Анатолій Волошин: «Загалом у мене 10 книг на баскетбольну тематику»

08:55 | 01 сентября 2015

Анатолій Петрович Волошин – великий друг Федерації баскетболу України, автор кількох книжок про український баскетбол – цього літа відсвяткував 80-річний ювілей. Однак попри солідний вік, журналіст і письменник не збавляє обертів – в інтерв’ю прес-службі ФБУ Анатолій Петрович розповів, що має кілька задумок щодо нових книжок.

2006 року у співпраці з З.М.Хромаєвим Волошиним було видано довідник «Баскетбол незалежної України», де узагальнено розвиток баскетболу з часу здобуття нашою державою незалежності.

2007 року ці ж автори підготували фундаментальну працю «Баскетбол. Епоха В.Шаблінського». Це перше в спортивній літературі України науково – популярне видання, що розповідає про життя та творчість видатного баскетбольного тренера, заслуженого тренера СРСР Володимира Олексійовича Шаблінського. Кинувши виклик рутині, застарілим формам та методам роботи, цей тренер вивів український баскетбол на світовий рівень.

Видана тиражем у 3 тис. примірників ця книга за короткий час здобула велику популярність серед спеціалістів фізичної культури і спорту, тренерів.

Зваживши на прохання численного фізкультурно – спортивного активу і читацького загалу за межами нашої країни, велику популярність роботи Федерація баскетболу України здійснила друге видання цього посібника російською мовою також тиражем у 3 тис. примірників.

У співавторстві з Русланою Сушко видано книгу «Баскетбол в Україні» – справжню енциклопедію українського баскетболу.

Підготовлено збірник «Зірки українського баскетболу», а також пізнавально – освітнє видання для дітей «Український баскетбол: шлях до вершин», які вийдуть друком наступного року.

-         Я сам баскетболіст, виходець з «Юного динамівця», де тренером був знаменитий Мир Опанасович Єгоров – найкращий тренер усіх часів і народів, – розповідає Анатолій Петрович. – Так, я був маленького зросту, можливо, погано грав… Але я був без батька, він загинув на війні, Мир Опанасович був такою чутливою людиною, що не виганяв нікого. Я пишаюся тим, що був при тому великого баскетболі – в 40-50р.р. у Києві. Я знав Шаблінського, Єгорова, Каракашьяна – таких великих спортсменів. Сам я не став спортсменом, але став журналістом. У 60-ті роки до мене прийшов Шаблінський з пропозицією написати книгу, тож у виданні «Баскетбол. Что я о нем знаю» зазначено, що літературний запис А.Волошина. Це була перша книга. 2006 року випадково зустрілися на вулиці з Зурабом Хромаєвим і Віктором Гуревичем, я тоді був без роботи, вони запросили до Федерації писати історію українського баскетболу. З того часу я почав цим займатися. Був жах. Не було жодної систематики, я не міг знайти інформацію стосовно чемпіонатів України до 2003 року. Я все упорядкував, вийшла в світ книжка «Баскетбол Незалежної України». Потім з’явилася книга присвячена Шаблінському, після неї про Майзліна. Разом з Русланою Сушко ми написали книгу «Жіночий баскетбол України», потім «Баскетбол України». Наразі я написав книгу «Володарі олімпійських кілець», шукаю спонсора для видання цієї книжки – це 42 художні нариси про найкращих українських баскетболістів га 500 сторінках. Загалом у мене 10 книг на баскетбольну тематику. Копирсаючись у бібліотеці Стефаника у Львові і в бібліотеці Драгоманова, я знайшов, що перший баскетбольний матч на території сучасної України відбувся 22 червня 1909 року у Львові. Звідси ми рахуємо історію українського баскетболу – вже минуло 106 років.

Довідка.

Анатолій Волошин. Спортивний журналіст. Член Спілки журналістів України. Закінчив Київський державний університет ім. Т.Г.Шевченка (факультет журналістики) та Київський державний інститут фізкультури (тренер – викладач). Працював у спортивній пресі, зокрема у “Спортивній газеті”. Переможець творчих конкурсів Національного олімпійського комітету України та Асоціації спортивних журналістів України. Автор численних книг, брошур, лекцій, проспектів, плакатів на фізкультурно – оздоровчу та спортивну тематику.

Дослідник олімпійської тематики.

1988 року його книга “У олимпийской черты”визнана кращою спортивною книгою року в СРСР.

Волошин А.П. до недавнього часу працював першим заступником головного редактора «Спортивної газети». Нині тісно співпрацює з Федерацією. Ним проведена велика робота з пошуку і упорядкуванню матеріалів, що стосуються історії становлення і розвитку баскетболу в Україні. Підготовлено ряд цікавих і змістовних публікацій у спортивній періодиці.



Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013