Григорій Гамарник - перший чемпіон Світу

19:05 | 23 июня 2020
Григорій Гамарник - знаменитий радянський борець, відомий всім нам, як перший чемпіон світу з боротьби греко-римської серед представників України у збірній команді СРСР.

Григорій Гамарник - знаменитий радянський борець, відомий всім нам, як перший чемпіон світу з боротьби греко-римської серед представників України у збірній команді СРСР.

Григорій Олександрович Гамарник народився 22 квітня 1929 року. Місто, де він народився, в різних джерелах вказують по-різному: де Кіровоград, де Кропивницький. Але частіше все-таки наводять історично коректний варіант - Зінов"євськ. Колишній Єлисаветград з 1924-го по 1934 рік носив ім"я більшовицького діяча Григорія Зінов"єва (Радомисльського). Але в 1934-му Зінов"єв з комуністичного лідера перетворився на ворога народу, а його рідне місто назвали ім"ям Кірова.

Втім, до цього моменту маленький Гриша Гамарник вже знаходився в Ташкенті, куди його сім"я поїхала, рятуючись від голоду. Після смерті батька (чиє справжнє ім"я було Шая) Григорій залишився єдиним годувальником в сім"ї. У 1944 році він почав займатися акробатикою, але незабаром перейшов в секцію класичної боротьби. Виступав за місцеву спортивну команду, ставав чемпіоном Узбекистану.

У 1951 році молодого перспективного борця покликали до Києва, де він вступив до Київського інституту фізкультури. Там Григорій почав тренуватися під керівництвом відомого фахівця Арама Ялтиряна і виступати за спортивне товариство «Динамо». У тому ж році він став срібним призером чемпіонату СРСР, а рік по тому – майстром спорту.

У 1953 році в житті Григорія Гамарника відбулися дві важливі події. Він вперше виграв золото на першості СРСР і одружився. Весілля студента-фізкультурника Гриші та студентки-технолога Раїси було призначено на 5 березня 1953 року. Але, як відомо, в цей день помер «батько народів» Йосип Сталін, і весілля довелося перенести на кілька днів. Головна проблема виникла в зв"язку з тим, що Раїна мама наготувала чимало смачних страв, а зберігати їх було ніде – холодильників в простих радянських сім"ях тоді не було, і практично вся їжа пропала. Тому на весільному «банкеті» були присутні тільки кілька найближчих родичів, яким довелося пригощатися вельми скромно. Зате Григорій Олександрович і Раїса Ніссонівна прожили разом 65 років.

У 1955 році Григорій Гамарник домігся найбільшого успіху у своїй спортивній кар"єрі – став чемпіоном світу в легкій вазі (до 67 кг). У Карлсруе (ФРН) вже в першій сутичці український борець переміг чинного чемпіона світу шведа Густава Фрея. Незважаючи на отримані в цій сутичці переломи пальців, Гамарник дійшов до фіналу, де переміг фіна Кюсті Лехтонена, майбутнього олімпійського чемпіона 1956 року. Тоді ж, в 1955-му, йому було присвоєно звання «Заслужений майстер спорту СРСР».

На жаль, через травму Григорій не зміг взяти участь в Олімпіаді-1956 в Мельбурні. Його вищим досягненням того року стала перемога на літній Спартакіаді народів СРСР.

У 1958 році на чемпіонаті світу в Будапешті капітан збірної СРСР Григорій Гамарник став віце-чемпіоном у напівсередній вазі (до 73 кг), поступившись тільки у фіналі турку Каріму Айвазу. До того моменту в його активі були ще два золота на чемпіонатах СРСР (1957, 1958), де конкуренція була надзвичайно високою.

На своїй єдиній Олімпіаді 1960 року в Римі Гамарник у чвертьфіналі програв угорцю Хорвату. Історик спорту Юрій Теппер пише, що тому виною стала реакція організму Григорія на прийом фенаміну – препарату, який нібито підвищує швидкість реакції, яким нагодував радянських борців лікар команди. Справа була задовго до введення допінг-контролю, а радянська фармакологія тільки робила перші кроки. Більшість спортсменів таблетки випльовували, а дисциплінований Гамарник чесно проковтнув. За що і постраждав. За свідченням очевидців, у сутичці з Хорватом його рухи були млявими і уповільненими, він на килимі був не схожий сам на себе…

Рік по тому Гамарник завоював бронзу чемпіонату СРСР, після чого завершив кар"єру спортсмена. До речі, за всю свою кар"єру Григорій жодного разу не був покладений на лопатки – якщо програвав, то тільки за очками. Григорій Олександрович успішно зайнявся тренерською роботою, викладав у рідному інфізі, був наставником молодіжної та дорослої збірних України, у 1970-х роках очолював Федерацію боротьби УРСР, у 1980-х працював у Спорткомітеті, був державним тренером з греко-римської боротьби.

У 1992 році Григорій Гамарник виїхав до США. Ініціаторами від"їзду були діти - син Олександр і дочка Інна. Чоловік Інни був з сім"ї "відмовників", яка багато років чекала можливості виїхати з СРСР. А ось сам Григорій Олександрович в ті роки, коли йшла хвиля еміграції (кінець 1970-х, переддень Московської олімпіади), з тугою проводжав друзів, але сам не уявляв собі переїзду в чужі краї. Він був занадто прив"язаний до Києва і до улюбленої роботи.

Але коли зібралися діти, питання еміграції вирішилося автоматично. Спершу в 1991 році в США поїхала сім"я Інни, вони осіли у Філадельфії. А рік по тому разом з родиною сина поїхали за океан і Григорій Олександрович з Раїсою Ніссонівною. Вони оселилися в Нью-Йорку і влилися у велику російсько-єврейську колонію Брайтона.

До речі, Батьківщина на прощання здерла з заслуженого майстра спорту тисячу рублів - за те, щоб він міг вивезти свої спортивні нагороди. У тому числі головну нагороду - приз за перемогу на чемпіонаті світу 1955 року у вигляді скульптури, що зображає двох леопардів.

У Нью-Йорку Гамарник брав участь у створенні Асоціації ветеранів спорту, активно спілкувався з колегами. У 2003 році редакція газети «Єврейський світ» включила його в десятку кращих спортсменів-євреїв ХХ століття з колишнього СРСР.

Григорій Олександрович уважно стежив за розвитком спортивної боротьби в Україні. У липні 1996 року він разом з колишнім чемпіоном України Левом Фішманом їздив до Атланти, щоб зустрітися з членами збірної нашої країни, учасниками олімпійського турніру. Там старі борці раділи успіхам українських майстрів греко-римської боротьби: В"ячеслав Олійник став чемпіоном у напівважкій вазі (до 90 кг), а Андрій Калашніков – бронзовим призером у найлегшій вазі (до 52 кг).

У Гамарника була надзвичайно потужна навіть для борця шия. Це не тільки створювало проблеми при купівлі сорочок, але і стало причиною кумедного епізоду. Якось Григорій Олександрович їхав з дружиною в трамваї. Вони стояли, а поруч сиділа літня пара. Подивившись на Гамарника знизу вгору, пасажир сказав супутниці: "треба ж, такий молодий чоловік, а вже базедова хвороба".

Але і богатирський організм чемпіона з роками все ж дав збій. Наслідки давніх травм і величезних навантажень підірвали здоров"я ветерана спорту. Однак Григорій Олександрович не здавався, з усією борцівською дисципліною і терпінням робив вправи, навіть з ходунками продовжував здійснювати прогулянки по знаменитому променаду Брайтона, де його знали і любили.

За численними свідченнями і спогадами, Григорій Гамарник все своє життя був скромною, доброзичливою і товариською людиною, при цьому чесним і безкомпромісним. Він був людиною, що гармонійно поєднувала в собі фізичну міць і душевну красу.

Головною справою життя Григорія Олександровича був спорт, була боротьба. "Він знайшов себе, і все життя займався улюбленою справою – каже дочка Інна. - Тому в дитинстві ми бачили його мало, він як тренер і функціонер проводив масу часу на зборах і турнірах. Зате наші зустрічі завжди були справжнім святом".
Джерело: https://jew-observer.com/lica/grigorij-gamarnik-zhizn-borba/

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022