В Краматорську провели 14-й обласний турнір на честь Олексія Вакуленка

10:50 | 12 апреля 2021
10 квітня в Краматорську відбувся 14-й Відкритий обласний турнір з греко-римської боротьби, присвячений пам"яті майстра спорту України міжнародного класу, призера чемпіонатів світу та Європи, переможця Кубка Європейських чемпіонів Олексія Вакуленка.

10 квітня в Краматорську відбувся 14-й Відкритий обласний турнір з греко-римської боротьби, присвячений пам"яті майстра спорту України міжнародного класу, призера чемпіонатів світу та Європи, переможця Кубка Європейських чемпіонів Олексія Вакуленка.

Учасники турніру - юні борці греко-римського стилю 2008 - 2010 р.н.. з Краматорська, Слов"янська, Костянтинівки, Дружківки, Добропілля, Маріуполя, Вугледара, Київської області.

Першим тренером Олексія Вакуленко був Олег Євтушенко. Сьогодні він приїхав з Києва, де проходять збори, щоб бути присутнім на турнірі.

«Олексій тренувався у мене з раннього віку, і його загибель - мій особистий біль. Турнір в його честь проводиться щорічно, при будь-яких обставинах і кожен раз ми намагаємося залучити більшу кількість юних борців», - розповів Олег Євтушенко.

Директор ДЮСШ №1 з видів боротьби Краматорської міськради Анатолій  Лепков каже, що проведення таких турнірів важливо тим, що учасники - борці початківці. Протягом року змагання для спортсменів такого рівня і віку практично не проводилися: «Всі хлопці, які тут виступають і їх тренери дуже вдячні за організацію турніру. Це дає можливість оцінити здібності і рівень підготовки початківців борців Донецької області».

Крім того, під час офіційного відкриття змагань, Анатолій Лепков  розповів учасникам про успіхи Олексія Вакуленка, його пам"ять вшанували хвилиною мовчання. 

Почесний гість турніру, начальник управління фізичної культури та спорту ДонОГА Володимир Мицик сказав, що якби життя Олексія Вакуленко не обірвалася в такому ранньому віці, ймовірно, він міг стати чемпіоном світу.

"Олексій Вакуленко міг би стати олімпійським чемпіоном. У вас, починаючі спортсмени, є такі хороші приклади для наслідування, відмінні тренери і хороша база для тренувань. Вітаю всіх учасників турніру і бажаю успіхів, перемог і удачі в змаганнях", - звернувся він до учасників.

Змагання проводилися в дев"яти вагових категоріях - від 29 до 85 кг.

«Змагання проводяться за олімпійською системою, з вибуванням і втішними сутичками. Сутичка триває два періоди по 2 хвилини. Для перемоги суперника потрібно покласти на туше - це чиста перемога, або заробити 8 балів (в перевазі над суперником). Сутичка може закінчитися і за часом. Підсумкові бали покажуть, хто сильніший », - розповів Анатолій Лепков.

Переможці змагань візьмуть участь у чемпіонаті України, який відбудеться в травні, в Києві.

Змагання проводилися з дотриманням протиепідемічних заходів, всі учасники пройшли температурний скринінг.

Довідка:

Олексій Вакуленко народився 28 березня 1981 року в Краматорську. Почав займатися греко-римською боротьбою в віці 8 років в ДЮСШ спортивного клубу «Блюмінг» у Олега Євтушенко. У 2000 році став призером чемпіонатів Європи та світу серед молоді. З 2001 року тренувався в маріупольському клубі «Азовмаш» під керівництвом Геннадія Узуна і входив до складу національної збірної України. У 2003 році завоював бронзову медаль чемпіонату Європи в Белграді. У 2004 році брав участь в Олімпійських іграх в Афінах. На початку олімпійського турніру виграв три поєдинки у суперників з Чехії, США і Грузії, але в півфіналі програв угорському борцю Іштвану Майорошу, а в сутичці за третє місце представнику Греції Артему Кюрегяну і не потрапив до числа призерів. У 2007 році Вакуленко загинув в автомобільній катастрофі. Машина, якою керував його знайомий, на одній з вулиць Краматорська врізалася в опору ліній електропередач, і Вакуленко, який сидів на передньому пасажирському сидінні отримав важкі травми, від яких помер на місці. В цьому році Олексію могло б виповнитися 40 років.

Джерело http://vp.donetsk.ua/

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022