Звіт про проведення третього сателітного симпозіуму наукової комісії UWW

23:50 | 08 декабря 2021

Звіт про проведення третього сателітного симпозіуму наукової комісії Об’єднаного Світу Боротьби (UWW) «Виклики та перспективи в боротьбі » Черкаси, Україна, 25-27 листопада, 2021

25-27 листопада 2021року відбувся третій сателітний симпозіум наукової комісії міжнародної федерації боротьби (United World Wrestling, президент Даулет Турлиханов) «Виклики та перспективи боротьби». Даний захід присвячено 150-ти річчю народження легендарного борця, «Чемпіона Чемпіонів» Івана Піддубного. 

У зв’язку із святкуванням ювілею з дня народження Великого Івана Піддубного, симпозіум проводився на батьківщині легендарного спортсмена, на базі Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького.

Симпозіум організований Міжнародною федерацією боротьби (Об’єднаний Світ Боротьби (UWW), Національним університетом фізичного виховання і спорту України, Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького, Асоціацією боротьби України, Федераціє греко-римської боротьби України, під патронатом Міжнародної мережі дослідників боротьби (International Network of Wrestling Researchers). 

Основні напрями роботи симпозіуму: дослідження в галузі боротьби: тренувальний процес, фізіологія, психологія, спортивна медицина, біомеханіка, педагогіка, історія, соціологія боротьби та спортивний менеджмент.

В Симпозіумі прийняли участь фахівці з України, Хорватії, Сербії, Молдови, Греції, Узбекистану, Іспанії та Казахстану.

Основні доповіді були присвячені актуальним питанням спортивної боротьби.

Колектив авторів (Віктор Шандригось, Андрій Блажейко, Україна) доповіли аналіз результатів виступів збірної України з жіночої боротьби на офіційних змаганнях. Було показано динаміку виступу провідних спортсменок на міжнародних змаганнях та перспективи подальшого розвитку жіночої боротьби в Україні. 

Член наукової комісії UWW Хосе Марія Лопес Гійон (Іспанія) зробив порівняльний аналіз методів і стратегій, які використовуються борцями і боксерами для схуднення. Було проаналізовано ризики, пов’язані із дегідратацією організму та шляхи безпечної оптимізації маси тіла атлетів. 

Представник Молдови Анжела Полевая-Секеряну представила доповідь про застосування засобів єдиноборств у розвитку та соціалізації дітей із розладами аутистичного спектру. Визначалось важливість соціалізації дітей із проявами аутизму. 

Віковим особливостям борців, які беруть участь у чемпіонатах світу присвячено доповідь авторів з України Миколи Латишева та Юрія Тропіна. Проаналізовано вік переможців та призерів чемпіонатів світу з боротьби. 

Важливу тему підняли колектив авторів з Хорватії та Сербії (Крістіан Слачанац, Мілорад Докманак, Маріо Байч). Автор и задаються питанням: «як виграти олімпійську медаль у боротьбі?». Відповідь на це питання представлено в аналізі виступу медалістів на Олімпійських іграх 2020 року. 

Методичним аспектам підготовки борців високої кваліфікації присвячено доповідь «Моніторинг швидкісно-силової підготовки елітних борців» колективу авторів з Узбекистану (Фікрат Керімов, Ольга Гончарова, Рашид Маткаримов, Ілхомджон Тусуналіє). Автори запропонували тренажерні пристрої для моніторингу та розвитку швидкісно-силових якостей борців.

Доповідь колективу авторів з України «Порівняльний аналіз психофізіологічних особливостей спортсменів з різними єдиноборствами» (Георгій Коробейніков, Леся Коробейнікова, Володимир Шацьких, Іванна Коробейнікова) віддзеркалює особливості як наслідкових так і набутих чинників серед представників різних єдиноборств.

Фізичній підготовці борців високої кваліфікації присвячено доповідь представників Хорватії на чолі члена наукової комісії UWW Маріо Байч (Маріо Байч, Дамір Пекас, Нікола Старчевич). Автори розкрили методики оцінки та розвитку фізичних якостей серед борців різного півня підготовки.

Темі відбору борців за генетичними властивостями центральної нервової системи посвячено доповідь черкаських вчених (Володимир Лизогуб, Сергій Хоменко, Лілія Юхименко, Україна). Авторами представлено аналіз досліджень по виявленню найбільш чутливих, генетично детермінованих характеристик нервової системи, що можна використовувати у спортивному відборі борців.

Методиці тестування та розвитку силових якостей борців присвячено доповідь авторів з Хорватії (Дамір Пекас, Маріо Байч, Нікола Старчевич, Крістіан Слачанац). Авторами представлено оригінальні методики, спрямовані на оцінку та тренування сили для борців. 

Тактичним стратегіям змагальної діяльності в греко-римській боротьбі з урахуванням функціональної асиметрії мозку присвячено доповідь колективу авторів з України та Казахстану, на чолі із президентом наукової комісії UWW, президентом UWW Азії Даулетом Турлихановим (Даулет Турлиханов, Георгій Коробейніков, Андрій Воронцов). У доповіді показано зв"язок між тактикою ведення сутички та функціональною асиметрією мозку у борців високої кваліфікації.

Шляхи профілактики та відновлення специфічних функцій борця після травмування опоро-рухового апарату присвячено доповідь представника Греції, члена наукової комісії UWW Іоанніса Барбаса та співавторів (Асіменія Гіофціду, Параскеуї Малліу). В представлено матеріалі показано розробки для профілактики та відновлення рухових функцій у борців після перенесених травм.

Проблемні питання розвитку спортивного руху ветеранів боротьби України представлено Сосланом Адирхаєвим (Україна). В доповіді розкрито проблемні питання, пов’язані із особливостями організації та проведення змагань з боротьби серед ветеранів.

Відмінності між техніко-тактичними показниками набору першого бала в різних вагових категоріях греко-римської боротьби на Олімпійських іграх проаналізовано в доповіді колективу авторів з Хорватії (Нікола Старчевич, Маріо Байч, Хрвоє Карнінчич, Дамір Пекас). Професійний аналіз змагальної діяльності на Олімпійських іграх 2020 дає можливість побачити існуючі проблеми в підготовці борців на сучасному етапі.

Доповідь представників України «Психофізіологічний стан спортсменів з різним рівнем агресивності» (Леся Коробейнікова, Іванна Коробейнікова) показала важливість оптимізації емоційного стану борця для досягнення успіху.

В процесі виступів було запропоновано підготувати для збірних команд України з боротьби пропозиції щодо впровадження в практику тренувального процесу результатів наукових досліджень, представлених на симпозіумі. Було запропоновано за матеріалами доповідей підготувати наукові публікації у журнали, що включено до науко-метричних баз Scopus та Web of Science.

Другий день симпозіуму був присвячений відвідуванню батьківщини Івана Піддубного (1871-1949), легендарного борця, «Чемпіона Чемпіонів». Цей захід був можливий за підтримки Федерації греко-римської боротьби Черкаської області (президент Петро Душейко, виконавчий директор обласної федерації Анатолій Самоха) та Чорнобаївського селищного голови Сергія Любивого. Учасники симпозіуму відвідали музей Івана Піддубного в с. Красенівка, Чорнобаївського району, Черкаської області. Відбулася круглий стіл учасників симпозіуму представниками Федерації греко-римської боротьби Черкаської області та керівництвом Чорнобаївського району, Черкаської області. В круглому столі прийняв участь Олімпійський чемпіон 1964 року в Токіо Андрій Хіміч.  

Велика подяка усім, хто допомагав у організації цього заходу та приймав участь у симпозіумі.

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022