Сауна - складова спортивного режиму борця

20:05 | 28 мая 2020
Традиційно лазня або сауна входить у спортивний режим, поряд з тренуваннями і масажем, а також, сприяє підтримці хорошої спортивної форми.

Традиційно лазня або сауна входить у спортивний режим, поряд з тренуваннями і масажем, а також, сприяє підтримці хорошої спортивної форми.


Чому лазня важлива для спортсменів?

Перепади температури, сухе і вологе повітря, безпосередній вплив віником, масаж віником – все це надає багатосторонній позитивний вплив на організм. Особливо цінується спортсменами сауна. Повітря в сауні, на відміну від лазні, сухе, а температура вища, що дещо по-іншому впливає на організм, ніж перебування в лазні, де повітря вологе. Вплив високої температури покращує кровопостачання в м"язах, завдяки чому з них швидше виводяться кінцеві продукти метаболізму, такі як молочна кислота. Результат – зменшення неприємних відчуттів в м"язах, відчуття розслаблення і відпочинку. Якщо регулярно влаштовувати своїм м"язам таке тренування в сауні, можна домогтися зниження періоду втоми. Лазневі процедури також дуже благотворно впливають на суглоби, збільшуючи їх рухливість. Підвищується еластичність сполучної тканини. Дуже важлива лазня в питанні профілактики і реабілітації після травм у спортсменів. Удари і розтягнення краще і швидше всього лікуються в парній. Важлива лазня і в питанні контролю ваги. Позбавлення від жирових відкладень відбувається в процесі застосування лазні в комплексі з масажем і дієтою.

Як паритися?
При відвідуванні сауни необхідно враховувати стадію втомлення і характер майбутнього навантаження. Якщо, наприклад, спортсмен сильно стомлений, сауна не показана, як і перед швидкісним тренуванням.
До тренування. Як показують дослідження, проведені на здорових тренованих чоловіках, відвідування сауни до тренування значно знижує силову витривалість (дослідження проводилося з використанням таких вправ, як жим лежачи і жим ногами). Максимальна вага при виконанні 1 повторення не змінювалося в жимі лежачи, однак при жимі ногами вона була знижена після відвідування сауни. Таким чином, перед силовим тренуванням все ж таки варто утримуватися від відвідування сауни, оскільки здатність м"язів активно працювати буде знижена.

Після тренування. Відомо, що висока температура значно підвищує тиск і частоту серцебиття. Після важкого тренування це означає додатковий стрес для організму, особливо для серцево-судинної системи. Стрес активізує вироблення стресових гормонів, що негативно позначається на зростанні м"язів і їх відновленні. Крім того, відвідування сауни відкладає в часі прийом їжі, який категорично необхідний після важкого тренування, а також сприяє виведенню води і електролітів, що може негативно позначитися на відновленні. Тому після важких тренувань відвідування сауни не рекомендується. У разі ж легкого тренування, відвідування сауни можливо, оскільки допомагає справлятися з м"язовою втомою. Але при цьому все одно необхідно дотримуватися інтервалу між тренуванням і відвідуванням парної для того, щоб серцево-судинна система повернулася в стан спокою.

Між тренуваннями. Відвідування сауни в дні відпочинку оптимально. Оскільки сауна сама по собі є тренувальним навантаженням (можна порівняти з бігом на пару кілометрів), до неї і після неї організму необхідний відпочинок. У дні відпочинку не створюється такого сильного навантаження на серце, як відразу після фізичного навантаження, а відсутність тренування дозволяє планувати час так, щоб не порушився режим харчування. Збагачення крові киснем і поліпшення мікроциркуляції будуть сприяти відновленню м"язів після тренувань, не перевантажуючи серцево-судинну систему.

Для прискорення відновлювальних процесів після фізичних навантажень (тренувань) рекомендується робити 1-2 заходи по 5-10 хвилин в парну з температурою повітря 70-90 °С і вологістю 5-15%. Слідом за цим спортсмен приймає теплий душ і сеанс масажу протягом 15-25 хв.

Протипоказання
Сауна протипоказана при грипі, ангіні, дуже сильному стомленні (після важких тренувань), струсі головного мозку, підвищеному АТ, фурункульозі, запаленні середнього вуха, травмах опорно-рухового апарату з вираженим гемартрозом, ушкодженнях м"язів з вираженою гематомою та ін. Користуватися сауною у таких випадках можна тільки з дозволу лікаря.

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022