Олексій Лень: мало потрапити в НБА – потрібно стати чемпіоном

08:40 | 26 января 2016

Український центровий клубу НБА "Фінікс Санз" Олексій Лень пропустив нещодавно кілька поєдинків регулярного чемпіонату через ушкодження. Але після повернення до складу він з новими силами надзвичайно потужно відіграв два матчі поспіль. Про свої будні в НБА Олексій розповів прес-службі ФБУ.

Читайте:Результативний дабл-дабл Леня врятував "Фінікс" в матчі НБА

- Олексій, як ви потрапили у баскетбол. чи правда, що у дитинстві, ви хотіли займатися спортивною гімнастикою, тому що вам дуже подобався фільм про Джекі Чана?
- Так, мені дуже подобалася гімнастика, і я хотів наслідувати мого улюбленого актора. Окрім гімнастики, спробував  ще карате і бокс, але не вийшло, саме через  зріст. Мені у спаринг ставили партнерів,  які були  на три роки старші за мене і відповідно, також досвідченіші. Тож, просто бути "грушею" для відпрацювання ударів і прийомів було не цікаво. У гімнастиці великого спортивного майбутнього у мене не могло бути, а шкільний вчитель фізкультури порадив спробувати себе саме у баскетболі.


з відомим комісіонером НБА Адамом Сільвером

- Наскільки нам відомо, ви ще з дитинства мріяли грати у НБА, яким був ваш шлях до мрії?
- Я розпочав грати у баскетбол з 12 років, у школі на уроках фізкультури. Потім грав за клуб "Мрія" міста Антрацит. Після цього, закінчив Дніпропетровське спортивне училище і вступив до Дніпропетровського державного інституту фізичної культури і спорту та грав за "дубль" баскетбольного клубу "Дніпро". Коли мені виповнилося 18 років, виїхав до США і вступив до університету Меріленд, де продовжив грати у баскетбол за університетську команду. Перший рік було дуже важко, я не завжди розумів, чого хоче від мене тренер на майданчику. Дуже допомогли дружба і спілкування з хлопцями з команди. На другий рік вже стало легше та вдалося  показати себе і свою гру, тож  вирішив спробувати свої сили на драфті НБА. Перед драфтом, довелося пройти через операцію гомілкостопу і вже ніхто не був впевнений, чи правильний я роблю крок, виставляючись на драфт. Звичайно, всі дуже хвилювалися і переживали, але все пройшло вдало і мене вибрала команда "Фінікс Санз" під п'ятим номером на драфті 2013 року.


з комісаром НБА Девидом Стерном та мамою

- Ваше бажання здійснилося, про що ще мрієте?
- Просто потрапити у НБА - цього мало. Потрібно стати чемпіоном.

- Ніхто не любить програвати, але все ж, не завжди бувають перемоги, як справляєтеся?
- Я вважаю що якщо не сподіватися на перемогу і не боротися за неї до останньої секунди, то можна взагалі не розпочинати грати. Думаю, що ми потрапимо у плей-офф.


благодійний фонд Олексія Леня

- Що ви зробили, коли заробили свій перший мільйон?
- Купив машину.

- Не втомлюєтеся від частих перельотів і поїздок?
- Занадто багато перельотів це важко, особливо якщо враховувати різницю у часі, але іншим командам набагато складніше, оскільки вони звикли грати за східним часом, а прилетівши до нас, іноді доводиться розпочинати гру о 10 чи 11 годині за їх режимом. Але нічого не поробиш, це наша робота, наше життя.

- Як знімаєте напругу після матчу?
- Одразу ж після гри, в арені чергую гарячу ванну і ванну з льодом, а вдома граю у відео ігри та слухаю музику.


з двоюрідною сестрою та мамою

- Олексій, як проходить звичайний день баскетболіста?
- Прокинувся, поїв, поїхав на тренування, потім фізіопроцедури перед тренуванням, тренування, поїв, люблю спати пару годин до гри, прокинувся, поїв, приїжджаю у зал, гра, повертаюся додому, поїв, пограв у відео ігри і спати.

- У вас дружна команда, чи  зустрічаєтеся з хлопцями поза грою?
- Команда НБА і команда університету це різні речі. Різниця у віці, у багатьох вже є дружини і діти. Тому проводити час всією командою вдається рідко, але дні народження та перемоги відзначаємо разом.


з племінницею та партнером по "Фініксу" Арчі Гудвіном

- Хто у вас найвеселіший у команді?
- Найвеселіший - це точно Арчі Гудвін. Хоча пожартувати у команді люблять усі.

- Чи є у вас якийсь особливий ритуал, перед виходом на майданчик?
- Я не забобонний, ритуалів немає.

- Талант баскетболіста - це постійна робота над собою, як утриматися від спокус, ви багато у чому собі відмовляєте?
- Під час сезону живу за жорстким розкладом. Щоб бути у формі, потрібно дотримуватися режиму. Режим сну і харчування. Окрім цього, займатися деякими екстремальними речами мені не дозволяє контракт.

- Чим харчуються спортсмени?
- За сезон, ми кілька разів зустрічаємося з дієтологом, який нам пояснює, як правильно харчуватися, скільки пити води. Мені. наприклад, потрібно випивати не менше 3,8 літрів на день.


новорічні подарунки дітлахам з малозабезпечених родин

- Яка ваша улюблена страва?
- Люблю борщ з салом, а ще стейк і спагеті.

- Які у вас захоплення, окрім баскетболу?
- Люблю пограти у плейстейшен, у шахи, дивлюся фільми та слухаю музику.



- Яку музику слухаєте?
- Залежить від настрою, від репу до шансону.

- Який улюблений фільм?
- "A Bronx Tale", "Брат 2", "Бумер".

- Любите читати, яку книгу востаннє прочитали?
- "Relentless by Tim Grover" ( "Безжальний Тім Гровер" ред.)

- Що для вас любов?
- Любов - це насамперед повага, робота над стосунками та відданість.



- Чи розглядаєте ви інші пропозиції, щоб змінили у своїй кар’єрі?
- Зараз, я гравець команди "Фінікс Санз", і всі мої думки про те, як допомогти моїй команді виграти. У далеке майбутнє не заглядаю. Поки, я тільки намагаюся стати хорошим гравцем НБА.

- Чи велика різниця між українськими та американськими баскетболістами?
- На жаль, нашим хлопцям не вистачає умов для гри у професійний баскетбол. Велика різниця, не між українськими та американськими баскетболістами, а між створеними умовами для їхнього росту.

- Де знаходиться ваша сім'я, як часто буваєте в Україні?
- Моя сім'я живе зі мною, бабуся і дідусь намагаються приїжджати якнайчастіше, а через щільний графік приїхати в Україну поки не виходить.

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013