Віталій Степановський: хочу, щоб хлопці об’єдналися в єдине ціле та досягли хорошого результату

06:20 | 04 июня 2019
Чоловіча студентська збірна України з баскетболу розпочала підготовку до Універсіади-2019, яка з 3 по 14 липня проходитиме Неаполі, Італія.

Чоловіча студентська збірна України з баскетболу розпочала підготовку до Універсіади-2019, яка з 3 по 14 липня проходитиме Неаполі, Італія. Наша команда, яка зараз проводить перший етап збору в Южному, до змагань готується під керівництвом головного тренера Віталія Степановського. Про підготовку та очікування від виступу на всесвітніх Іграх ми поспілкувались с керманичем команди.

Команда почала готуватись 30 травня, в якому форматі зараз проходить перший етап збору?

- Це не втягуючий збір, адже ще 20 травня ми розіласлали всім хлопцям індивідуальні плани загальнофізичної підготовки. Тож вже з першого тренувавння 30 травня ввечорі ми почали працювати повноцінно в тейпах і вся робота у нас пішла через баскетбол. Ми відразу працювали над нашими правилами в захисті та нападі, тож ми у повноцінному процесі з першого дня зборів. 31 травня був медогляд – тренування не було, а так тренуємось в загальному режимі і готуємось до першого товариського турніру в Латвії.

Читайте: Визначився склад та план підготовки чоловічої студентської збірної України до Універсіади

Ви залишились задоволені фізичними кондиціями хлопців?

- В цілому я задоволений тим як хлопці готові функціонально. Безумовно, хлопці не працювали з м’ячем, але влучання прийдуть. Мені дуже важливо, що вони не на 100%, а на 70% точно були функціонально готовими на початку зборів. Усе інше ми напрацюємо.

Наскільки цікавим та хвилюючим для вас є цей виклик – робота зі збірною України?

- Мені це дуже цікаво, адже це мій перший досвід роботи зі збірною. Тим більше, у нас зібрався цікавий колектив. Процес відрізняється від чемпіоната, адже у нас немає стільки часу на підготовку. Вже до першої гри ми маємо вийти на пікову форму. У нас дуже сильна група і ми не можемо віддавати якісь ігри, думаючи, що зможемо щось повернути пізніше. Тому нам потрібно максимально сконцентруватись, відпрацювати цей місяць, набрати оптимальну форму та показати максимальний результат.

Те що у складі студентської збірної задіяно шість гравців Хіміка та вихованець вашого клубу Петров, спрощує тренувальний процес?

- Так, безумовно, спрощує, адже хлопці працювали зі мною, знають мої правила захисту та нападу. Тож цим гравцям легше і вони допомагають своїм партнерам, які представляють інші клуби.

Попереду у нас два підготовчих турніри – в Латвії та Німеччині. Які у нас будуть суперники, та чого очікуєте від цих матчів?

- В Латвії ми гратимемо з господарями змагань, а також командами Росії та Фінляндії. Це перший турнір, на якому я хочу подивитись на хлопців у різних поєднаннях, спробувати різні системи захисту, задля того щоб знайти ті п’ятірки, в яких ми будемо відчувати себе найкомфортніше та зможемо показувати максимальний результат. У Німеччині, де ми двічі зіграємо з місцевою збірною, спробуємо змоделювати вже ту гру, яку ми хотіли би бачити. Тож головна мета – перервірити всіх хлопців у дії і знайти оптимальні схеми.

На Універсіаді нашими суперниками по групі будуть команди США, Фінляндії та Китаю. З американцями буде зіграти найцікавіше?

- Не можу сказати, що тільки з американцями, адже з Китаєм також буде дуже цікаво. Там зараз неймовірний баскетбольний бум, дуже великі гроші в елітному дивізіоні, солідні бюджети у другому, велику увагу китайці приділяють і дитячому баскетболу. Мої асистенти будуть займатись пошуком матчів суперників, спробуємо зробити повноцінний скаутинг. Перша гра проти Китаю буде однією з найважливіших в груповому раунді, ну і з американцями буде, безумовно, цікаво зіграти. Фінляндію ми побачимо на турнірі в Латвії і вже будемо знати їх гравців та стиль гри.

Можна говорити про те що стиль гри нашої збірної буде схожий на той, що демонстрував Хімік у попередньому чемпіонському сезоні?

- Ну, знаєте, у мене немає Крістіана Джонса та Деона Едвіна, тому копією Хіміка ми бути не можемо, безумовно. Але стилю будемо притримуватись: намагатимемось демонструвати хороший агресивний захист і, як я завжди кажу, свободу в дисциплінованому нападі. Для мене немає зараз Хіміка чи Київ-Баскета – зараз я в студентській збірній і я хочу, щоб всі хлопці об’єднались, стали єдиним цілим і разом ми досягли хорошого результату.

Атмосферою в колективі ви задоволені?

- На даний момент для мене це дуже важливий фактор і я багато приділяю цьому уваги. Зараз у нас дуже хороша атмосфера, хлопці добре тренуються і у мене немає жодних претензій до граців.

Не так давно завершився сезон Суперліги. Чи був у вас час, щоб відпочити та трохи відключитися від баскетболу?

- Виключитися повністю, мабуть, не вдалося. Єдине що я приділив трохи більши уваги родині – ми поїхали відпочити на тиждень. І навіть, незважаючи на це, на відпочинку завжди зі мною знаходиться папка, в якій я завжди можу записати свої думки з приводу підготовки. У будь-якому випадку думаєш про баскетбол, але від залу трохи відпочив – не ходив туди.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013