Вадим Пудзирей: цей чемпіонат – шанс для молодих гравців

08:25 | 19 апреля 2016

Головний тренер ОБК БІПА детально проаналізував сезон, що для його команди вже завершився: оцінив чемпіонат у цілому, окремі матчі та гравців.

- У першу чергу відзначу історичний факт – команда відродилася! Відверто кажучи, багато хто не вірив у це, але команда відбулася! Завдяки Федерації Баскетболу країни, президенту клубу, обласній і міській федераціям і усім небайдужим людям, які допомогли. Особливо хочу подякувати вболівальникам, які приходили на наші матчі і підтримували нас. До того ж більшість ставилася до нашої команди з розумінням того, що у нас не було передсезонної підготовки. Ми зібралися у вересні, а вже за два тижні після того розпочалися ігри Суперліги Фаворит Спорт.

- І при цьому вам вдалося виконати завдання на сезон?
- Так, завданням було потрапити до плей-оф і ми його досягли. Повторюся: перед нами поставили завдання посісти у регулярному чемпіонаті восьме місце, але ми посіли сьоме. В цілому підсумки сезону – задовільні. Звичайно ж, є над чим працювати і куди рухатися. То ж, будемо вдосконалюватися і вдосконалювати наших гравців, що залишаться у команді. Думаю, усі бажають залишитися у нашому колективі і ми також на усіх розраховуємо, але кадрові питання вирішуватимуться пізніше. Є керівництво клубу, є бюджет, буде поставлено мету і завдання – тоді можна буде обговорювати щось більш конкретно.

- Чи можете ви охарактеризувати гру Ваших підопічних по персоналіям?
- Наші виконавці зіграли вище своїх можливостей: протягом сезону спостерігав їхнє професійне зростання, та чи підвищуватимуть вони свій рівень і надалі – залежить від них самих. Тренери можуть лише допомогти їм. Хлопці у сезоні, що завершився, віддали усі свої сили, і я вдячний їм за це. Та певна нестабільність виступів мала місце: фізичних, моральних, ігрових якостей, і нам це треба підтягнути. Знов таки, це результат того, що передсезонних зборів команда не пройшла. Вплинули на процес і особисті якості гравців, їхній характер. Усе це дрібниці, які формують єдине ціле результату.

- Чи залишилися Ви задоволені складом команди?
- Ми розраховували на один кістяк команди, але часом гравці "вистрілювали", часом грали нестабільно. Через брак фінансування ми не мали "маневру" по гравцях. Тобто на значне підсилення складу розраховувати не могли. Добре, що взяли Скрипця і Жука і таким чином крапково підсилилися. Брали їх, скажемо так, на три гри, і у двох з них вони допомогли нам виграти, тому ми і боролися за 5-те місце. Але і вони могли зіграти більш потужно, то ж прогрес у хлопців можливий – вони нормальні гравці. Часовий чинник також вплинув – хотіли вписатися у гру команди швидко, але це непросто. Тільки приїхали, і одразу ж треба було грати.

- Хто, на Вашу думку, не зовсім виправдав сподівання, а хто навпаки, їх перевершив?
- Складно оцінювати. Спочатку ми розраховували на хлопців з БК Одеса – Найка, Парвадова і Момотенка, тобто кістяк команди. Це виконавці, які за віком вже мали проявляти себе, і які були в обоймі, коли у БК Одеси був гарний бюджет. Вони проходили збори, виступали разом з хорошими гравцями, тренувалися з ними. Ми очікували від цих хлопців трохи більшого. Вони старалися, щось виходило, а щось ні. Коли вони грали біль-менш стабільно, гра у нас йшла. Очікували ми трохи більшого і від Картера. Інколи Кріс казав мені: "Тренер, не "душіть" мене – ви забагато від мене хочете". Так, висували йому підвищені вимоги, але я знаю, що він здатний додати! Хоча було б у нього більш стабільні партнери – можливо, Кріс і розкрився б краще. Зараз про це можна лише гадати. Велике дякую Стасу Балашову і Жені Ткаченку: за рахунок досвіду вони допомагали нам, скільки могли. Відверто скажу, нам них я розраховував трохи менше: хотів, щоб вони стали допомогою нашій основній "віковій категорії". А виявилося навпаки, що вони грали "першу скрипку". Також у нас у команді є Ходов, Костюченко і Волчанов, які теж здатні додати. У Костюченка – перший сезон на такому рівні, і, як на мене, хлопець був одним з кращих. Усі бачили, що він завжди виконував тренерські настанови, постійно пресингував суперників по всьому майданчику. Костюченко відпрацьовував на повну, і, відверто кажучи, на кінцівку сезону його не вистачило. Але для нього це дуже гарний досвід. І протягом передсезонної підготовки він зможе оптимізувати свої фізичні кондиції. До того ж, якщо у майбутньому сезоні і календар буде більш збалансований... Я не хочу нікого звинувачувати, але з нашим складом ще й без повноцінних пауз між матчами було дуже складно відновлюватися і аналізувати помилки. Так, ми їх аналізували, але виправляти їх доводилося у певному експресі, нашвидкуруч, поспіхом. А за один день такі помилки не виправляються.

- Відповідно, якби після матчів з Хіміком у команди було б більше відпочинку, з Кривбасом гра була б іншою?
- Думаю, так. Ще б три-п’ять днів на підготовку, і гра була б іншою. А так за відсутності можливостей для ротації складу протистояти цим суперникам вкрай складно. Як можна підготуватися, якщо перед цими матчами люди віддали усі свої сили? Треба туло б хоча б відновитися, та й мікротравми були у багатьох – усі живі люди, а міняти нема ким. Чинник календаря відіграв важливу роль. І до цього ми мали багато матчів у напрочуд щільному графіку.

- Чи задоволені ви прогресом молодих гравців, чи слідкуєте за хлопцями, яких віддали в оренду?
- Так, ми віддали в оренду Мамотенка і Каркіщенка – хлопці зараз грають у Тернополі. Звичайно, ми стежимо за цими гравцями. Вони розпочинали сезон разом з нами, але на той момент ми взяли кращих гравців. Є ще Ягодін і Розенцвіт. Так, Розенцвіта багато критикували, але він ще дуже молодий хлопець, на такому рівні ще не грав. Усі молоді через це проходять. Їм допомагають більш сильні партнери, для цього у команді є досвчені хлопці. Головне – правильно сприймати критику, що йде на їхню адресу. Тому важливо поєднати молодість і досвід у команді.

- Вас регулярно можна побачити на юнацьких змаганнях. Чи плануєте давати шанс молодим?
Звичайно ж, ми це плануємо. Я взагалі прихильник того, щоб у складі зпавжди було два молодих гравця. Це моє кредо. Щоб були місцеві вихованці, але щоб це були талановиті і перспективні хлопці, з бажанням тренуватися і зростати, працелюбні.

- Які матчі БІПи Ви віднесете до розряду невдалих і навпаки?
- провальні – у Запоріжжі, вдома з Волиньбаскетом і тим самим Запоріжжям, де ми програли на спаді. Домашній матч з запорізцями – саме той випадок, коли у вирішальний момент не знайшлося лідерів, які б повели команду за собою. Це невдалі ігри. Які б могли підняти нас у турнірній таблиці вище. Навіть з такою підготовкою ми боролися, перебували протягом сезону на 4-му місці. Ми були сильними командно, але якщо хтось випадав, то в інших, нажаль, не виходило згуртуватися, пересилити себе, щоб не поступатися чи хоча б нав’язати боротьбу до останніх секунд гри. Вдалі матчі і так усім відомі. Це кубкова перемога над Хіміком, над Динамо у Києві та Одесі, у "п’ятихвилинці". Могли ще раз виграти у Києві: у кінцівці трохи не пощастило, хоча гра була наша. У Черкасах вийшов вдалий матч – ніхто не очікував, що ми там переможемо. В цілому, від сезону залишилися гарні враження. Відверто кажучи, мене навіть трохи здивувало, що ми виявилися настільки конкурентноздатними. Повторюся, що для передсезонної підготовки бракувало часу і продумати багато питань, особливо кадрових, було дуже складно. Хвилювався, чи зможуть хлопці, на яких розраховував, показати, на що здатні, і дякую їм, що не підвели.

- Оцініть, будь-ласка, загальний рівень Суперліги Фаворит Спорт?
- Усі сезони були різні і цей чемпіонат на думку багатьох, міг виявитися слабким. Але коли пішли ігри – так, майстерності десь бракувало, але за рахунку емоцій і азарту усе було на рівні. До того ж, це гарний шанс для молодих українських гравців – їм дали можливість проявити себе. Тобто є плюси і мінуси. Чемпіонат виявився захопливим і інтрига тримала усіх у напрузі постійно. Та й зараз тримає. Якщо взяти нашу команду, ми перемагали майже усіх своїх суперників.

- Зпрогнозуєте пару фіналістів?
- Не люблю прогнозів, це, як кажуть, справа невдячна. Але точно можу назвати Хімік. А ось боротьба Динамо і Кривбасу обіцяє бути напрочуд цікавою. У цьому протистоянні не відзначатиму нікого, поставлю на гарний баскетбол – щоб було видовище.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013