Виступ Генсека ФБУ Володимира Драбіковського на конференції Запорізької обласної федерації

15:11 | 23 сентября 2015

У Запоріжжі відбулася звітно-виборна конференція обласної федерації. В її роботі взяв участь Генеральний секретар Федерації баскетболу України Володимир Валентинович Драбіковський. Подаємо основні моменти його промови на конференції.

- 28 травня відбулася звітно-виборна конференція ФБУ. Новим президентом був обраний Михайло Бродський, а мене вибрали генеральним секретарем. Які основні напрямки в діяльності федерації були за ці три місяці?

Перше – треба було зберегти те, що у нас було. Ви всі знаєте, в який непростий час ми живемо. Нам довелося зіткнутися з тим, що грошей немає. Міністерство молоді та спорту закриває 60% бюджету, але 40% треба знаходити для того, щоб вісім збірних провели повноцінну підготовку. Потрібно було їх відправити на турніри, а потім і на чемпіонат Європи. Працювали ми все літо, і я не пам’ятаю, щоб я у своєму житті так працював. Це був якийсь шок. Працювали і вдень, і вночі. Вночі не спиш – мислиш, що робити завтра. Найважчий період, але тим не менш, нам вдалося його пережити. Я не кажу про результати збірних. Мова про те, щоб їх туди хоча б вивезти. Результати оцінять фахівці.

Якщо говорити про збірні, у складі федерації працюватимуть тренери на постійній основі. Це тренер чоловічої національної команди Євген Мурзін. По жіночому баскетболу працює Володимир Холопов, і якщо президія затвердить його кандидатуру, він стане головним тренером жіночої збірної.

У мене була давня мрія: щоб тренерська комісія стала основною в федерації. Не суддівський комітет, не яка-небудь інша комісія, а саме тренерська. Нею керував Валентин Мельничук, але йому вже 75 років, він пішов у відставку – треба давати дорогу молодим. Дмитро Базелевський був його заступником, і 24 вересня ми будемо затверджувати його кандидатуру. Сьогодні він вже працює у федерації. Ідея в чому. Як раніше було? Зібралися керівники федерації у вузькому колі, обговорили кандидатури, винесли рішення. Вважаю, що це категорично неправильно. Повинні фахівці, тренери сідати у вузькому колі, дивитися один одному в очі і говорити, що вони думають один про одного, давати оцінку. При призначенні і після, за підсумками виступів. Думаю, найближча президія (24 вересня) і так буде важкою, тому що будуть обговорюватися питання проведення чемпіонату, а от наступна буде присвячена аналізу виступів збірних.

Повинні бути встановлені критерії, за якими призначаються тренери всіх збірних команд. І повинні бути критерії, за якими в збірну викликаються гравці. Щоб не було такого, коли з областей дзвонять і кажуть: «Володимир Валентинович, ось по тій команді є підозра, що цей хлопчик не потрапить, тому як там тягнуть своїх». Такого більше не буде. Все буде прозоро, чесно і буде обговорюватися публічно.

Дуже важливим моментом у структурних змінах є створення нового департаменту інформаційних технологій та маркетингу. Ми змінюємо наш менталітет. Ми повинні навчитися заробляти гроші. Раніше жили як? Сподівалися, що прийде хтось і дасть гроші, а ми їх успішно освоїмо. Також завжди сподівалися на владу. Влада якось все холодніше й холодніше відноситься до спорту, багатих людей, які хочуть дати гроші на баскетбол, все менше, тому ми самі повинні навчитися заробляти. Тому ми створили новий департамент, маркетинг працює.

У нас вже є один спонсор – холдинг «Авангард», найбільший виробник курятини та яєць. «Авангард» дає нам 200 тисяч гривень на місяць, контракт підписаний на 2,5 мільйона гривень на рік. Є ще один спонсор, який не хоче поки називати себе, він дає 100 тисяч гривень. Третій спонсор – 50000. І у нас є ще маса напрацювань! Я вам скажу, що це ідея Михайла Бродського. З ранку до вечора він шукає спонсорів, ми намагаємося запропонувати їм щось натомість і потихеньку продавати баскетбол.

Природно, інформаційні технології. Баскетбол повинен бути скрізь. Тоді він буде цікавий спонсорам. Слідкуйте за сайтом ФБУ, там у нас багато цікавих речей. Весь час щось відбувається!

Чемпіонат України проводитиме Федерація баскетболу України. Те, що ви читаєте в ЗМІ, мовляв АБКУ, теж під назвою «Суперліга», проводитиме чемпіонат України – це їхні проблеми. Нехай проводять. Там зібралися клуби, які асоціюються з промисловою групою «Приват». Це буде чисто «приватівська» ліга. Вони не подали заявки в чемпіонат України, хочуть грати свій чемпіонат – нехай грають. Президія прийме рішення, як до цієї ліги ставитися. Я думаю, що вона буде нелегітимною. Хочуть грати – нехай грають, це їхні проблеми. Але в чемпіонаті України їх не буде.

Вища Ліга буде об’єднана з Першою. Почнуть за територіальним принципом, пройдуть у два кола, визначать найсильніших, після чого найсильніші підуть грати між собою.

Жіночий чемпіонат. Думаю, будемо грати як і в минулому році. Великих зрушень у цьому питанні немає.
Юнацька ліга теж буде проходити без особливих змін, але крім цього будуть проводитися регіональні Д-Ліги – дитячі ліги. Це буде окремий проект, скоро на сайті ви з ним зможете ознайомитися.

Студентський чемпіонат України – це ще одна мрія Михайла Бродського, який хоче, щоб студентський баскетбол став основою всього баскетболу. Першим віце-президентом ФБУ ми вибрали академіка Згуровського, ректора КПІ. Він відповідає за розвиток цієї справи. Хоча по суті, Згуровський – фігура більше титульна. Реально займається всим директор чемпіонату Павло Томенко. А його батько, Микола Томенко, народний депутат. Ідея в тому, що тепер ректори ВНЗ спокійно спати не будуть. Микола Томенко ввійшов у нашу президію, це близький друг Михайла Юрійовича Бродського, і він нам дав слово, що ця справа буде зроблена.

Планується проведення чемпіонату, а не ліги, як це було раніше. Він буде проводитися по дивізіонах. Планується вісім дивізіонів. Перший етап – обласні змагання, або регіональні. Просто не в кожній області вистачає команд. Наприклад, у Запорізькій області все з цим добре, але може бути краще. Другий етап – чемпіонат дивізіону, коли переможці регіональних відборів з’їжджаються в одне місце і проводять тур, визначають переможців. А переможці вже грають «Фінал восьми» у місті Київ, у Палаці Спорту.
Є проблеми з фінансуванням. Зрозуміло, що на першому етапі великих витрат не буде – якщо де поїхати, то поруч. Вони будуть грати за свій рахунок, але ФБУ братиме участь у нагородженнях. Нагородження буде на кожному етапі. Ми рахуємо гроші зараз, але у фіналах дивізіону, думаю, ФБУ проплатить проживання та харчування учасників змагань. Плюс нагородження. Командам потрібно буде тільки приїхати. Третій етап – у Києві, велике свято баскетболу, де федерація візьме на себе левову частину витрат.
До слова, тут виступаючі говорили про наказ Міністерства освіти, який, на нашу думку, потрібно скасувати. Абсолютно вірно: фізична культура і спорт мають бути у ВНЗ, і це має бути державна програма. Над цим ми теж працюємо. Загалом, так і плануємо відродити студентський баскетбол.



Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013