Айнарс Багатскіс: спілкування у збірній команді забагато не буває

02:05 | 30 июля 2019
Національна збірна України провела перші тренувальні збори на чолі з латвійським фахівцем Айнарсом Багатскісом.

Національна збірна України провела перші тренувальні збори на чолі з латвійським фахівцем Айнарсом Багатскісом. У ході роботи українці двічі зіграли в Білорусі. Про початок роботи з українською збірною тренер розповів прес-службі ФБУ.

- Як вдалося так швидко організувати збори, що фактично не були заплановані у екстреному порядку?

- Тут у перш чергу я хотів подякувати Федерації баскетболу України за організацію цих зборів, адже на прохання була дуже швидка реакція і самі збори і товариські матчі біли організовані у стислі терміни і на дуже хорошому рівні. Вдячний і гравцям, за те що вони відклали свої справи подалі і відреагували на запрошення до національної команди. Переважна більшість гравців прибула до табору, це говорить про те що Україна для цих хлопців щось значить і вони довели своє бажання боротися за місце у національній команді. Ці збори, як я говорю, моя примха, яку і гравці і ФБУ задовільнили цілком.

- Проте вболівальники не побачивши деяких прізвищ стурбувалися, чому їх немає у складі?

- Не усі змогли перекроїти свої плани у цей короткий час. У багатьох було щось заплановане, від чого відмовитися вони не змогли, Богдан Близнюк мав приїхати, але у його родині виникли проблеми, які  потребували його присутності і він проінформував нас про це, я завжди говорю, що родина то найголовніше, баскетбол уже десь поруч із цим. Ні Ткаченко, ні Пустовий, ні Герун не випадають із нашого поля зору, просто так склалися обставини у цей час. Кілька гравців як Кобець, Кравцов, Липовий, Михайлюк тренувалися із нами, але не змогли поїхати до Мінська, про це ми також домовилися заздалегідь. Кожен день у таборі збірної корисний для гравців і для нас, навіть звичайного спілкування не буває забагато, ви дивіться що найуспішніші команди – це ті які добре зіграні. Тож за кожну мить, яку хлопці виділили для збірної я їм вдячний.

- Чи вдалося досягти вам тих цілей, які стояли на початку зборів?

- Так ми знайомилися і як тренер з гравцями, а також із деякими засадами гри у захисті, у побудові командних дій, які ми можемо застосовувати. Адже варіантів є багато, але мені як тренеру необхідно підібрати саме ті, які зможуть виконати гравці, що є у команді.

- Хотілося б почути Вашу думку щодо товариських матчів?

- У цих поєдинках ми дали шанс усім гравцям які були із нами, розуміючи, що це важливо як для них, так і для нас. Мене порадувало, що уже у першій грі ми грали у доволі якісний баскетбол і здобули впевнену перемогу. Формат гри був трішки незвичним, але суті це не змінює. Зазначу, що збірна Білорусі готується до офіційних матчів попередньої кваліфікації до ЄвроБаскету-2021 і грала із нами у оптимальному складі і бойовій готовності. У другому матчі ми уже дали комусь більше часу комусь менше, адже короткі збори були причиною того, що не усі гравці однаково були готовими і знаходилися у різних кондиціях. Ковальов і Тертишник, які у першій грі були нашим Х-фактором, зіграли менше. Зате більше грав Мішула, мені сподобалося те, як він узяв на себе лідерську роль, саме у той час, коли команді це було найнеобхідніше. В той час, коли ми стали грати якісно і без втрат ми також наздогнали і суперника і ледве не вирвали перемогу. Можливо, для хлопців збірна Білорусі не є найсерйознішим подразником, але запевню вас, це команда з досвідом, яка знає як грати у баскетбол.

Читайте: Юний український центровий Дубровін виступатиме в Литві

- У другій грі не виходив на майданчик Денис Лукашов, з чим це було пов’язане?

- З ним усе гаразд, ми просто дали Денису відпочити. Наше основне завдання було зібрати побільше інформації про усіх гравців і для формування думки як краще використовувати певних баскетболістів, також ми отримали важливий матеріал. Звісно, претензії до гравці є, були моменти коли на останніх секундах, ми сфолили при виконанні 3-очкового і нам забили штрафні, були необов’язкові втрати, завжди є до чого прискіпуватися, але загалом ми грали у якісний баскетбол.

- Скажіть, чи вдасться зібрати команду до лютневого вікна відбору і чи будуть якісь зміни у тренерському складі?

Бажання зібрати команду звісно є і спілкування у середині збірної багато не буває, це корисно, але шансів на це у нас жодних через зайнятість гравців у клубах. Так сталося, що матчі у Мінську стали для збірної останніми у цьому році, а наступними будуть уже офіційні поєдинки у лютому. Щодо тренерів, то розширення штабу бажане, треба фахівець із фізпідготовки і, можливо, будемо залучати тренера для скаутінґа. Загалом робота із цим тренерським штабом мені сподобалася, обидва асистенти досвідчені професіонали і вони десь поступилися власним еґо, для спільної справи, мені з ними працювати було комфортно.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013