Вища ліга: овертайм у Кам’янці-Подільському, розгромні перемоги Кривого Рогу та Маріуполя

14:50 | 22 октября 2019
19-21 жовтня відбулися матчі другого туру регулярного чемпіонату Вищої ліги.

19-21 жовтня відбулися матчі другого туру регулярного чемпіонату Вищої ліги. За їх підсумками лідерство у західній групі зберегли Тернопіль-ТНЕУ та Рівне, які ще не програвали у офіційних поєдинках сезону-2019/20, а турнірну таблицю сходу очолюють Кривий Ріг, Маріуполь та Ніко-Баскет з однаковим балансом перемог та поразок 3-1.

Головною прикрасою туру стали зустрічі у Кам’янці-Подільському, де новачок Вищої ліги ДіДіБао приймав Старий Луцьк – команду, яка перший змагальний тиждень сезону пропускала. Обидва поєдинки вийшли наднапруженими: переможець першого визначався на останніх секундах основного часу, а у другому вболівальники взагалі стали свідками додаткової п’ятихвилинки.

Долю суботнього матчу вирішив граючий тренер господарів Микола Полюляк – саме він за мінімальної переваги баскетболістів з Луцька заробив та реалізував два штрафні кидки, які дозволили ДіДіБао відсвяткувати перемогу із рахунком 72:71. У неділю дебютанти змагань також були близькі до того, щоб програти в основний час, однак врятувалися у кінцівці завдяки результативному проходу від Анатолія Конєва. Втім, овертайм Старий Луцьк розпочав із семи очок поспіль, чотири з яких до свого активу записав центровий Максим Дейна, та зберіг цей гандикап попри серію результативних дій від колишнього гравця столичного Будівельника Віталія Вінтоняка.

Дві складні перемоги із загальною різницею у сім очок здобув Житомир, який на своєму майданчику зустрічався із Львівською Політехнікою. Молода команда Ярослава Зубрицького, лідером якої на початку сезону-2019/20 є вихованець Дніпра Юрій Крамар, чинила гідний опір більш досвідченим господарям, і у обох матчах йшла на останню перерву із двозначною перевагою у рахунку. Але для здобуття позитивного результату цього виявлялося недостатньо. Житомирські баскетболісти зробили два камбеки поспіль, більш ефектний з яких прийшовся на другий матч – у ньому підопічні Юрія Горенкова розпочали заключний відрізок ривком 19:4, понад п’ять хвилин взагалі не пропускаючи з гри.

Поки що без втрат крокують турнірною дистанцією срібний та бронзовий призери минулої першості – у звітному турі Тернопіль-ТНЕУ та Рівне подовжили власні переможні серії до чотирьох матчів. Підопічні Дмитра Забірченка на своєму майданчику двічі обіграли Говерлу, у чиєму складі вперше у новому сезоні зіграв досвідчений Андрій Калашніков, який захищав кольори «ведмедів» ще за часів їх виступів у Суперлізі. Плеймейкер став найрезультативнішим гравцем івано-франківського колективу у обох зустрічах, але ані він, ані його партнери по команді нічого не змогли вдіяти із фаворитом чемпіонату: навіть у першому матчі, протягом якого у господарів не летіло з далекої відстані (25% реалізації триочкових кидків), їх перевага була відчутною.

Баскетболісти з Рівного, у свою чергу, виявилися сильнішими за дублюючий склад Черкаських Мавп. Лише один з двох матчів став по-справжньому конкурентним: у неділю юні підопічні Володимира Чурсіна, зробивши 20 підбирань в нападі та дозволивши господарям лише тричі влучити з далекої відстані за 40 хвилин, зуміли перевести зустріч у кінцівку, де діючий віце-чемпіон здобув важкі турнірні бали завдяки влучанню форварда Євгена Коровякова у проході та штрафним кидкам захисника Тараса Шанюка на останніх секундах основного часу. Суботній матч вийшов куди менш інтригуючим – його Рівне виграло з різницею у 30 балів, вирішивши усі питання задовго до фінальної сирени.

На сході єдиною командою, яка ще на поступалася у сезоні-2019/20, є СумДУ – сумчани дебютували у чемпіонаті Вищої ліги у другому турі та здобули дві переконливі перемоги над  Інваспортом. На шляху до першої з них команда Ярослава Ковальова зробила 26 перехоплень та набрала 113 очок (34 з них – у швидких відривах), а захисник Григорій Алтухов повторив рекорд сезону, віддавши 12 результативних передач.

Жодних проблем із своїми суперниками не мали також Маріуполь, який на власному майданчику двічі розгромив Кремінь, та Кривий Ріг, що не залишив жодного шансу новачкам Вищої ліги з Новомосковська. Втім, «леви» піднялися на другу сходинку турнірної таблиці ціною травми основного центрового Дмитра Берьозкіна – екс-гравець молодіжної збірної України ушкодив плече у боротьбі за підбирання та деякий час проведе на лікарняному. За його відсутності на майданчику форвард приазовської команди Кирило Зуєв був близький до першого у сезоні-2019/20 трипл-даблу, зібравши колекцію із 12 очок, 10 підбирань та семи результативних передач, а захисник Віталій Тельчаров записав до свого активу 33 бали, встановивши новий бомбардирський рекорд поточного чемпіонату.

Криворізький колектив, натомість, першим у сезоні подолав позначку у 120 набраних очок – у другому поєдинку із Новомосковськом одна з найсильніших команд східної групи домінувала у «фарбі», звідки здобула 70 балів, а зіркові гравці передньої лінії команді Сергій Загреба та Андрій Куліш оформили дабл-дабли «16+14» та «21+11» відповідно. Наразі саме вони є лідерами сезону за середнім показником ефективності, випереджаючи згаданого вище Крамара, а також Антона Рочняка із харківського Політехніка та тернополянина Микиту Найка.

Кривий Ріг із балансом 3-1 посідає першу сходинку на сході, за додатковими показниками випереджаючи Маріуполь та Ніко-Баскет. Команда з Миколаєва – єдина у своїй групі, яка не програла у першому турі, – можливість залишитися одноосібним лідером втратила у Дніпрі, обмінявшись перемогами із молодими вихованцями однойменного клубу. У вдалій для себе недільній зустрічі дублери Дніпра виграли боротьбу під кошиком, зробивши 17 підбирань у нападі, та заробили аж 39 штрафних кидків, переважну більшість з яких виконали саме великі гравці – Роман Бондарчук, Павло Бондаренко та Георгій Риженко.

У наступному турі чемпіонату Вищої ліги, поєдинки якого відбудуться на початку листопада, другий склад Дніпра, що цікаво, завітає до Маріуполя, де випробує на міць ще одного представника тріумвірату лідерів своєї групи. Наразі ж першість бере тижневу паузу на матчі 1/16 фіналу Кубку України.

СТАТИСТИКА ВИЩОЇ ЛІГИ

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013