Прес-конференція Олександра Волкова і Майка Фрателло ВІДЕО

17:55 | 24 сентября 2013
24 вересня в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція за участю президента Федерації баскетболу України Олександра Волкова та головного тренера національної збірної України Майка Фрателло, присвячена виступу української команди на ЄвроБаскеті 2013 та перспективам виступу на чемпіонаті світу 2014 року.

24 вересня в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція за участю президента Федерації баскетболу України Олександра Волкова та головного тренера національної збірної України Майка Фрателло, присвячена виступу української команди на ЄвроБаскеті 2013 та перспективам виступу на чемпіонаті світу 2014 року. Нагадаємо, на ЄвроБаскеті 2013, що проходив у Словенії з 4 до 22 вересня, національна збірна України досягла найвищого результату в своїй історії – наша команда посіла шосте місце й уперше кваліфікувалася на чемпіонат світу.

«Неочікувано наші плани змінилися в позитивному напрямку – ми маємо попереду участь у чемпіонаті світу 2014 року, ЄвроБаскет в Україні 2015 року. І Олімпійські ігри для збірної України теж можуть стати реальністю. Я вдячний усім, хто слідкував за чемпіонатом Європи і зробив багато матеріалів для того, щоб популяризувати баскетбол у нашій країні», – звернувся президент ФБУ до журналістів. – «І наступний сезон в чемпіонаті України, і наступний сезон збірних команд будуть на вищому рівні».

«Коли я почав працювати зі збірною України, я не знав можливості місцевих гравців і на що вони здатні в тій чи іншій ситуації. Тому я приїздив заздалегідь, збирав велику кількість гравців, переглядав у процесі, хто і чим може допомогти команді. В Україні писали, що ми відбираємо гравців за відео матчів. Це не так. Ми збирали гравців у залі, проводили там години і години щодня, записували те, що відбувалося на відео, яке потім ретельно вивчали. І після цього робили висновки», – зазначив Майк Фрателло. – «Ще на початку моєї роботи ми домовилися з Олександром Волковим, що залучатимемо до табору збірної молодих гравців, щоб вони побачили, як потрібно працювати в національній команді, щоб вони відчули, що це важка робота, щоб вони зрозуміли, наскільки вони хочуть бути в цій команді після таких випробувань на тренуваннях. І з цих нових «пазлів» складати картину нової команди. На ЄвроБаскеті в Словенії збірна України була однією з двох наймолодших команд за середнім віком гравців. Цей фактор є добрим і правильним напрямом. Зараз ми створюємо ядро, навколо якого буде команда».  

 Олександре, перед від’їздом до Словенії Ви сказали, що Ваша мрія – кваліфікуватися на чемпіонат світу. Яка Ваша наступна мрія?

Олександр Волков: «Будь-який спортсмен, котрий колись відчув смак перемог, хоче до них повернутися. Це як наркотик. Під час чвертьфінального матчу з Хорватією ми розуміли, що не вистачає зовсім трошки, пари кидків, і ось уже півфінал і медалі. Ми наблизилися до них впритул. Якщо подивитися підсумкову таблицю чемпіонату Європи: завжди сильна і небезпечна Іспанія, потім Хорватія, потім Словенія і після них  Україна. Лише дві позиції різниці між нами і Іспанією! Це дуже приємно. На даний момент Україна серед 20-ти найкращих збірних світу. До речі, на чемпіонаті світу і в футболі, і в баскетболі грати легше. На початку лютого в Барселоні відбудеться жеребкування. І з цього моменту почнемо готуватися. Підготовчий період буде довгим, у кілька етапів: на першому етапі ми переглянемо молодь. Наша мрія – добре виступити на чемпіонаті світу. Потім ЄвроБаскет 2015, кваліфікаційний на Олімпійські ігри. Ставитимемо завдання потрапити на Олімпіаду».

 Запитання до Майка Фрателло. Для того, щоб ставити перед собою високі цілі і виконувати їх на чемпіонаті світу, потрібно рости і прогресувати. Чи є в збірній позиції, на яких бракує кваліфікованих гравців?

Майк Фрателло: Завжди є можливість для підсилення. Гравці, котрі наступного року приїжджатимуть до збірної, мають розуміти, що в цьому тренувальному таборі треба доводити свою необхідність для команди, що це змагання за місце в збірній. Коли ми прощалися з хлопцями після ЄвроБаскету 2013, я сказав їм, що дуже сподіваюся, що протягом цього року в своїх клубах вони прогресуватимуть і повернуться наступного літа до табору національної команди сильнішими, ніж цьогоріч. Я завжди хвилююся за всі позиції, найгірше, що може спіткати тренера – це травми гравців. Травма може трапитися будь-коли, і тоді, коли вже немає часу замінити гравця на іншого. Я щовечора молився за те, щоб хлопці були здоровими, пройшли весь турнір без травм.

 Цього року на U16 чемпіонаті Європи в Києві засвітилася зірка Святослава Михайлюка. Чи плануєте ви наступного року залучати цього гравця до табору національної збірної, чи вважаєте, що це ще зарано?

Майк Фрателло: «Під час зборів національної збірної, я бачив кілька ігор кадетської збірної, звернув увагу на Михайлюка, він провів дуже хороший турнір. Найгірше, що можна зробити для гравця в цьому віці – це психологічно зламати його, залучивши до матчів з гравцями по 32-35 років. Ми спостерігатимемо за ним протягом наступного року. Плануємо зробити тренувальний збір, до якого залучимо молодих гравців з перспективою їхнього переходу до основного тренувального табору».

Олександр Волков: «Святослав Михайлюк – дуже талановитий гравець. Ми сподіваємося, що він прогресуватиме й надалі. Цього сезону «Черкаські мавпи» планують ставити його в основному складі. Подивимося, як він за цей сезон адаптується до чоловічого баскетболу. Звісно, він має зіграти на чемпіонаті Європи в своїй віковій категорії. Два роки тому ми залучили до табору національної збірної Геруна та Мішулу. Мішула вже дав результат.

Запитання стосовно української частини тренерського штабу збірної: чи залишаться в ньому Станіслав Медведенко та Денис Журавльов? І яка доля Віталія Чернія, котрий працював з командою під час першого тренувального збору?

Олександр Волков: «В будь-якому ігровому виді спорту така філософія, за якою головний тренер формує свій штаб. Віталій Черній перебуває в штабі збірної, він в тісному контакті з Майком Фрателло. Минулого сезону Віталій пройшов практику в США, зараз є головним тренером БК «Київ». Черній буде в штабі Майка, оскільки подобається йому, як тренер, вони знаходять спільну мову. Можливо, крім того, Віталій Черній очолить збірну U20, з завданням повернути її до Дивізіону А.

Майк Фрателло: «Ми нічого не досягли б, якби з нами не було Дениса Журавльова і Слави Медведенка. Передусім – це мовний бар’єр. У Слави прекрасний досвід гравця, який допомагає йому працювати з нами, він може говорити, як досвідчений авторитетний гравець. Денис – спокійна людина, у нього в голові постійно відбувається мислення, він усе прораховує, він по-баскетбольному мудрий молодий тренер. Усі мої колишні асистенти стежили за матчами збірної України на ЄвроБаскеті 2013. Після кожного переможного поєдинку від них приходили повідомлення з привітаннями. Вони прикипіли душею до цієї команди. Всі мої асистенти після роботи зі збірною України отримали кращі пропозиції щодо клубної роботи: з Вольфом проводила роботу «Філадельфія», Ерік Глес, котрий хотів отримати пропозицію від «Майамі», таки отримав її.

Мене неодноразово запитували, чому в мене так багато асистентів. Я ненавиджу, коли на тренуваннях гравці просто вбивають час марно. Тренування – це важливий процес, і воно має бути максимально корисно проведено. Часто буває таке, коли тренер показує вправу один на один, інші просто стоять і дивляться. Це вбивство часу, це не є продуктивним. Краще, коли з кожною парою є тренер, так набагато продуктивніше. Для мене також показником є те, як гравець приходить на тренування і як його залишає. Наші гравці не чекають на завершення тренування, вони залишаються після тренування ще на годину-півтори, тренери продовжують працювати з ними індивідуально. І це розвиває гравця.

Віталій Черній – прекрасна людина. Він не марно провів сезон з одним з найдосвідченіших тренерів у студентському баскетболі Роллі Массіміно в США. Я хочу спостерігати за ним надалі і мати його в своїй команді».   

Для вас особисто виступ збірної України на чемпіонаті Європи – сенсація чи закономірність?

Майк Фрателло: «Для мене це велика честь. Адже на початку моєї роботи в збірній ми не знали, до якого результату ми можемо прийти. Тим, чого ми досягли, можна пишатися».

Олександр Волков: «Для мене цей результат був несподіваним. Ми не звикли так високо підійматися. Протягом трьох сезонів я бачив, як працює тренерський штаб, як змінюються гравці, як змінюється їхнє ставлення до збірної, атмосфера в команді. Видно було, що у гравців накопичилася енергія, яка має вистрілити. Я дуже радий, що ми піднялися так високо і потрапили на чемпіонат світу. Коли до України приїхав Пух Джетер, у перших інтерв’ю він розповідав про свою сестру, казав, що, як і вона, хоче брати участь у чемпіонатах світу і Олімпійських іграх. Прочитавши це, я подумав: «О Боже, який чемпіонат світу, які Олімпійські ігри?!». Однак слова Пуха таки стали реальністю, він став учасником чемпіонату світу (сподіваюся, він потрапить до складу). Цьогорічний успіх дає нам підстави сподіватися, що ми будемо командою, яка боротиметься за путівку на Олімпійські ігри.

Запитання до Майка. ЄвроБаскет – виснажливий турнір. Збірна провела 11 матчів за 18 днів. Чи була якась розважальна програма для гравців? Як вони відпочивали?

Майк Фрателло: «Після того, як збірна України пройшла до наступного раунду, я запропонував хлопцям відпочити. Одним з варіантів була поїздка на один день до Італії – недалеко від Словенії розташовані два прекрасних міста – Трієст і Венеція. Однак через погодні умови ця поїздка не відбулася. Після того, як команда пройшла до чвертьфіналу, хлопці поїхали на Бледське озеро – ц– одна з найгарніших природних пам’яток у Словенії, прекрасне тихе місце з чистим повітрям. Дуже корисно провели там час, відпочили морально, подихали чистим повітрям. А ввечері пішли в аквапарк поряд з готелем».

Запитання до Олександра Анатолійовича. Майк учора зустрічався з Вами з приводу нового контракту.

 «У нас є базова домовленість, яку ми пролонгуємо щороку. Звісно, ми задоволені працею Майка Фрателло».

Запитання до Олександра Анатолійовича. Порівняйте, будь ласка, свої відчуття, коли Ви перемогли на Олімпійських іграх і нині, коли збірна України досягла найвищого результату в історії.

«Тоді перемога прийшла відносно швидко. А нинішнього успіху я чекав 15 років, від початку моєї роботи в баскетболі в якості менеджера, організатора. Через він для мене дорожчий. Я сподіваюся, що успіхи будуть у нас і в майбутньому. Я переконаний, що вірна, важка праця і бажання йти вперед завжди дадуть результат».

Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013