Артем Пустовий: Усіх суперників по відбору на Євробаскет-2017 можна проходити

15:25 | 13 апреля 2016

Центровий збірної України Артем Пустовий вперше в кар'єрі проводить сезон в зарубіжному чемпіонаті. Влітку 2015 року 23-річний баскетболіст погодив контракт з "Обрадойро", який виступає в топовій європейській першості - іспанській Лізі ACB. В інтерв'ю XSPORT.ua Артем поділився враженнями про свій перший легіонерської досвіді.

Артем, нещодавно до тебе приїжджав друг і партнер по збірній Саша Мішула. На океані ви побували, що ще показав Саші в Іспанії?

- Так, ми з Сашею відмінно провели час, отримали купу позитивних емоцій і море гарного настрою. Їздили на океан, потім я його знайомив з містом, показував його стару частину, яка в Сантьяго дуже красива. Були ми і в великому, красивому парку. Хотілося б, звичайно, щоб він побув довше, але я радий що Сані вдалося приїхати хоч на трошки.

Які створені умови в "Обрадойро" і як пройшла твоя адаптація?

- В Іспанії я адаптувався вже давно. Сант'яго - місто невелике, красиве, студентське. Можна сказати, що це молодіжне містечко. Умови в клубі створені комфортні, адже для гравців робиться все можливе. А живу я тут один, вся сім'я в Україні.

Нинішній сезон для тебе став першим в якості легіонера. Наскільки важко було зважитися на переїзд?

- Зважитися на переїзд було не складно. Ми поговорили з керівництвом "Хіміка" та спільно вирішили, що в цьому році краще для мене буде виїхати за кордон. "Обрадойро" був зацікавлений в мені і після переговорів ми без сумнівів підписали контракт. У першій частині сезону, скажу чесно, я не вивчав іспанську мову: адаптація, нові правила в клубі - як-то було не до мови. Ось зараз я почав вчити мову, але поки все тільки на початковій стадії.

В Іспанії грає багато твоїх співвітчизників. Чи спілкуєтеся з ними поза майданчиком? В гості один до одного з'їздити не вдавалося?

- Завжди радий зустріти українських гравців в Іспанії, адже я живу тут один і не часто виходить поспілкуватися з кимось на рідній мові. Не можу сказати, що налаштовуюся на ігри з ними якось особливо - граю, як і з іншими командами. У гості з'їздити не виходило, так як ми всі перебуваємо на різних сторонах Іспанії і на далекі поїздки часу немає.

Як у вас з атмосферою в команді і які в "Обрадойро" ставилися завдання перед початком сезону?

- Атмосфера в команді хороша, дружня. Ми, як одна велика сім'я: тримаємося єдиним цілим, на купки не розбиваємося, все спілкуються, всі один одному допомагають. Що стосується завдань, то в клуб я приїхав одним з останніх. Може бути, про завдання говорили до мого приїзду, але коли я прибув до Іспанії ніяких завдань не було. Ми просто грали кожну гру, як фінальну. Старт у нас був хороший, але потім щось сталося і нам чогось постійно не вистачає - всі ігри ми програли з різницею у 3-5 очок, і тепер завдання стоїть не вилетіти з ліги.

У першій частині сезону ти отримував більше хвилин, ніж в кінцівці "регулярки". З чим пов'язано зменшення твого ігрового часу?

- Я отримав травму - підвернув голеностоп. Після відновлення грав трохи, так як все ще заважали болі. Після того як все пройшло, мій ігровий час якось не збільшувалася, а тільки зменшувався. На тренуваннях я викладаюся по повній і говорити, що це сталося через те, що я погано тренуюся не можна - це неправда. Чесно сказати, з чим пов'язане зменшення ігрового часу, я не знаю. Будемо працювати далі, викладатися, не здаватися і все буде добре.

В Україні ти майже завжди боровся з "Хіміком" за медалі. Психологічно для тебе не важко виступати в команді, яка зараз бореться за збереження прописки?

- Ні, психологічно для мене боротися за виживання неважко. Я знав, коли сюди їхав, що за медалі ми боротися не будемо. Для мене найважче те, що це мій перший сезон не на батьківщині, а це для мене непросто. Ніхто не говорить по-російськи, сім'я і друзі - всі в Україні. Трохи відчуваю себе тут самотньо, хоч у мене є друзі з команди. Я просто скучив за батьківщиною, але, думаю, наступний сезон вже буде легше.

Які у тебе враження від роботи з Мончо Фернандесом? Які можеш відзначити особливості в підходах цього тренера?

- Мончо - хороший тренер. Він особливо вимогливий до захисту, думаю, як і всі тренери в світі. Що було ново для мене, так це два тренування в день з тейпами. Спочатку було дуже важко: приходиш вранці - годину в тренажерному залі і після ти йдеш на тейпування. Потім ще дві години гри 5 на 5 в залі, відпрацювання нападу і захисту і ще ввечері також дві години 5 на 5. Потім я вже втягнувся, було нормально, а під кінець сезону навантаження трохи знизилися. В цілому ж, тренування цікаві та інтенсивні - стояти і позіхати не виходить.

Ви вже, як мінімум, по разу зіграли з кожною командою Ліги ACB. Який із суперників вразив тебе найбільше?

- Кожна гра тут чимось запам'ятовується. Було багато емоцій, коли вперше виходив грати проти "Барселони" і Мадрида. Іспанська ліга дуже сильна і всі ігри тут важкі і важливі. Але, що здивувало мене тут найбільше, так це вболівальники. Всі команди, з якими ми грали, мають величезні арени і вони забиваються битком. Цей гул в залі неможливо забути, після гри ще буває деякий час дзвенить у вухах від всіх цих криків. Приємно грати при такій атмосфері, особливо коли гри домашні матчі і весь зал підтримує команду.

Чи готовий ти в наступному сезоні повернутися в "Обрадойро"?

- У мене два роки контракту і я готовий в наступному сезоні також грати за "Обрадойро". Я зовсім не пошкодував, що переїхав сюди, і зараз все саме так, як і повинно бути. Я намагаюся взагалі ні про що в житті не шкодувати. На рахунок повернення в Україну, чесно кажучи, я ще не думав. Коли закінчиться контракт, тоді й будемо думати, що і як.

Очікував від "Хіміка" такого вдалого виступу в Кубку Європи?

- Чесно кажучи, намагався стежити за їхніми виступами, але дивитися матчі вдавалося не завжди. Я частіше стежив за результатами команди. Вони добре виступили на євроарені, проробили гарну роботу і зараз їм трохи залишилося, щоб зберегти чемпіонське звання. Буду вболівати за пацанів.

Артем, ти незмінно був у складі збірної на останніх великих турнірах. Цього року плануєш виступати за команду в відборі на Євробаскет-2017? Що скажеш про наших суперників?

- Якщо запросять до збірної, не відмовлюся і приїду на збори. А там вже, як тренер склад вибере. Суперників недооцінювати не можна, потрібно проробити колосальну роботу, підготуватися, щоб пробитися на чемпіонат Європи. З цих збірних знаю тільки команду Словенії - ми з ними грали в минулому році. Всі ці команди, я вважаю, можна проходити. Потрібно тільки добре підготуватися і все буде в наших руках.

Збірна влітку нарешті може зіграти в Україні. Команда скучила за домашніми матчами?

- Так, домашні ігри грати легше, адже люди підтримують команду. Українські вболівальники завжди нас підтримували, їздили на Євробаскет і на чемпіонат світу, а коли команда гратиме вдома, на ігри прийти зможе набагато більше людей. Я думаю, вболівальники, як і сама команда, скучили за домашнім баскетболом збірної.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013