харкові і відбудуться найцікавіші поєдинки тижня у східній групі – Політехнік, який завершив календарний 2019 рік двома відчутними виїзними поразками від Кривого Рогу, прийматиме Ніко-Баскет. Свої попередні офіційні зустрічі колектив Валентина Берестнєва зіграв ще на початку грудня і мав більш ніж достатньо часу для того, щоб підготувати супернику декілька неприємних сюрпризів.

Всі матчі туру у групі 1:

Дніпро-2 – Інваспорт;

Кремінь – Кривий Ріг;

Новомосковськ – СумДУ;

Політехнік – Ніко-Баскет.

Захід: протистояння Тернополя та Рівного продовжується

Друга та третя команди попереднього чемпіонату Вищої ліги диктують власні умови у другій групі, впевнено очолюючи турнірну таблицю. Фаворитом принципової дуелі був і залишається Тернопіль-ТНЕУ – уклавши наприкінці грудня угоду із досвідченим плеймейкером Павлом Буренком, колектив Дмитра Забірченка істотно додав у майстерності і без цього потужного складу. Більше того, ще без колишнього гравця Донецька, Будівельника та Запоріжжя у заявці тернопільські баскетболісти двічі здолали головного конкурента на його ж майданчику, підтвердивши небезпідставність власних медальних амбіцій.

Проте наразі відстань між суперникам відносно невелика (Тернопіль-ТНЕУ випереджає Рівне на три перемоги, зігравши на два матчі більше), і у будь-який момент інтрига у боротьбі за першу позицію на Заході може загостритися ще сильніше – особливо з огляду на те, наскільки складний відрізок турнірної дистанції чекає на лідерів групи, що стартовий у 2020 році тур регулярного чемпіонату пропускають. Протягом трьох наступних тижнів бронзовим призерам минулорічної першості доведеться завітати почергово до Кам'янця-Подільського, Івано-Франківська та Луцька, і у кожному з цих міст тернополяни теоретично можуть втратити залікові бали. Хлопці з Рівного, у власну чергу, розпочнуть 2020 рік із виїзних поєдинків з Говерлою та Житомиром, до якого напередодні приєднався відомий форвард Леонід Стефанишин. 34-річний баскетболіст, що зробив собі ім'я у майці столичного Будівельника, допомагав дебютантові Вищої ліги у вирішальній частині попереднього сезону, коли Житомир сперечався із ДіДіБао за золото Першої ліги, а тепер був покликаний задля покращення позицій підопічних Юрія Горєнкова у боротьбі за перевагу власного майданчику принаймні у першому раунді плей-оф, куди стара-нова команда Леоніда, безумовно, вийде.

Щільність у середині таблиці західної групи дуже висока – третю та сьому команди наразі розділяють всього три перемоги (на Сході, для порівняння, відстань між Політехніком та Новомосковськом рівно вдвічі більша), і той-таки Старий Луцьк, що виграв п'ять з останніх шести зустрічей, ще, певно,  посперечається із молодіжним складом Хіміка за місце у трійці найкращих колективів свого пулу. Результати зустрічей за участі юніорів Олександра Пащенка багато в чому будуть залежати від того, чи зможе фахівець розраховувати на усіх лідерів – не виключено, що у будь-який момент форварди Денис Клевзунік та Дмитро Головчик знадобляться основі "їжаків" і пропустять той чи інший виїзний тур. Таке вже траплялося раніше: зокрема, у останніх матчах 2019 року, у яких не брав участі п'ятий бомбардир Вищої ліги Клевзунік, южненці двічі поступилися Говерлі, через що відстали від двійки фаворитів Заходу.

Цими вихідними молодіжка Хіміка на виїзді зіграє із Житомиром – і, якщо втратить очки, протистояння за третє місце у групі стане максимально відкритим та захоплюючим. Спостерігати за ним буде цікаво ще й тому, що у заявці кожної з команд-середняків є щонайменше один-два баскетболісти непересічного за стандартами Вищої ліги таланту (Микола Полюляк у ДіДіБао, Андрій Калашніков у Говерлі, Едуард Федчук у Старому Луцьку тощо), чия майстерність проявлятиметься саме у найскладніших поєдинках.

Усі матчі туру у групі 2:

Черкаські Мавпи-2 – Старий Луцьк-Університет;

Говерла – Рівне;

Житомир – Хімік-2.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013