Ірина Кленіна: Львів міг виграти усі чотири матчі на старті чемпіонату

15:05 | 31 октября 2018
Головний тренер новачка жіночої Суперліги СБК Львів розповіла про вирішальний чинник успіху у жіночому баскетболі, проаналізувала старт і можливості своїх підопічних у Суперлізі і висловила свою точку зору щодо інтерв’ю Срджана Радуловича за підсумками виступів кадетської дівочої збірної України на першому етапі EYBL.

Головний тренер новачка жіночої Суперліги СБК Львів розповіла про вирішальний чинник успіху у жіночому баскетболі, проаналізувала старт і можливості своїх підопічних у Суперлізі і висловила свою точку зору щодо інтерв’ю Срджана Радуловича за підсумками виступів кадетської дівочої збірної України на першому етапі EYBL.  

- На мою думку команди у жіночій Суперлізі вирівнялися за ступенем майстерності, ну, хіба що за виключенням Київ-Баскета. Команди підсилилися, а нам все одно ще бракує зіграності. У команді з’явилися нові гравці, і ті дівчата, які торік ще виступали у Вищій лізі вони усе ж таки… вони не те, що не здатні, навпаки, вони не розуміють, що здатні грати у Суперлізі. І моє завдання – донести до них, що вони нормальні гравці і цілком можуть боротися у Суперлізі. І нам бракує зіграності.

- Ваші лідери за статистикою Краснікова, Філевич і Дубас вже встигли влитися у колектив?
- Важко, одна справа досягти зіграності у вищій лізі, інша справа – у Суперлізі. Бо це турніри різного рівня.

- Задоволені наявністю таких майстрів у команді? Чи не тільки вони «роблять погоду», у чому секрет успіху вашої команди?
- Ніякого секрету немає. Ми мали вигравати усі чотири матчі чемпіонату. Бердянськ – це взагалі окрема тема. Я вже говорила у післяматчевому коментарі – у жодному іншому місці рідні стіни, назвемо це так, у лапках, не допомагають господаркам, як у Бердянську. А під «стінами» розумійте, що хочете, ну, я думаю, ви розумієте. ІнтерХім? Він зараз ослаблений, без двох провідних гравців. Десь може нашим лідерам забракло і фізичної підготовки. Якщо у першій грі (вдома з Козачкою – ред.) влучали, а у другій не влучали – відтак «фізики» не вистачає.

- Працюватимете над фізичними кондиціями.
- Зараз вже не вийде, бо треба щотижня грати. По ходу вже, в іграх, набиратимемо форму, потрібну для Суперліги.

- Зараз на вас очікує виїзна серія у Вінниці і Рівному. Наскільки у гостях можливо поборотися за перемогу?
- Ігри будуть складними, скажу відразу. Цьогорічна Вінниця не та, що минулого року. Ми її вже бачили у Суперлізі, аналізуємо. Вона підсилилася кваліфікованими гравцями, там грають більш досвідчені гравці, ніж у нас. Якщо там людям по 25+, то у нас тільки дві дівчини старші, решта – молоді. Що ж до Рівного – вони завжди вдома дають бій. Будь-якій команді. Отже, просто треба виходити і грати, вірити у себе. А не боятися.

- Ну, ваші дівчата грають без страху, та сама Філевич, чи Краснікова, вони вже своє відбоялися.
- Так, ці три лідера (Філевич, Краснікова, Дубас) мають досвід гри, виступів на високому рівні. Я маю на увазі львівських дівчат, які перейшли з вищої до суперліги. Вони думають, що Суперліга – це супергравці і суперкоманди. Ні, не завжди. Було б бажання, з усіма можна грати.

- Чому, усе ж таки, Київ-Баскет у Суперлізі вже 38 перемог поспіль здобув?
- Думаю, усіх можна обігрувати. Головне налаштуватися. ІнтерХім у фіналі Кубка України обіграв їх. До цього мінус 50 поступився їм, а потім у Кубку обіграв. Ну, по-перше, це жіночий баскетбол, жіноча психологія. Це зовсім інше. Є свої нюанси. Ну, і зверніть увагу – як Київ-Баскет укомплектований, у них бюджет, у них умови. Це теж не можна порівнювати.

- Але налаштувати психологічно дівчат на гру з ними Ви зможете?
- Я вважаю, треба грати з будь-якою командою, усе залежить від самих дівчат. І Інтерхім минулого сезону це довів.

- Ви зіграли перші матчі сезону, які завдання ставите перед командою – плей-оф, чи поборотися за медалі?
- Це краще запитати у нашого керівництва, у мене трохи з ними розходяться погляди (посміхається – ред.). Я вважаю, що є певний строк становлення команди. Не може команда утворитися і одразу увійти у плей-оф, ще й виграти медалі. Я вважаю, що це не реально. Ні, ну, реально, з бюджетом скаженим. Але це буде команда, як-то кажуть, одноразова. Один рік зіграла, гроші вичерпалися і роз’їхалися.

- Отже, команда будується по цеглинці?
- Я вважаю, що мінімум потрібно три роки. Перший рік граємо своїми, дивимося, ким треба посилитися. Посилюємося. На другий рік, я по таких практиках грала, ми дивимося, хто нам точно вже не підходить, з інших команд запрошуємо, дивимося, як вони увійшли. І на третій рік ми вже ставимо реальні завдання. Ну, звісно, за умови наявності бюджету. Ну, і зіграність. У більшості випадків у жіночому баскетболі провідну роль відіграє психологія. У чоловічому не так. А у жіночому психологія – основний чинник.

- Перспективи у жіночого баскетболу є в Україні?
- Думаю, що мають бути (посміхається – ред.). А чого тоді ми усі разом працюємо у жіночому баскетболі? Стільки людей, стільки гравців. Я, наприклад, дивлюся, команда U-15 їздила на юнацьку Євролігу. Ну, тренер правильно сказав, що Федерація – це не туристична агенція. Але з іншого боку, не треба вже так «розпікати» дівчат. Я дивилася склади команд, бачу- грають зі старшими, але москвички такого самого віку були: 2004-2005 року. Вони -20 отримали від Москви. Вони ж грають збірною, а проти них грають клуби.

- А у клубах більше зіграність?
- Вони зіграли найкращих гравців з України, а проти них просто грає міська команда, ну, обласна. У дитячому баскетболі рік різниці велику роль відіграє. Але коли я грала, у нас на рівні U-16, U-18 ніколи не ставили завдання щось виграти. Звісно, не пасти задніх. У нас у тренера було завданя – ось у тебе грають чотири дівчини – підготуй їх мені, будь-ласка, щоб вони далі пройшли. Підготуй їх до рівня команди Суперліги. Я усе ж таки вважаю, що робота цих дитячих тренерів, юнацьких – це підготовка гравців. Так, результат, безумовно важливий. Але, пріоритет – підготовка гравців для національної збірної, для українських клубів Суперліги. Але це моя думка.

- То ж, тренер з гравцями такого віку має працювати на перспективу?
- Так, не знаю, може щось вже змінилося? Бо у такому віці зрозуміло, що високі дівчата, особливо це стосується центрових, не заграють ані у U-16, ані у U-18. Але їм треба давати грати, щоб вони грали, незалежно від результату, і потім заграють у U-20 і у національній збірній.

- Тобто, розкриються, як троянди, у більш дорослому віці?
- Це моя думка, може слід пожертвувати результатом, але дати ігровий досвід більш перспективним гравцям. Ну, є ж зовсім маленькі гравці, нехай грають, ніхто не применшує їхніх достоїнств, але ж якщо працюєш на перспективу, то треба награвати великих. Ну, є хороша дівчинка 175см зросту. Вони її ставлять четвертим номером грати. Ну, навіщо? Постав першим. Нехай вона помилиться. Але у 20 років у тебе буде класний перший номер зростом 180см. Але, це моя точка зору. Так працювали з нами і ми досягали результату.

- А Ви Львів скільки років вже тренуєте?
- Львів? Як прийшла в Університет фізвиховання, створив команду ректор, п’ять років відтоді минуло. Ректор допомагав, поки мав можливість. Потім були складні часи, і якби не Федерація баскетболу України, не знаю, що було б. Федерація в особі Президента Михайла Бродського просто зберегла цю команду завдяки фінансовій підтримці, умовам. Ну а зараз знайшлися небайдужі люди, які захотіли, щоб Львів виступав у Суперлізі. І ми граємо. Але це жіночий баскетбол. Коли я грала, наш тренер казав: сьогодні чемпіон Союзу, а завтра у дванадцятку не потрапляю. Бо я працюю з жінками (посміхається – ред.). Це особливий баскетбол.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013