В Одесі завершився турнір пам’яті Бориса Литвака ВІДЕО

11:40 | 17 марта 2015
Турнір, присвячений пам’яті Героя України, почесного громадянина Одеси та Одеської області – Бориса Давидовича Литвака проходив в Одесі з 11-го по 15-те березня.

Турнір, присвячений пам’яті Героя України, почесного громадянина Одеси та Одеської області – Бориса Давидовича Литвака проходив в Одесі з 11-го по 15-те березня. Змагання були організовані одеською обласною федерацією баскетболу за ініціативою її президента – Валерія Горбатко. Допомогу у проведенні турніру надали управління з фізичної культури та спорту Одеської міської ради, управління у справах фізичної культури та спорту Одеської обласної державної адміністрації, а також благодійний фонд сприяння розвитку дитячого та юнацького баскетболу в Одесі імені Йосипа Кесельмана.

Участь у турнірі пам’яті Бориса Литвака взяли 11 команд юнаків та дівчат з Одеси, Южного, Ізмаїлу, Рені та Кілії. Усі команди з районних центрів Одещини були розміщенні у готелі «Юність», для юних баскетболістів було організоване харчування та автобусне сполучення з місця їх проживання до СДЮСШОР імені Бориса Литвака, де і відбувались матчі турніру. Не була забута організаторами і культурна програма, в якій найбільше захоплення у юних баскетболістів викликало відвідування Одеського дельфінарію «Немо». Кумедні трюки дельфінів та морських котиків не залишили байдужими ані дітей, ані дорослих, та надовго запам’ятаються усім, хто побував на цій виставі.

У загальних межах турніру пам’яті Бориса Литвака відбулось два змагання. 6 команд юнаків з Одеських шкіл імені Бориса Литвака та Олександра Білостінного, Южненського «Хіміку», Спортивно-оздоровчого центру міста Їзмаїл, а також ДЮСШ з Рені та КІлії були розподілені на дві підгрупи, а у заключний день змагань провели стикові матчі. Дівочих колективів набралось 5 – перша та друга команди Одеської СДЮСШОР імені Бориса Литвака, Ізмаїльський СОЦ та ДЮСШ Рені та Кілії. Тут змагання проходили у одне повне коло. Участь у турнірі брали юні баскетболісти 2001-го – 2002-го року народження, але у деяких командах були гравці і значно молодшого віку.

У перші два ігрові дні турніру команди дівчат встигли провести по 3-4 гри. Першою завершила програму змагань команда з Рені, яка програла усі 4 зустрічі. У заключний день 14-го березня спочатку зустрілися друга команда СДЮСШОР імені Бориса Литвака та дівчата з Кілії. Одеситки виграли з рахунком 33:19, та з трьома перемогами забронювали собі місце на п’єдесталі пошани. Втім вартість медалей мала остаточно вирішитись у останній грі, яка звела першу команду СДЮСШОР імені Бориса Литвака та «СОЦ» з Ізмаїлу. У разі перемоги дівчат з берегів Дунаю 3 команди набрали би порівну очок, та місця на п’єдесталі пошани були б розподіленні за вторинними показниками. Така велика ціна перемоги наклала свій відбиток на хід подій, та ця зустріч стала найдраматичнішою у турнірі. Спочатку одеська команда впевнено захопила ініціативу, та досить суттєво відірвалась від дівчат з Ізмаїлу, але надалі вихованки Катерини Глухової занадто увірували у свою перемогу, та розслабились. На останніх хвилинах «СОЦ» зумів повернути інтригу у гру, та звів перевагу господарок майданчику до мінімуму. Визначити переможця було неможливо до самої фінальної сирени, яка зафіксувала перемогу дівчат зі СДЮСШОР імені Литвака з рахунком 19:18.

У турнірі хлопців матчі у попередніх групах пройшли без несподіванок. Беззаперечне лідерство тут було у Южненського «Хіміку» та одеської СДЮСШОР імені Бориса Литвака. 14-го березня відбулись стикові ігри. У боротьбі за 5-те місце Ізмаїльський «СОЦ» розтрощив команду з Кілії – 65:7, Бронзу вибороли хлопці з Одеської баскетбольної школи імені Олександра Білостінного, які перемогли юнаків з Рені з рахунком 46:27. Найзапеклішім, як і годиться, вийшов головний фінал, у якому зустрілися лідери другого етапу Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги – южненський «Хімік» та Одеська СДЮСШОР імені Бориса Литвака. Першу чверть з мінімальною перевагою виграли южненці 20:21. Збереглась інтрига і до кінця першої половини гри – 40:36 на користь «Хіміку». Фінальна гра викликала неабиякий інтерес у глядачів, а одним з найбільш зацікавлених був онук Бориса Литвака – Олексій. Нажаль на другу половину фінального двобою у вихованців Дмитра Шаламова з Одеської СДЮСШОР імені Литвака сил вже не вистачило. Гості з Южного виграли третю чверть 26:17, та четверту 12:10. У підсумку вихованці тренера Володимира Понька перемогли з рахунком 78:63, та виграли золоті медалі турніру.

Окрім головних змагань юнаки та дівчата – учасники турніру пам’яті Бориса Литвака у перервах матчів провели також конкурси зі штрафних та 3-очкових кидків. Їх підсумки, як і усього турніру загалом були підбиті на урочистій церемонії закриття змагань. Нагородження лауреатів турніру проводили віце-президент благодійного фонду «Майбутнє» Олексій Литвак, віце-президент Одеської обласної федерації баскетболу, директор СДЮСШОР імені Бориса Литвака – Олексій Діберт та тренер юніорської збірної України, голова тренерської ради Одеської обласної федерації баскетболу Віталій Усенко. Першими відзначили баскетбольних снайперів. Переможцями конкурсу штрафних кидків стали Наталя Денисенко та Артем Лопухов – представники СДЮСШОР імені Литвака. У конкурсі далеких кидків серед юнаків перемогли Леонід Перунов з ОБШ імені Білостінного та Катерина Ткаченко зі СДЮСШОР імені Бориса Литвака. Бронзові медалі турніру у командних змаганнях були вручені дівчатам з Ізмаїльського СОЦ, та юнакам Одеської школи імені Олександра Білостінного. Друга команда «СДЮСШОР Литвака» виборола срібло у змаганні дівочих колективів. Серед юнаків на другому місці фінішували хлопці зі «СДЮСШОР імені Литвака». Переможцями турніру стали у юнаків – вихованці клубу «Хімік», а у дівчат – перша команда СДЮСШОР імені Литвака.

Наприкінці усі учасники змагань зробили традиційне спільне фото на згадку про перший турнір присвячений пам’яті Бориса Давидовича Литвака. Відмінна організація та проведення турніру не залишає сумнівів, що з часом меморіал Бориса Литвака стане традиційним, та посяде гідне місце у календарі дитячо-юнацьких змагань України.



Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013