Томо Махоріч: «Сподіваюся, у фіналі зійдуться Україна і Словенія» ВІДЕО

20:10 | 18 сентября 2013

Про Україну в Любляні нині говорять скрізь – в кафе та піццеріях, в громадському транспорті та на вулицях, скрізь навколо чуєш прізвища наших гравців і тренера,  і, звісно, на арені та за її лаштунками збірна України не сходить з вуст баскетбольних експертів, керівників Федерацій, журналістів… Екс-тренер «Олімпії», «Лєтувос Рітас», БК «Київ», «Кремони» Томо Махоріч, котрий на ЄвроБаскеті-2013 коментує матчі та веде колонку про чемпіонат в найбільшій словенській газеті Delo поділився з журналістами Медіа-центру ФБУ своїми враженнями від ЄвроБаскету та від гри на ньому збірної України.

«Я дуже радий успіху української команди. Вони заслужили це на 100%, у першу чергу, тому, що показали дуже класний баскетбол. Я знайомий з деякими хлопцями з часів моєї роботи у Києві, тому я, справді, дуже щасливий і за них, і за Федерацію баскетболу: я знаю, що вона вклала дуже багато зусиль в національну збірну.

Слава Кравцов – хороший хлопець і хороший гравець, критикують його марно. На жаль, минулого сезону він дійсно мав замало ігрового часу, а це дуже погано для баскетболіста. Також у нього серйозна травма зап’ястя, тому він не може проявити себе в нападі повною мірою. В попередньому матчі я побачив хороший виступ Кравцова, особливо в захисті. Тому я вірю, що він ще багато зробить для своєї команди, а також, що наступного сезону у Слави буде достатньо ігрового часу, де б він не грав.

Я пам’ятаю, як ми знайшли Пуха Джетера. Він дуже швидко адаптувався до нашого баскетболу. Звісно, це його перший досвід виступу на чемпіонаті Європи. Він не може швидко знайти себе, повністю орієнтуватися в Європі, але на цьому чемпіонаті він зіграв кілька дуже хороших матчів, продемонстрував свій ігровий потенціал. Зараз він став більш впевненим у нападі, він справді хороший снайпер, як асистент він став більш досвідченим, у захисті грає на своєму звичному рівні, єдина його вада – це зріст. Я вірю, що він один з найкращих атакувальних захисників на цьому ЄвроБаскеті. Мене часто питають, де ви знайшли цього хлопця? Тож я також щасливий за цього.

Цей чемпіонат Європи дуже цікавий, тому що немає великої різниці між рівнем команд. І це шанс для менш відомих гравців показати свої вміння. Для мене, як для тренера, за змаганнями дуже цікаво спостерігати, можна побачити багато цікавинок. Проте я гадаю, що система проведення турніру дуже щільна – багато матчів протягом короткого відрізку часу. Це не гуманно грати три матчі поспіль і кожен з них вирішальний. Можливо ФІБА Європа дещо запозичить від УЄФА і змінить правила. Тиждень між матчами це забагато, але принаймні один день має бути. Це також вплине на якість матчів, тому що гравці зможуть відновитися після попереднього поєдинку і підготуватися до наступного. Ті команди, за якими ми спостерігаємо тут, наразі найкращі у Європі, я в цьому не сумніваюсь.

 Дуже важко робити будь-які прогнози. Кожна з команд може показати і блискучу гру, і навпаки. Думаю, збірна Словенії матиме перевагу, багато місцевих вболівальників підтримують її щодня, те саме стосується хорватів. Мені подобаються литовці, я знаю у них є проблеми з захисниками зате сильні великі гравці, також, звичайно, українці. Важко щось прогнозувати. Перед чемпіонатом багато говорили про збірні Іспанії та Франції. Вони теоретично можуть перемогти багатьох суперників, але, я не впевнений, що так воно і буде. Думаю, у всіх восьми команд є шанс. Кожен з чвертьфінальних матчів вирішальний. Немає великої різниці між першою четвіркою і другою, можна за рахунок самовіддачі і впевненості дещо компенсувати клас. Сподіваюся, у фіналі зійдуться Україна і Словенія».

Інтерв"ю Томо Махоріча
Источник
Баскетбол 17:50 | 24 марта 2022 БК Говерла запровадив гуманітарний проєкт для юних баскетболістів Баскетбол 09:50 | 24 марта 2022 Артем Пустовий набрав 8 очок в матчі Єврокубку, результативні матчі українців в Чехії та Хорватії Баскетбол 11:20 | 23 марта 2022 Ковляр і Ткаченко допомогли своїм командам здобути чергові перемоги Баскетбол 17:05 | 22 марта 2022 України за кордоном: Аліна Ягупова стала MVP матча Фенербахче, Уро-Ніле показала результативну гру Баскетбол 14:05 | 22 марта 2022 Володимир Герун набрав 19 очок в матчі чемпіонату Турції Баскетбол 13:05 | 22 марта 2022 БК Хмельницький організовує дитячі табори в Литві Баскетбол 10:05 | 22 марта 2022 В"ячеслав Петров буде грати у Франції Баскетбол 19:05 | 21 марта 2022 Аліна Ягупова лідирує в гонці за титул MVP Євроліги Баскетбол 14:50 | 21 марта 2022 В результаті обстрілу в Рубіжному згорів спорткомплекс Баскетбол 12:20 | 21 марта 2022 Повернення Пустового в Барселону та дербі у Латвії

Баскетбол
Чемпионат Европы
Группа А
09 сентября 2013
Группа Д
09 сентября 2013
Группа Д
08 сентября 2013
Группа А
08 сентября 2013
Группа Д
07 сентября 2013
Группа А
06 сентября 2013
Группа А
05 сентября 2013
Группа Д
05 сентября 2013
Группа А
04 сентября 2013
Группа Д
04 сентября 2013