Андрій Харчинський: діти хочуть грати за країну, у якій народилися

09:10 | 12 марта 2016

           Головний тренер чоловічої збірної України з баскетболу U-16 Андрій Харчинський прокоментував бажання 16-тирічного Андрія Грицака, який сім років проживає в Іспанії, грати у збірній України. Хлопець, який нині виступає за тамтешній "Estudiantes", звернувся до ФБУ з проханням залучити його до лав збірної U-16, головним стартом сезону для якої є чемпіонат Європи (відбудеться у Софії у серпні цього року – ред.).

- Це напевно правильна тенденція, що діти хочуть виступати за країну, у якій вони народилися. В якій вони можуть хоча б показати себе. Знаєте, у кожної дитини є бажання продемонструвати, чому він десь навчився. Андрій сім років живе в Іспанії і виявив бажання стати членом збірної України, показати усе, чому він там навчився. Для нас – це вже гарний крок, тенденція. Що засвідчує – діти хочуть грати за збірну, приїздити, відстоювати честь країни.

- Ну а той факт, що хлопець судячи з усього максималіст, вважає, що він зможе збірній принести користь, це добре у такому віці?
- Напевно, так. Важче людину переконати. що для того, щоб грати у збірній, треба дуже багато працювати. Недостатньо подивитися відео, порівняти себе з якоюсь зіркою, спробувати вивчити якийсь елемент і раптом для себе вирішити, що ти крутий баскетболіст. Повернемося до нашої турецької епопеї. Дуже багато людей після перемоги у Білорусі раптом вирішили, що ми збірна, ми вже атомна команда. І усе стало на свої місця. Ще має бути довга, копітка праця при підготовці до чемпіонату Європи. Лише це може дати якийсь результат. Ця впевненість у собі, вона дуже швидко тане, коли ти на очах. Ти зустрічаєшся з європейськими суперниками. До цього треба бути готовим. Його бажання? Думаю, що чемпіонат Іспанії дешо сильніший за чемпіонат України. Достатньо багато часу він у ньому відіграв. На сьогодні ми маємо відео тільки однієї гри. Зараз будемо з ним зв`язвуватися. Хотілося б побачити  серйозні ігри. Адже є прохідні ігри і у нас у Чемпіонаті України. Я б залюбки подивився ігри фінальної частини чемпіонату Іспанії. Вийдемо з ним на зв`язок, і сподіваюся, що він приїде до нас.

- Як швидко ви його зможете переглянути?
- Для цього є навчально-тренувальні збори команди. Ми дещо змінемо планування зборів, щоб паузи були меншими. Якщо людина приїздить з Іспанії, то відповідно ми маємо свій підготовчий план будувати так, щоб не було частих прильотів-відльотів. Це усе ж таки значна видаткова частина. Бо ж хтось несе відповідальність за це.

- Коли ви плануєте провести найближчі навчально-тренувальні збори?
- Орієнтовно плануємо провести у середині червня. Але я висунув ініціативу, яку підтримала ФБУ: коли закінчимо чемпіонат серед команд 2000 р.н., провести ігрові показові збори у Києві, щоб і тренери національної збірної, могли бути присутніми, побачити. У мене, як у тренера збірної, є найкращий часовий проміжок до чемпіонату Європи, найбільший. І я з задоволенням почую думку своїх колег. У мене є час щось додати і щось змінити. У мене чемпіонат у серпні. Я граю одним з останніх. У них час на підготовку місяць-півтора, у мене майже три. Тому я хочу використати травень, щоб провести у Києві позачергові збори. Саме у травні, коли у людей закінчиться їхній чемпіонат основний і поки вони не перетворилися на пляжників-відпочивальників, хотілося б їх ще побачити тут. А потім вже нехай відпочивають. Вони вже в усякому разі знатимуть, коли їм приїздити. Ось тут вони і отримають плани, що їх вони мають отримати, щоб вони приїздили на збори у формі. Думаю, ми використаємо травневі збори, як кажуть, по повній програмі.

- І на ці травневі збори ви зможете викликати "іспанця" Андрія Грицака?
- Треба з ним зв`язатися, дізнатися деталі. Є моменти школи, адже за кордоном навчальний рік дещо відрізняється від нашого. Треба уточнити... у нас є на олівці "литовські" хлопці. З одним з них, з Хижняком я днями спілкувався, він з травмою і був у Києві. Зараз він туди поїде, дізнається, коли у нього закінчуються заняття у школі. Має бути інформація у тренера на руках. Від цього теж залежить підготовка. Ми не можемо з середини зборів його до себе привозити і потім паралельно підтягувати до інших. Це складно. Команди має набути кондицій в один час.
 

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013