Олександр Ларін: «Найоптимальнішою є формула – чотири легіонери в заявці на гру чемпіонату Суперліги» ВІДЕО

14:25 | 17 октября 2013

Під час Загальних зборів Засновників АБКУ «Суперліга», що відбулися днями, Федерація баскетболу України виступила з низкою пропозицій. Генеральний секретар ФБУ Олександр Ларін детально розповів про кожне з озвучених на засіданні питань.

Кубок України

«Від імені Федерації баскетболу було презентовано формулу Кубка України, в якому цього сезону знову беруть участь клуби Суперліги, як це було чотири роки тому. В усіх ігрових видах спорту, в усіх країнах нормою є те, що клуби з усіх ліг беруть участь у розіграші Кубка країни. Так було до 2009 року. Суперліга сформувалася у вигляді окремої юридичної особи і почала проводити окремий Кубок Суперліги. Були проблеми з вміщенням турніру до календаря Суперліги. Торік Кубок Суперліги не було проведено, відбувся тільки Фінал чотирьох, у якому, крім господарів майданчику, взяли участь ті, хто виявив бажання. Тому ми вважаємо, що час повертатися до нормальної форми проведення Кубка України. Такі яскраві події, як Фінал чотирьох Кубка або ігри плей-офф – найдієвіший інструмент популяризації баскетболу. Вони привертають увагу, спонукають дітей займатися баскетболом, людей, котрі цікавляться баскетболом, обов’язково подивитися ці матчі. А ті, хто на сьогодні не дуже цікавляться баскетболом, зацікавляться, побачивши якісну трансляцію, й дивитимуться наступні. Федерація береться організувати пряму трансляцію Фіналу чотирьох на одному з загальнонаціональних каналів, і по-можливості, заплановано транслювати по одному центральному матчу на попередніх етапах розіграшу Кубка України».

Ліміт на легіонерів

«Друга пропозиція Федерації баскетболу України на Загальних зборах Засновників АБКУ «Суперліга» – це ліміт чотири легіонери в заявці на матч. Клуб може підписати будь-яку кількість легіонерів, але в заявці на гру може бути тільки чотири іноземці. Зменшення кількості легіонерів дає змогу клубам за ті самі гроші запрошувати більш якісних гравців. Однак це внутрішнє питання Суперліги. З точки зору Федерації, це дозволятиме українським гравцям вести боротьбу за місце, це стабільна присутність на майданчику українських гравців і шанс для здобуття ними впевненості у своїй повноцінності на полі. Тому що, коли епізодично на майданчику знаходяться відразу 5 легіонерів, вони так знаходять спільну мову між собою, що українські гравці не те щоб випадають з гри, але втрачають ініціативу, особисту, внутрішню ігрову ініціативу. Якщо подивитися на статистику українських гравців, побачите, що їхня активність на майданчику низька, середньостатистичний кандидат до національної збірної не є активним учасником поєдинку. Звісно, він перебуває на майданчику, отримує і віддає м’яч, однак  м’яч можна віддавати по-різному: можна намагатися зробити результативну передачу, а можна пасивно повернути назад, нічого не зіпсувавши. Тому, на наш погляд, найуніверсальнішою на даний момент є формула чотири легіонери в заявці на гру».

Статус чемпіонату Суперліги

«Станом на даний момент немає жодних кроків щодо реалізації плану зі здобуття Суперлігою статусу частини розіграшу чемпіонату України. Останнє слово в цьому питанні за Суперлігою, яка сама має визначитися, в якому напрямі їй рухатися. Ґрунтуючись на Регламенті ФІБА, на Законі України «Про фізичну культуру і спорт», Суперліга повинна стати відкритою з погляду ротації (останній клуб іде до нижчої ліги, а переможець тієї ліги піднімається до вищої). З юридичної точки зору, якщо ліга стає відкритою з точки зору ротації, вона може бути частиною системи чемпіонату України. Проблема в тому, що учасники Суперліги обрали форму закритого чемпіонату. І закони України, і ФІБА це допускають, однак за таких умов ліга не може розігрувати титул чемпіона країни».

Чемпіонат дублів

«Стосовно чемпіонату дублів ми продовжуємо дотримуватися точки зору, що він є необхідним. Чемпіонат дублів з’явився, коли Федерація проводила розіграш Суперліги, як чемпіонату України. І саме в такій формі – змагання основних команд і дублів – було передано право на проведення юридичній особі, яку було організовано клубами – АБКУ «Суперліга». Ми переконані, що першість дублів необхідна. Однією з причин невдалого виступу збірної  U20 на чемпіонаті Європи є зменшення кількості дублів».

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013