Кризи у спортивній кар"єрі

08:05 | 25 сентября 2020
Психологія криз життєвого шляху (дорослішання, навчання, професійної діяльності, особистого життя, сімейних взаємин) мають загальні закономірності.

Психологія криз життєвого шляху (дорослішання, навчання, професійної діяльності, особистого життя, сімейних взаємин) мають загальні закономірності. Спорт і спортивна кар"єра — не виняток. Тут також є подібності. Якщо протягом професійної діяльності сім класичних криз розтягуються на 30-40 років, а то й більше, то в спорті — це 10-15 років.

Криза початку спортивної спеціалізації

Протягом перших двох років у початківця спортсмена формується ставлення до того, чим він займається — цікаво/нецікаво. Вимальовується оцінка своїх перспектив в цьому виді. Постає питання - продовжувати або закінчувати? Настає важливий момент визначення спортивної спеціалізації. Ті, хто в підсумку залишалися в своєму виді говорили: «цікаво, з нетерпінням чекав наступного тренування». Або: "тренування закінчувалася, а мені хотілося продовжувати". Вони відзначали почуття легкості і радості — від килима, води або льоду, м"яча або лиж. Інші ж, хто кинув, починали придумувати всякі відмовки.

Саме в цей час відбувається перший, а в ряді видів спорту, — вельми жорсткий відбір в спеціалізовані групи. Головне в даний період, щоб не зникло бажання взагалі продовжувати займатися спортом.

Криза переходу до поглибленого тренування в обраному виді спорту

5-6 тренувальних днів і два-три тренування в день. Перехід в спортивний клас і зміна кола спілкування. Головним виявляється ставлення до тренувального процесу. Спорт стає не просто заняттям, а способом життя. Спортивний результат набуває не тільки особисту, а й соціальну значимість. Від чогось доводиться відмовлятися. З"являються проблеми соціальної адаптації. Змінюються взаємини з тренером.

Криза переходу з масового спорту в спорт вищих досягнень

Принциповий період в кар"єрі спортсмена. Спортивний результат стає сенсом життя - все підпорядковується спорту. Спортивна кар"єра залежить від результату. Перед кожним спортсменом стоїть дилема - спорт? Або навчання і професія? Головний сумнів: "якщо в спорті не вийде — час втрачено, кому я буду потрібен". Це період усвідомленого ставлення до спорту і значення спорту в особистому житті. У цей момент спортсмена часто хвилюють умови тренувань і взаємини з тренером. З"являється страх травми.

Криза переходу з юнацького спорту в дорослий

Принциповим моментом є необхідність знову завойовувати спортивний рейтинг. У цей період є велика ймовірність "зламатися" обдарованим спортсменам. Хто стежить за спортом, знає такі випадки.

Криза переходу з аматорського спорту вищих досягнень у професійний спорт

Нещодавно розмовляв з успішним спортсменом — (спортингова стрільба) - сам фінансує свою підготовку. Колись ми домовилися з ним про акцент на почутті задоволення під час спортивної вправи. А зараз він навів мені слова багаторазового чемпіона світу зі спортингової стрільби під час їх спілкування: «це моя робота, Я заробляю, а ти сам за все платиш і задоволення не отримуєш». Дійсно, в професійному спорті на перше місце виходить прагматизм своєї поведінки і діяльності.

Криза переходу від кульмінації до фінішу кар"єри

Будь-який спортсмен проходить пік своєї кар"єри, так званий "прайм", коли його спортивні можливості виходять на максимальний рівень. У кожному виді спорту свої вікові особливості, пройшовши які цю планку вже не взяти. І звичайно, чим вище спортивні досягнення і відоміше сам спортсмен, тим значиміше для нього цей період, тим болючіше втрата лідируючої позиції.

Криза завершення спортивної кар"єри та переходу до кар"єри іншої

У кожного спортсмена настає точка прийняття рішення про завершення кар"єри. Не один раз був свідком того, як під впливом емоцій робилися подібні заяви. Гнітюча статистика свідчить про проблеми соціальної адаптації спортсменів після відходу зі спорту

На якій з криз найчастіше ламаються спортсмени? І як проживали ці кризи Ви? Що Вам допомагало на кожному з етапів?
Автор Vladimir Safonov, Страничка тренера

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022