Вірменський тренер швейцарської збірної

19:05 | 05 июня 2020
Відомий Вірменський борець Альфред Тер-Мкртчян, який виступав під прапорами СРСР і Німеччини і перемагав на чемпіонатах світу та Європи, розповів "Sputnik Армения" про найяскравіший турнір у своїй кар"єрі, про причину невдачі у фіналі Олімпійських ігор і роботу у збірній Швейцарії.

Відомий Вірменський борець Альфред Тер-Мкртчян, який виступав під прапорами СРСР і Німеччини і перемагав на чемпіонатах світу та Європи, розповів "Sputnik Армения" про найяскравіший турнір у своїй кар"єрі, про причину невдачі у фіналі Олімпійських ігор і роботу у збірній Швейцарії.

На початку 1990-х борець греко-римського стилю Альфред Тер-Мкртчян вважався одним з головних претендентів на перемогу в турнірах світового рівня. А фінал Олімпійських ігор 1992 року міг стати поворотним у спортивній долі борця.

Незабутній поєдинок

На Олімпійських іграх 1992 року в Барселоні Альфред Тер-Мкртчян був дуже близький до виконання своєї мрії-завоювання олімпійського золота.

У фінальному поєдинку проти норвежця Йона Реннінгена Вірменський борець вирішив не кидатися в атаку стрімголов, не ризикувати. Як наслідок - він пропустив атаку суперника на останній хвилині поєдинку і зазнав образливої поразки.

"Жодному борцю не побажаю пережити, те, що пережив я після того фіналу. Упевнений, що точно таке ж почуття було у легендарного борця Олександра Кареліна, який програв у фіналі Олімпійських ігор в Сіднеї", - говорить Альфред.

Кареліну перемога в Сіднеї принесла б четверту золоту медаль Олімпіади, і все ж, вважає Тер-Мкртчян, поразка в тому поєдинку була гіркою і прикрою для легенди світової греко-римської боротьби.

Стрес, аварії та повернення

Поразка у фіналі Олімпіади мала важкі наслідки для Альфреда Тер-Мкртчяна.

"Я вирішив завершити спортивну кар"єру. Той поєдинок, те, що сталося на останніх хвилинах, постійно було у мене перед очима. Двічі я потрапляв в аварії через те, що подумки повертався до барселонського фіналу. Можна сказати, я поставив хрест на кар"єрі борця", - розповідає Альфред.

Але знайомі Тер-Мкртчяна, що жили в Німеччині, запропонували йому брати участь в клубних змаганнях в цій країні.

Альфред поїхав до Німеччини, де нове середовище налаштувало його на новий лад: він відновив тренування, знову з"явилося бажання вийти на килим. Так вірменський борець повернувся до улюбленого виду спорту.

Слушна порада

На спортивному віку Альфреду Тер-Мкртчяну доводилося спілкуватися і тренуватися з багатьма людьми. А поради деяких з них, за визнанням спортсмена, допомогли йому досягти чималих успіхів у греко-римській боротьбі.

Головне - дисципліна, потрібно відкрито вести поєдинок з суперником на килимі. Так вчив юного Альфреда Тер-Мкртчяна його тренер Грач Дадоян. А колишній головний тренер збірної Вірменії з греко-римської боротьби Арам Саркісян завжди радив не виділяти якісь конкретні змагання, а до кожного поєдинку ставитися як до звичайного.

Ліфт- "зрадник"

Перед фіналом чемпіонату Європи 1992 року деякі борці опинилися в незручній ситуації, через яку могли і не вийти на килим. Пізніше вони сміялися над цим курйозом.

"Ми, п"ять-шість борців, з яких четверо були учасниками фіналу, сіли в ліфт і застрягли в ньому. Допомоги довелося чекати близько півгодини. Але після, коли нам, нарешті, вдалося "звільнитися", Михайло Маміашвілі страшно розлютився, накричав на нас. Ми ж, доїхали до спортзалу на автобусі збірної іншої країни", - згадує Тер-Мкртчян.

Саме у фіналі того турніру вірменський борець завоював титул чемпіона Європи, перемігши у вирішальному поєдинку болгарина Братана Ценова.

Вірменський тренер швейцарської збірної

У січні 2017 року Альфред Тер-Мкртчян тимчасово, на три місяці очолив збірну Швейцарії. Пізніше швейцарці уклали з ним контракт, і він донині очолює національну команду цієї країни.

"На молодіжному чемпіонаті Європи 2018 року троє швейцарських спортсменів боролися за бронзу. Це безпрецедентний результат для Швейцарії. Місяць по тому на молодіжному чемпіонаті світу у нас вже був віце-чемпіон", - говорить Тер-Мкртчян, додаючи, що намагається змінити менталітет швейцарців у греко-римській боротьбі.

Унікальний почерк вірменських борців

Багато вірменських борів здобули світову популярність, у світі знають унікальний почерк вірменських борців-"класиків". Армен Назарян очолює національну збірну Болгарії, Альфред Тер-Мкртчян-Швейцарії. Причому національні команди цих країн нерідко проводять спільні тренувальні збори з вірменськими борцями.

Шлях, пройдений переможцем і неодноразовим призером чемпіонатів світу і Європи, срібним призером Олімпійських ігор Альфредом Тер-Мкртчяном, може служити прикладом багатьом спортсменам.

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022